Bokmässan 2020 blir en fullspäckad bokfest i digitalt format

25 August / 2020

Från vänster: Annica Andersson, redaktör skola och bibliotek, Frida Edman, mässansvarig och Oskar Ekström, programchef, Bokmässan.
Foto: Karina Ljungdahl.

Bokmässan välkomnar i år publik och författare till Bokmässan Play – ett digitalt event för bokälskare i hela Norden. Programmet är uppdelat i en bildningshubb och en litteraturfestival. Fokus ligger på svenska författare och årets svenska utgivning, dessutom medverkar från New York bland andra Salman Rushdie, Jonathan Safran Foer och Jacqueline Woodson.

Den 25 augusti presenterade Bokmässan årets program. Eftersom Bokmässan i Göteborg inte kan arrangeras i fysisk form för första gången sedan starten 1985, har Bokmässan på kort tid utvecklat en ny play-tjänst. Under fyra dagar (24–27 september) kommer 140 digitala studiosamtal, ledda av välkända programledare, streamas på Bokmässan Play. Totalt medverkar ca 440 författare, forskare, journalister och sakkunniga i programmet, som dessutom förstärks med digitala samtal producerade av ett flertal välkända externa arrangörer som brukar delta med omfattande program på Bokmässan.

– I en turbulent tid som denna är vi övertygade om att samtal om läsning, litteratur och samhällsutveckling betyder mer än någonsin. Vi har lagt all vår kraft på att stöpa om Bokmässan i en ny form och jag är stolt över att presentera vår nya tjänst Bokmässan Play. Där kan alla ta del av det angelägna och inspirerande program som vi skapat tillsammans med förlag och övriga samarbetspartner, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan.

– Bokmässans seminarieprogram är en hörnsten i det svenska offentliga samtalet. Att vi nu, genom Bokmässan Play och samarbeten med flera starka mediepartner, kan nå varenda läsande och samhällsintresserad person i hela landet är en fantastisk möjlighet. Årets program lyfter fram den svenska litteraturen och bjuder på djuplodande intervjuer och unika möten mellan stora berättare, debutanter, grävande journalister, forskare, debattörer och många andra. Och så blir vår New York-satsning förstås något alldeles extra, säger Oskar Ekström, programchef för Bokmässan.

Bokmässan Play
Årets program på Bokmässan Play är gratis för tittarna och nås via bokmassan.se. Där kan tittarna ta del av alla programpunkter digitalt under mässdagarna. Eftersom sändningarna även går att titta på i efterhand behöver man för första gången inte välja bort något i Bokmässans programutbud. Samtalen direktsänds och spelas in utan närvaro av publik från flera olika studios, bland annat på Svenska Mässan i Göteborg, på Fotografiska i Stockholm, i Malmö och i New York.

Digital bokförsäljning
Det går att köpa böcker på Bokmässan även när den är digital. Från och med den 24 september kan man klicka hem böckerna vid respektive programpunkt på bokmassan.se. Akademibokhandeln och Bokus är i år exklusiva försäljningspartner och erbjuder särskilda mässpriser.

Två inriktningar – Bildningshubben och Litteraturfestivalen
Utifrån årets svenska utgivning har Bokmässan tillsammans med förlag och samarbetspartner skapat ett program som delats upp i två inriktningar med programspår, som streamas parallellt på Bokmässan Play.

Bokmässans bildningshubb (24–25 september) riktar sig i huvudsak till lärare, skolpersonal och bibliotekarier, men också till en samhällsintresserad allmänhet. I programspåren Demokratin, Lärandet och Morgondagen sänder Bildningshubben studiosamtal som fördjupar sig i samtidens bildningsfrågor och belyser de mest aktuella frågorna för skola och bibliotek. Här förs bland annat Jason Timbuktu Diakité, Matilda Westerman, Elaine Eksvärd, Birgitta Ohlsson och Elin Ek samman i samtalet ”Böcker som ger unga kraft”. I seminariet ”Läsning och bildning” diskuterar representanter från näringsliv och skola skönlitteraturen som verktyg för att stärka människors empatiska förmåga: Björn Ranelid, författare och lärare möter Lars Strannegård, rektor Handelshögskolan i Stockholm, Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande Lärarförbundet och Åsa Fahlén, förbundsordförande Lärarnas Riksförbund. I Bildningshubben ingår också bland annat Lärarscenen samt Digital kultur – talkshowstudion.

