22 augusti 2018 Avanmälan | www.bokmassan.se | hej@bokmassan.se
Läs på webben
Bokmässan bjuder in Gui Minhai
I en officiell inbjudan som publiceras i dagens DN bjuder Bokmässan in den svensk-kinesiske författaren och förläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina, till årets mässa. Utöver Bokmässan står Svenska PEN, Svenska Förläggareföreningen och International Publishers Association för inbjudan. 

Fredagen den 28 september klockan 16.20 kommer ett seminarium att arrangeras på Globala Torgets (tidigare Internationella Torget) scen under rubriken Välkommen Gui Minhai – om situationen i Kina.
Angela Gui
, student och dotter till Gui Minhai, Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN, Svante Weyler, förläggare, Jojje Olsson, journalist, författare och Kinakännare, Kristenn Einarsson, ordförande The Freedom to Publish Committee i International Publishers Association, samt Elisabeth Åsbrink, journalist och författare, deltar i samtalet som inleds av Frida Edman, Bokmässan.

I inbjudan bjuds Gui Minhai in att delta i seminariet. Som en symbol för att han har berövats sin frihet kommer det att finnas en stol reserverad till honom. Stolen står tom till dess att han har möjlighet att delta personligen.

Frida Edman, mässansvarig Bokmässan:
– Det är en personligt ställd inbjudan som vi valt att göra officiell för att rikta ljuset på en ytterst allvarlig fråga: en svensk förläggare sitter fängslad på grund av sin publicering och på oklara grunder – vad kan och bör vi göra åt det? Bokmässan har en lång tradition av att uppmärksamma förföljda författare, förläggare och journalister. Att bjuda in Gui Minhai känns mycket angeläget.

Inbjudan kommer att skickas till svenska ambassaden i Kina, svenska utrikesdepartementet och kinesiska ambassaden i Stockholm. Den finns att läsa i Dagens Nyheter eller här.

Bokmässan äger rum 27-30 september 2018.
Läs mer på www.bokmassan.se

För mer information, kontakta
Joanna Wahlsten, presskontakt Bokmässan
031-708 84 13
jw@bokmassan.se
Bokmässan äger rum 27-30 september 2018.


          

Besök Bokmässans hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00