För tredje sommaren i rad arrangeras succésatsningen BonnierHoops Biskopsgården i Göteborg – streetbasketplanen där basket och kultur delar planhalva. Bokmässan är med som en av flera samarbetspartners.
6614 5 bok20 header press
11 juni i 2020 Läs på webben
6662 BonnierHoops 2019 Foto Bonnier Hoops 600x360 webb
640x640transp
Pressmeddelande 2020-06-11:
Bokmässan vill inspirera till läsning i Biskopsgården
640x640transp
För tredje sommaren i rad arrangeras succésatsningen BonnierHoops Biskopsgården i Göteborg – streetbasketplanen där basket och kultur delar planhalva. Bokmässan är med som en av flera samarbetspartners. Genom att kombinera basketspel med en bokhörna och andra läsfrämjande aktiviteter hoppas arrangörerna kunna inspirera till läsning.

Den 16 juni invigs streetbasketplanen i Biskopsgården som håller öppet under hela sommarlovet. Här kommer en mängd olika aktiviteter främst riktade till barn och unga samt deras föräldrar att arrangeras, såsom basketturneringar, läsning i bokloungen, dans, workshops i spoken word, poesi, hip hop och mycket mer.


BonnierHoops Biskopsgården är ett samarbete mellan Göteborgs Stad, Bonnierförlagen, Svenska Basketbollförbundet, Bokmässan, Näringslivsgruppen på Göteborg & Co, Polisen, Bostadsbolaget, Poseidon, Bo Bra, Willhem, Västra Hisingen Basket och IFK Göteborg.

– Att främja läsning hos barn och ungdomar är verkligen något som ligger Bokmässan varmt om hjärtat. Tidigare års effekter pekar på att satsningen gör skillnad och vi är stolta över att vara med även i år, säger Frida Edman, mässansvarig på Bokmässan.

Satsningen kombinerar basket och olika kulturaktiviteter med syftet att på ett roligt och inspirerande sätt främja läsning och det skrivna ordet. Samtidigt är det en trygg plats att vara på under sommaren där barn, unga och familjer kan göra skojiga saker tillsammans. Statistik från polisen har också visat att brottsligheten i området har gått ner drastiskt de senaste två somrarna som BonnierHoops har arrangerats.


På grund av det nya Coronaviruset har osäkerheten varit stor om det skulle gå att genomföra BonnierHoops i år. Nu blir det möjligt tack vare stort engagemang och stark lokal samverkan. Ansvariga på plats kommer att räkna besökare, hjälpa till att hålla avstånd och desinficera material regelbundet. Det kommer att finnas tydlig information om riktlinjer samt handsprit för besökarna. Istället för pyssel-aktiviteter där man sitter nära varandra kommer det att ordnas exempelvis tipsrundor och hinderbanor. Grillkvällarna är inställda och basketen kommer att spelas med särskilda regler för att undvika närkamp.


Polisen har deltagit i planeringen och kommer att göra dagliga avstämningar med platsansvariga under sommaren.

– Efter en vår med isolering och inställda evenemang är det viktigare än någonsin att barnen och ungdomarna kommer ut och rör på sig och kan mötas i meningsfulla aktiviteter under lovet. Vi ska göra allt för att uppfylla Folkhälsomyndighetens rekommendationer så att vi klarar ett säkert genomförande även i år – trots pandemin, säger Sergio Garay, stadsdelsdirektör på Västra Hisingen.

BonnierHoops
Plats: Friskväderstorget 13, Biskopsgården (utanför Sjumilahallen), Göteborg
Hållplats: Väderilsgatan

Öppettider 16 juni –15 augusti
Måndag–fredag kl 11.00-–21.00
Lördagar kl 15.00-21.00

Om BonnierHoops
BonnierHoops startades av Bonnierförlagen och Svenska Basketbollförbundet 2015 i Kista, Stockholm, för att skapa en samlingsplats för ungdomar mitt på Kista torg. BonnierHoops anser att sport och läsning hör ihop. Genom en sport som är tillgänglig för alla vill BonnierHoops möta ungdomar på deras villkor och inspirera till ökad läsförståelse.


Om Bokmässan
Bokmässan i Göteborg arrangeras i år digitalt och pågår under 24–27 september. Bokmässan 2020 består av två spår: Bokmässans bildningshubb den 24–25 september som lyfter aktuella frågor inom skolans och bibliotekens värld, och Bokmässans litteraturfestival den 26–27 september som presenterar ett starkt program utifrån årets utgivning. Dessutom omfattar Bokmässan 2020 scenprogram från ABF, BoonierHoops, Forskartorget, Globala Torget, Göteborgs Litteraturhus, Lärarscenen, Rum för poesi, Rum för översättning och Se människan. Digital kultur och LÄS! LÄS! LÄS! är fortsatta huvudteman på Bokmässan 2020 alla fyra dagarna.


Programmet för 2020 års Bokmässa presenteras den 25 augusti.

Läs mer på www.bokmassan.se

För mer information, kontakta
Charlotta Parkås
, presskontakt Bokmässan
0736-60 69 61
chp@bokmassan.se

Amanda Bjursten, projektledare BonnierHoops
amanda@hakanson-united.se

Anna Lindeborg, trygghetssamordnare Västra Hisingens stadsdelsförvaltning
anna.lindeborg@vastrahisingen.goteborg.se

Dalmar Namazi, platsansvarig
dalmar@vhbasket.se

Shahla Mikaniki, platsansvarig
shahla.mikaniki96@gmail.com

                                                   
                                   
Pressbild: BonnierHoops Biskopsgården 2019 / Foto:BonnierHoops >>
                                                
                                                   
Bokmässan 24–27 september 2020: Digital Bildningshubb och Litteraturfestival.
LÄS! LÄS! LÄS! och Digital kultur står i fokus.

   

6555 bok ikon fb6557 bok ikon twitter6558 bok ikon insta6559 bok ikon linkedin


Om du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00