Bokmässans litteraturfestival (26–27 september) består av sex programspår: Crimetime, Hjärnan, Samtiden, Idéerna, Livet och Litterär salong. Litteraturfestivalen bjuder på unika författarintervjuer och kurerade samtal om allt från höglitterär prosa till samtidsfrågor, populärvetenskap, biografier, feelgood och deckare. Här möts stora berättare, grävande journalister, forskare och politiska debattörer. Som exempel kan nämnas Majgull Axelsson, Alex Schulman, Lina Gustafsson, Gina Dirawi, Maria Gunther, Martin Hägglund och Åsa Linderborg. Litteraturfestivalen bjuder också på en internationell bonus: intervjuer inspelade i New York, med storstjärnorna Jacqueline Woodson, Ben Lerner, Jonathan Safran Foer, Valeria Luiselli och Salman Rushdie.

Mediepartner
Alla programspår har en mediepartner, vilket innebär att programmet även kommer sändas på mediepartnerns plattform. Detta ökar räckvidden för Bokmässans program. Bildningshubbens tre spår sänds i samarbete med UR. Programspåren i Litteraturfestivalen har olika mediepartner: Crimetime (Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad), Hjärnan (Svenska Dagbladet), Samtiden (Göteborgs-Posten), Idéerna (UR), Livet (Expressen kultur) och Litterär salong (Aftonbladet kultur).

Årets teman
Såväl Bildningshubben som Litteraturfestivalen genomsyras av årets teman LÄS! LÄS! LÄS! och Digital kultur. LÄS! LÄS! LÄS! lyfter fram språket och läsningen som grundstenar i ett demokratiskt samhälle och bildningens betydelse för individen och samhällsutvecklingen. Det sätter lusten till läsandet i centrum och ger plats för alla former av läsning: med ögon, öron och fingrar. Här utforskas allt från berättandet i text, bild och muntlig form, till läskunnighet, bokcirklar och högläsning. Temat arrangeras i samarbete med Läsrörelsen.

Digital kultur tar fasta på de gränslösa möjligheter som människan har skapat genom den teknologiska utvecklingen. När det finns fler format att välja mellan kan fler människor, oavsett ålder och fysiska förutsättningar, ta del av olika berättelser och nöjesformer: vi kan läsa utan ögon och spela fotboll utan fötter. Programmet belyser spel, e-sport, lärande, mångfald och inkludering, och vänder sig till såväl föräldrar som lärare och den intresserade allmänheten. Temat arrangeras i samarbete med Dreamhack, Göteborg & Co, Lin Education, Majblomman och Storytel.

Sydafrikas medverkan som temaland och hedersgäst 2020 har skjutits upp, men redan i år kan tittarna ta del av landets poesiscen när Globala Torget och Rum för Poesi sänder direkt från Johannesburg under lördag eftermiddag.

Scensamtal av externa arrangörer
Utöver Bokmässans eget program förstärks Bildningshubben och Litteraturfestivalen av scenprogram producerade av BonnierHoops, Folkbildningsscenen (ABF), Forskartorget, Globala Torget, Göteborgs Litteraturhus, Lärarscenen som arrangeras av Lärarnas Riksförbund, Rum för poesi, Rum för översättning och Se människan. Samtalen direktsänds från och spelas in på olika platser i Sverige och utomlands.

Läs programtidningen i pdf-format >>

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här