Från ett starkt startfält har nu vinnare i tre kategorier sällat sig till årets Crimetime Award Hederspristagare Åsa Larsson.  
7626 5 bok22 headerpress
24 september 2022 Läs på webben
8388 CT AW guld
640x640transp
Pressmeddelande 2022-02-07:
Victor Pavic Lundberg vinner årets Crimetime Award Årets deckardebut, Anders Sparring och Per Gustavsson Årets barndeckare, och BookBeats pris till årets svenska deckarförfattare går till Sofie Sarenbrandt. 
640x640transp
Från ett starkt startfält har nu vinnare i tre kategorier sällat sig till årets Crimetime Award Hederspristagare Åsa Larsson, i en ceremoni på Bokmässans Crimetimeområde, ledd av Josefine Sundström och Rebecka Edgren Aldén.
 
Crimetime Awards delas ut i kategorierna Crimetime Årets hederspris, Årets deckardebut och Årets barndeckare, samt BookBeats pris till årets svenska deckarförfattare:

 – I år var det otroligt jämnt, och i både barn- och debutkategorin avgjorde till sist folkets röster. Otroligt spännande! säger Rebecka Edgren Aldén, sammankallande ordförande för Crimetime Awards tre jurygrupper.
 
Crimetime Award årets deckardebut
 
”En ny deckarstjärna har tänts på den svenska, och internationella, spänningshimlen!”
 
Crimetime Award årets deckardebut delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Tidigare vinnare inkluderar bland annat Niklas Dag och Natt, Tina Frennstedt och Klas Ekman.

2022 års pris tilldelas Victor Pavic Lundberg för Den som överlever (Albert Bonniers förlag).
 
Juryns motivering lyder i sin helhet: 

För en intelligent intrig med en perfekt kontrast mellan storslagna skeenden och finstämda personteckningar. Om moral och val och hur slumpen formar våra liv. Att skildra de traumatiska effekterna av två fasansfulla katastrofer på ett psykologiskt trovärdigt sätt kräver sin författare. Här tror vi på allt, och engagerar oss i journalisterna Loa Bergmans och Danijela Mirkovics sökande efter sanningen i ett samtida men ändå parallellt Stockholm. Det sympatiska, men komplexa, radarparet vill vi absolut möta igen. En ny deckarstjärna har tänts på den svenska, och internationella, spänningshimlen.

I juryn för debutpriset 2022:
Johanna Wistedt, deckarexpert och förlagsredaktör
Josefine Lindén, författare och förlagsredaktör
Marie Eriksson, deckarälskare som boktipsar som @marieinsweden på Instagram.
Rasmus Klamas, frilansredaktör och spänningsjunkie
Rebecka Edgren Aldén, spänningsförfattare och sammankallande ordförande

Dessutom har deckarpubliken lagt sin röst i en digital omröstning via bokmassan.se, vilket räknats som motsvarande en juryröst.

Crimetime Award årets barndeckare 2022:
 
”Ett universum som ständigt expanderar och där vi gärna befinner oss – kriminellt bra!”
 
Årets barndeckare delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år, vars utgivning har bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Listan på tidigare vinnare inkluderar bland annat barnfavoriter som årets hederspristagare Åsa Larsson och medskaparna Ingela Korsell och Henrik Johnson, samt duon Martin Widmark och Helena Willis. Crimetime Award årets barndeckare 2022 tilldelas Anders Sparring och Per Gustavsson för serien om Familjen Knyckertz med senaste boken Damen med fjäderboan (Natur & Kultur).

Juryns motivering:
Fyndigt, välskrivet och med alldeles underbara illustrationer. Vi njuter av historier där vi både får fnissa och nicka eftertänksamt. Man kan inte annat än att älska den motvilliga bedragaren som verkligen försöker göra allt rätt – trots sin tjuvaktiga familj. Inte märkligt att böckerna är omtyckta av både barn och kritiker, och har nått långt utanför Sveriges gränser. Senaste tiden har vi också kunnat följa Ture och hans familj i en populär julkalender på tv. Det här är ett universum som ständigt expanderar och där vi gärna befinner oss – kriminellt bra!

I barndeckarjuryn:
Anna Bågstam, spänningsförfattare. Medverkar i litteraturpoddarna ”Vad vi pratar om när vi pratar om böcker” och ”Krimtidpodden”.
Eva Boström, lärare och bokrecensent, med bloggen och Instagramkontot Boktokig
Johanna Stenlund, läsfrämjare och bibliotekspedagog med Instagramkontot och bloggen Barnens boktips
Alex Haridi, manusförfattare och barnboksförfattare
Rebecka Edgren Aldén, spänningsförfattare och sammankallande ordförande

Även här har deckarpubliken lagt sin röst i en digital omröstning via bokmassan.se, vilket räknats som motsvarande en juryröst.

Bookbeats pris till årets svenska deckarförfattare

"Ett unikum inom deckargenren!"

Bookbeats pris till årets svenska deckarförfattare är helt datadrivet, och baseras på hur populära, genomlyssnade och omtyckta de tre senaste böckerna från landets bästa deckarförfattare varit under det senaste året. Vinnaren utses genom att analysera data från BookBeats hundratusentals användares lyssning.

