I höst flyttar prestigefyllda lärarpriset Guldäpplet in på Sveriges största lärarscen – Bokmässan i Göteborg. Med Guldäpplet prisas lärare för att de förnyar och utvecklar undervisningen.
4974 BOK sidhuvud press svenska
8 april 2019 Läs på webben
5264 Guldapplet 600x250 webb
640x640transp
Pressmeddelande:
Lärarpriset Guldäpplet kliver in på Sveriges största lärarscen – Bokmässan i Göteborg
640x640transp
I höst flyttar prestigefyllda lärarpriset Guldäpplet in på Sveriges största lärarscen – Bokmässan i Göteborg. Med Guldäpplet prisas lärare för att de förnyar och utvecklar undervisningen. Torsdagen den 26 september tillkännages finalisterna och fredagen den 27 september presenteras vinnaren. Det blir många tillfällen för Bokmässans besökare att se och höra årets Guldäpplepristagare dela med sig av sina erfarenheter både i Skolspårsprogrammet och på övriga scener.

Guldäpplet har i drygt tio års tid delats ut på Skolforum i Stockholm, men byter i år arena och stad till Bokmässan och Göteborg. Digital kompetens blir allt viktigare i hela samhället, så också i skolan. Att integrera och använda sig av de digitala verktygen i undervisningen är både en pedagogisk möjlighet och en utmaning för lärarna. Lärarpriset Guldäpplet lyfter fram lärare som utvecklar skolan och pedagogiken med digitala verktyg och arbetssätt.

– Det är glädjande att Guldäpplet tar plats på Bokmässan, ett prestigefullt pris som lyfter skola och lärare. I diskussioner kring skolan och den kritik lärare får utstå blir det extra viktigt att lyfta de fantastiska insatser som görs, säger Frida Edman, mässansvarig Bokmässan.

Skol- och utbildningsfrågor är och har alltid varit en viktig del av Bokmässan och har en tydlig hemvist med ett särskilt skolområde i utställningshallarna. Med 4 000 programpunkter och 2 000 författare och föreläsare erbjuder Bokmässan massor av ny kunskap för personal inom skola och utbildning. I seminarieprogrammet finns ett separat Skolspår, som består av ett antal seminarier ur det ordinarie programmet speciellt utvalda för personer som arbetar inom skola och utbildning.

– När digitaliseringen just nu tar stora steg i svensk skola är det betydelsefullt att skolans lärare och Guldäpplet tar tydligare plats på Bokmässan. Det placerar skolan och Guldäpplet där de hör hemma – mitt i kulturen. Med Guldäpplet blir den digitala kulturen och lärandet, uttrycken och arbetsformerna ännu mer synliga och belysta på Bokmässan, säger Peter Becker, Stiftelsen DIU, Guldäpplejuryns ordförande.

Guldäpplet, som har delats ut sedan 2002, bygger på nomineringar från kollegor och skolledare i hela landet och speglar professionens beprövade erfarenhet. Nominerade och pristagare demonstrerar i praktiken hur undervisning och lärande kan utvecklas i skolan genom att ta tillvara de digitala möjligheterna. Nomineringen till Guldäpplet 2019 är öppen till och med den 1 juni.

Bokmässans deltagare och besökare kommer att få många tillfällen att se och höra årets Guldäpplepristagare dela med sig av sina erfarenheter både i Skolspårsprogrammet och på övriga scener. Torsdagen den 26 september tillkännages finalisterna och fredagen den 27 september presenteras vinnaren på Biblioteks- & berättarscenen. Själva prisutdelningen sker i anslutning till Bokmässan under kvällen den 27 september.

Om Bokmässan
Bokmässan i Göteborg pågår under 26–29 september 2019 och är Nordens största kulturevenemang. Seminarieprogrammet presenteras i Stockholm och Göteborg den 28 maj. Årets temasatsningar är Sydkorea, som är hedersgäst och temaland, Medievetenhet (MIK) samt Jämställdhet.

Mer information om Bokmässan: www.bokmassan.se

Om Guldäpplet
Guldäpplet är ett lärarstipendium, som årligen delas ut till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält. Priset består, förutom ett stipendium på 25.000 kr, av ett vackert glasäpple med inläggning i äkta guld, blåst av mästarna vid Bergdala Studioglas i Småland.

Guldäpplet utdelas av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne vars partners är: Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Kommuner och Landsting, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Statens medieråd, Gleerups Utbildning AB, ILT Inläsningstjänst AB, Netsmart AB, Studentlitteratur AB, samt föreningen DIU och Stiftelsen DIU, grundare och koordinator.

I juryn medverkar de två senaste årens Guldäpplepristagare, företrädare för samtliga partners samt professor Åke Grönlund, Örebro universitet.

Mer information om Guldäpplet: www.diu.se/guldapple

Pressbilder på Guldäpplet för fri användning i media:
http://www2.diu.se/guldapple/pressbilder/guldapplet/
Foto Guldäpplet: Bo Helmersson.

För mer information kontakta:
Charlotta Parkås, presskontakt Bokmässan
0736-60 69 61
chp@bokmassan.se

Peter Becker, ordförande stiftelsen DIU och Guldäpplets jury, presskontakt Guldäpplet
070 –710 44 53
peter.becker@diu.se
                                 
                                                 
Bokmässan äger rum 26–29 september 2019 på Svenska Mässan i Göteborg.
Tre teman på Bokmässan 2019: Sydkorea, Jämställdhet och Medievetenhet (MIK).


1260 facebook icon     1259 twitter icon     1258 instagram icon

Om du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00