Finalisterna klara till MegAward Läs på webben
2336 Topp Meg17 Press 640x165 se

20 september 2017

3760 imalive
Mattias Beijmo och Annah Björk är nominerade till Årets förnyare.

Finalisterna klara till MegAward

Årets finalister i MegAward-kategorierna Årets förnyare och Årets normbrytare är klara. KIT, Magda Gad och Aftonbladet-kampanjen Mitt ID är några av dem som har chans att vinna vid prisutdelningen den 27 september.

MegAward delas ut i tre kategorier: Årets förnyare, Årets normbrytare och Årets raket. Den gemensamma nämnaren är att varje års vinnare transformerar och vidgar mediebranschen – de utmanar befintliga och traditionella strukturer, affärsmodeller och arbetssätt. Vinnarna är nydanande och har stor betydelse för branschens utveckling.

Årets förnyare tilldelas en person, organisation eller projekt som det senaste året har utvecklat mediebranschen genom innovation av något slag. 2017 års finalister är:

Utställningen I am alive
Visualiseringen i utställningen I’m alive är nyskapande journalistik, både genom den världsunika interaktiva visualiseringen av flyktingbåtar på Egeiska havet och i sin distirbutionsform. Visualiseringen är byggd på verklig data från båtflyktingars GPS-positioner, sms, chattmeddelanden och bilder, vilket tecknar bilden av hur det verkligen är att göra den farliga flykten över Medelhavet i överfyllda gummibåtar. Journalisten Annah Björk och analytikern Mattias Beijmo har skapat visualiserningen efter gediget arbete på både Lesbos och i Turkiet. Visualiseringen har visats på Tekniska Museet, House of Sweden i Washington och på Huseby bruk i Växjö.

KIT
KIT har hittat ett revolutionerande arbetssätt. Genom att utveckla Story Engine, en unik plattform för historieberättande i sociala medier, får de fram precisa databaserade rekommendationer för att skapa relevant innehåll. Detta gör att Story Engine-användarna idag får konkreta rekommendationer på hur en historia bäst ska berättas och när och hur den ska distribueras för att nå den maximala potentialen för varje jobb. Enkelt uttryckt: redaktören definierar VAD den vill berätta, medan Story Engine berättar HUR historien kan berättas.

Magda Gad
Få har de senaste åren satt ett sådant avtryck i den svenska medievärlden som Magda Gad. Hon har förnyat krigsrapporteringen genom unik direktrapportering i Expressen och i sociala medier. Magda Gad är i ständig dialog med sina läsare, tittare och följare. Hennes ström av exklusiva skildringar från kriget mot terrorsekten IS i Irak och i Syrien växer på hennes Facebooksida till ett ständigt pågående bildningsprojekt, ett klassiskt folkbildande forum, där tusentals människor deltar i samtalet. När Magda Gad skriver dagbok från Raqqa skriver hon 2010-talets krigslitteratur.


Den nyinrättade kategorin Årets normbrytare är en person, organisation eller projekt som bryter upp förlegade normer och som genom sitt arbete nyanserar och berikar mediebilden. 2017 års finalister är:

VK Media
Under flera år har VK Media systematiskt jobbat för jämställdhet på olika sätt i både sina produkter och interna organisation. De har sedan 2002 mätt fördelningen kvinnor och män i sina artiklar och genom ett gediget arbete gått från 23 % kvinnor och 77 % män till 49 % kvinnor och 51 % män. De jobbar också för att inkludera orterna utanför centralorten Umeå i journalistiken och har sedan 2013 ökat den kommunala nyhetsbevakningen med 13 %. 

KIT Sport
Personer med funktionsvariationer, hbtq-personer, äldre, hijabbärare, tjocka – de som inte ryms inom normen för hur en idrottare förväntas se ut eller vara – får inte mycket utrymme i svensk sportbevakning i dag. I januari 2017 startade KIT en sportredaktion, KIT Sport, för att förändra just detta. Där får alla sporter lika stor betydelse och fansen är lika viktiga som elitutövarna. Sport är en samhällskraft som har mycket större betydelse än enskilda segrar och att bygga idoler. Sport är en integrerad del i berättelsen om vår samtid och vårt samhälle och måste skildras ur det perspektivet.

Mitt ID
Med projektet Mitt ID satte Aftonbladet fokus på en fråga som sällan eller aldrig fått utrymme i svenska medier: hur är det att vara ung transperson i Sverige? I en granskande artikelserie och en tv-dokumentär om könsidentitet beskrevs unga transpersoners hårda kamp för rätten att få vara sig själva. Dessa gav röst åt en utsatt och allt större grupp i samhället som länge kämpat i det tysta. Bakom projektet står Olivia Svenson, Frida Söderlund, Emma Fägerwall, Anna Tärnhuvud, Linn Ogelid, Lisa Sjösten och Jonathan Perlmann.

Vinnarna i kategorierna Årets förnyare, Årets normbrytare och Årets raket (där vinnaren utses av Medieakademin) presenteras vid Megs mingel den 27 september klockan 17.30.
Läs mer om årets MegAward-jurys här. 


Läs hela programmet för Meg17 på www.meg.se
Följ oss i sociala medier.

För fler frågor, kontakta
Joanna Wahlsten, presskontakt
jw@meg.se
031-708 84 13

På Meg möts beslutsfattare inom media, näringsliv, akademi och politik. Här diskuteras och debatteras frågeställningar som rör medieutveckling och affärsnytta, såväl nationellt som globalt. Meg17 arrangeras den 27–28 september 2017, i anslutning till Bokmässan, på Svenska Mässan i Göteborg. 

$$$open$$