I dag inleds den 33:e Bokmässan i Göteborg. 
28 september 2017 Avanmälan | www.bokmassan.se | hej@bokmassan.se
Läs på webben
Bokmässan med Bildning som tema

I dag invigs den 33.e upplagan av Bokmässan, som har bildning som tema. Besökarna kan i år ta del av över 3800 programpunkter i Bokmässans seminarielokaler, på ett dussintal scener och i de hundratals montrarna.   

Den officiella invigningen av Bokmässan 2017 äger rum torsdag 28 september klockan 10.00 i temamontern Om:bildning, monter C02:02. Vid ceremonin närvarar Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén, Henrik Meinander, professor i historia vid Helsingfors universitet, Maria Källsson, Book Fair Director, samt den irländska kören Anúna.    

Tema bildning
I samarbete med framför allt Svenska kyrkan, men också med en långa rad andra partners, kommer begreppet Bildning att genomlysas i ett stort antal seminarier och andra program. Kärnan i årets tema är frågorna: Vad är bildning 2017? Vilka verktyg krävs idag för att kunna tolka och navigera i en konfliktfylld samtid? Temat lyfts också i Svenska kyrkans monter och scen Om:bildning med ett digert program samtliga fyra mässdagar.
Hela programmet på scenen Om:bildning >>
Samtliga seminarier på temat Bildning >>

Mångspråkstorget
Förra årets succé Mångspråkstorget fortsätter även i år – med ännu fler utställare som erbjuder litteratur på många av världens språk och ett scenprogram på bland annat arabiska, finska och ryska. Invigningen av Mångspråkstorget hålls 28 september klockan 11.00 med bland andra Bodour Al Qasimi, vd och grundare av barnboksförlaget Kalimat i Förenade Arabemiraten och grundare av landets förläggarförening, Anette Eliasson, chef för Göteborgs stadsbibliotek, och World Music Culture Club.  
Hela programmet på Mångspråkstorgets scen >>

Nytillkomna program
Flera programpunkter har tillkommit till Bokmässans program de senaste månaderna. Den turkiska författaren och människorättsaktivisten Asli Erdogan, som satt i fängelse i 132 dagar anklagad för ”terrorpropaganda”, medverkar på Debattscenen tillsammans med Svenska PEN:s ordförande Elisabeth Åsbrink. Den italienske journalisten och författaren Roberto Saviano, som 2006 blev världsberömd genom reportageboken Gomorra och som sedan dess lever under ständigt dödshot från maffian, samtalar med journalisten Kristina Kappelin om sin debutroman Blodsleken. På Bokmässan möter Kaj Linna, som satt oskyldigt dömd i nästan 13 år, för första gången allmänheten sedan han blev frisläppt. Prinsessan Märtha Louise av Norge, som tillsammans med Elisabeth Nordeng har skrivit boken Född sensitiv, delar med sig av sina personliga reflektioner om livet som högkänslig. The Economist-journalisten Ryan Avent, aktuell med boken Stabilitetsillusionen, diskuterar med författaren och journalisten Katrine Marçal vart informationsteknologi och automatisering är på väg att ta oss. Forskaren och vetenskapsevangelisten Emma Frans och överläkaren Agnes Wold samtalar om hur fakta och påstådda fakta ska tolkas och bedömas. Vetenskapsjournalisten Joanna Rose och Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, diskuterar hur utforskningen av universum har lett till fler och större gåtor de senaste decennierna.
Nytillkomna seminarier och ändringar i seminarieprogrammet >>

Programpunkter om demokratins utmaningar
Demokratin står inför stora utmaningar i en tid av ökande populism, intolerans, näthat och alternativa fakta. Dessa utmaningar kommer att lyftas i ett stort antal seminarier (44 stycken), scenprogram (99 stycken) och i en stor mängd monterprogram, totalt i minst 250 programpunkter under mässan.  

Manifestation mot rasism
Bokmässan i Göteborg bjuder in till en manifestation mot rasism lördagen den 30 september, samma dag som Nordiska Motståndsrörelsen demonstrerar i Göteborg. 
Alla är välkomna till Café Skriva i F-hallen lördagen den 30 september klockan 9.30. Mer information följer.

Barnsalongen
En nyhet på söndag är Barnsalongen där många av Sveriges främsta barnboksförfattare och illustratörer, i ett samarbete mellan Svenska Barnboksakademin och Bokmässan, medverkar och läser högt ur sina egna böcker. I denna litterära salong för barn kommer vuxna endast in i barns sällskap, och här blandas storsäljare med debutanter, illustratörer och författare under hela dagen. Deckare, spökhistorier och ritbattle avlöser varandra.

– Nu är det dags att välkomna barnen på allvar till den stora bokfesten som hålls varje år i Göteborg, säger författaren Martin Widmark, som är en av initiativtagarna.
Programmet i Barnsalongen >>

Mat & Trädgård flyttar ner en våning
Det populära området Mat & Trädgård, där mässans besökare kan se och höra Sveriges främsta kockar och trädgårdsexperter, flyttar i år ner en våning. Närmare bestämt till E-hallen.
Programmet på Kockteatern och Trädgårdsscenen >>

Tankar om vår tid
Nätverket LÄSLOV, drivet genom Läsrörelsen, bjuder in alla mellan 13 och 19 år att delta i skapandet av e-boken Tankar om vår tid – av 100 unga. Startskottet går på Bokmässan torsdag 28 september och sista inlämningsdag är söndag 3 december. Boken, med 100 utvalda bidrag, presenteras i Almedalen valåret 2018. Projektet görs i samarbete med Bokmässan, Tidningen Skriva och med stöd av Pressbyrån. Läs mer på www.läslov.se.

Gratis böcker varje dag
I år delar Bokmässan ut boken Tackla hatet av Rebecka Bohlin till de 250 första besökarna varje dag. Boken är en handbok i hur man möter hatet på nätet – hur man skyddar sina nära och kära och som diskuterar vad vi alla kan och bör göra för att hatarna inte ska vinna.


Hela programmet finns på www.bokmassan.se och i Bokmässans app.
Läs mer om prisutdelningar på Bokmässan här.

För mer information, kontakta
Joanna Wahlsten, presskontakt
031-708 84 13
jw@bokmassan.se


         

Bokmässan är Nordens största kulturevenemang med 100 000 besök årligen och äger rum 28 september –1 oktober 2017 på Svenska Mässan i Göteborg. Tema för Bokmässan 2017 är bildning och Finland 100 år.

Om du inte längre vill ha vårt nyhetsbrev, avregistrera dig här.

Bok & Bibliotek i Norden AB, 412 94 Göteborg
Besök Bokmässans hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00