För tredje gången heter årets vinnare Sofie Sarenbrant, vars bok Själsfränden varit sommarens mest lyssnade på samtliga streamingtjänster. Sofie vann även 2019 och 2020. Övriga nominerade till priset 2022 var Mari Jungstedt, Emelie Schepp, Pascal Engman, Camilla Grebe och Viveca Sten.

– Sofie Sarenbrants serie om Emma Sköld är ett unikum inom deckargenren! Lyssnarna och läsarna älskar hennes sätt att binda samman deckarintrigen och karaktärernas egna relationer. Sofie lyckas återigen med mästerstycket att leverera spänning på absolut högsta nivå med Själsfränden och samtidigt öka intresset för alla böckerna i serien, säger Emelie Hollbox, Senior Content Performance Specialist på BookBeat.

Det är fjärde året priset delas ut av BookBeat och vinnande författare. Det som mäts och vägs samman är popularitet, genomlyssning och betyg för författarnas tre senaste böcker. Vinnaren, och de nominerade författarna har alla släppt en ny deckare under de tolv senaste månaderna.

– Vilken ära att få ta emot priset Årets svenska deckarförfattare för tredje gången. Särskilt med tanke på vilka författare som var nominerade. Sverige har så otroligt många bra deckarförfattare. Konkurrensen är stenhård. Tusen tack alla som lyssnat eller läst Själsfränden, Skyddsängeln och Mytomanen. Och förstås stort tack till mitt förlag och uppläsare Katarina Ewerlöf, säger Sofie Sarenbrant.


Crimetime Awards hederspristagare

"(Med) ett magiskt språk har hon trollbundit både kritiker och läsare sedan debuten 2003"
 
Crimetime Awards hederspristagare är som tidigare meddelat Åsa Larsson, skapare av böckerna om Rebecka Martinsson och PAX–serien. Crimetime Award Årets hederspris instiftades 2016, och delas ut för att hylla en författare eller annan person som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan. Tidigare vinnare är Maj Sjöwall (2016), Kerstin Ekman (2017), Liza Marklund (2018), Jan Mårtensson (2019), Håkan Nesser (2020) och Anna Jansson (2021).

Ett utdrag ur motiveringen från expertjuryn lyder: 

Med älskvärda, men mänskliga, karaktärer, ett ömsint porträtterande av den norrländska miljön och framför allt ett magiskt språk har hon trollbundit både kritiker och läsare sedan debuten 2003. Det var då hon satte Kiruna på deckarkartan och med sin unika stil kom att inspirera mängder av efterföljande svenska deckarförfattare. Hon visade att man kan skriva litterär spänning och ändå nå kommersiell framgång. Totalt har hon sålt 3,6 miljoner böcker bara i Sverige och hennes böcker har filmatiserats flera gånger. Redan från början regnade priserna över henne, debuten utsågs till årets deckardebut och redan året efter prisades uppföljaren som årets kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Och så har det fortsatt, både i Sverige och internationellt, för den här författaren är såld till ett 30-tal länder och räknas som en av de främsta representanterna för det skandinaviska deckarundret. 

Juryns medlemmar:
  • Sofia Brattselius Thunfors, förläggare Polaris
  • Zandra Weldon, förläggare Lind & Co
  • Clara Gustafsson, förläggare Norstedts
  • Céline Hamilton, förläggare HarperCollins Nordic 
  • Åsa Lindström, förläggare Bokförlaget Forum
  • Anna Cecilia Weschke, förläggare Bookmark förlag
  • Rebecka Edgren Aldén, författare och sammankallande ordförande
Crimetime Göteborg
Crimetime Göteborg är ett samarbete mellan Bokmässan och Bonnierförlagen, som tar avstamp i en gemensam vilja att skapa Sveriges största mötesplats för författare och läsare som älskar spänningslitteratur. Festivalen startade 2015 och arrangerades då på Gotland. Redan under sitt första år på Bokmässan 2018 blev Crimetime Göteborg en stor publiksuccé, med nationella och internationella stjärnförfattare på plats. Som ett av Bokmässans teman är Crimetime förlängt med en dag och många programpunkter, och pågår 23–25 september. Temapartner till Crimetime på Bokmässan är BookBeat.

Om Bokmässan
Bokmässan i Göteborg, den 38:e i ordningen, pågår under 22–25 september 2022 och blir en storslagen återkomst på Svenska Mässan i Göteborg. Sydafrika, Klimatkrisen, Crimetime och extrainsatta Röster från Ukraina är teman på Bokmässan 2022. Bokmässan Play är idag en integrerad del av Bokmässan, och många seminarier och scenprogram kommer att direktsändas här och även ligga kvar för att kunna tittas på i efterhand. Läs mer om Bokmässan på www.bokmassan.se

Pressbild
Crimetime Award Anders Sparring och Per Gustavsson Åsa Larsson Sofie Sarenbrandt Foto: Niklas Maupoix
Crimetime Award guldregn Anders Sparring och Per Gustavsson Åsa Larsson Sofie Sarenbrandt Foto: Niklas Maupoix

För mer information, kontakta:
Maria Rogstad Norberg
Kommunikationschef
0722-119339

Bokmässan äger rum den 22–25 september 2022 på Svenska Mässan i Göteborg och på Bokmässan Play.
Teman: Sydafrika, Klimatkrisen, Crimetime och Röster från Ukraina.

   

6555 bok ikon fb
6557 bok ikon twitter
6558 bok ikon insta
6559 bok ikon linkedin


Om du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
unknown link