Idag delades Crimetime Award 2021 ut i fyra kategorier: Årets deckardebut, Årets barndeckare, Årets hederspris och BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare.
6932 5 bok21 header press
25 september 2021 Läs på webben
7592 crimetime award 600px
640x640transp
Pressmeddelande 2021-09-25:
Crimetime Award prisade Sveriges deckarelit
640x640transp
Idag avslöjades vinnarna av deckarpriset Crimetime Award 2021. Priset delades ut i fyra kategorier: Crimetime Award Årets deckardebut gick till Klas Ekman, Crimetime Award Årets barndeckare tilldelades Johan Rundberg, Anna Jansson fick motta Crimetime Award Årets hederspris, och Lars Kepler vann BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare.

Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland och delades för fjärde året i rad ut i samband med Bokmässan i Göteborg. Syftet med priset är att sprida kriminallitteraturens kraft.

Prisutdelningen ägde rum inför en studiopublik på Svenska Mässan och sändes också live via Bokmässan Play. Crimetime på Bokmässan pågår den 25–26 september.


Crimetime Award Årets deckardebut 2021 tilldelas Klas Ekman för De kapabla


Juryns motivering:
"För en mångbottnad, originell och mycket välkomponerad story med både svärta och humor. Ett ödesdigert misstag följs av en rad dåliga beslut, och vi sitter som fastnaglade när de till synes helt vardagliga huvudkaraktärerna steg för steg gräver sin egen grav. Det är absurt, underhållande och fruktansvärt skrämmande. Precis som i en skrattspegel där vi får syn på oss själva och vår samtid i den förvrängda bilden sätter vi skrattet i halsen. Priset går till en komplett debut i genren diskbänksrealism noir."

 
– I år var det ovanligt många starka debutanter, juryn hade ett mycket svårt arbete att gallra fram de fem nominerade, och slutligen en vinnare. Det kan konstateras att tillväxten på spänningsförfattare i landet är mycket god, säger Rebecka Edgren Aldén, juryns ordförande.

Juryn för Crimetime Award Årets deckardebut 2021:
Helena Dahlgren, författare och thrillerexpert
Johanna Wistedt, deckarexpert och frilansande förlagsredaktör
Josefine Lindén, författare och förlagsredaktör
Samuel Karlsson, deckarförfattare och journalist
Rebecka Edgren Aldén, författare, redaktör, skrivlärare och sammankallande ordförande

Årets deckardebut delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Författarens bok ska ha utkommit under året som gått sedan förra årets Crimetime. Vinnaren utses av en jury och dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

De nominerade var:
 
 • Linda Ståhl, Syndaren ska vakna (Norstedts)
 • Klas Ekman, De kapabla (Bookmark förlag)
 • Anna Breitholtz Monsén, Stranden (Bokfabriken)
 • Karin Wik, Skolan (Forum)
 • Leif Appelgren, Ingen ond man (Lind & Co)
Tidigare vinnare:
2020 Det sista livet av Peter Mohlin och Peter Nyström
2019 Cold Case: Försvunnen av Tina Frennstedt
2018 1793 av Niklas Natt och Dag
2017 Annabelle av Lina Bengtsdotter
2016 Sekten på Dimön av Mariette Lindstein
2015 Offer utan ansikte av Stefan AhnhemCrimetime Award Årets Barndeckare 2021 tilldelas Johan Rundberg för serien Månvind & Hoff med böckerna Nattkorpen och Tjuvdrottningen

Juryns motivering:
"En välskriven sträckläsarbok som är starkt gestaltad i en imponerande välresearchad miljö – det fattigaste och smutsigaste Stockholm på 1800-talet. Vi föll pladask för den smarta barnhemsflickan med ett okänt ursprung på samhällets botten, som överlever med hjälp av sitt skarpa intellekt och sinne för detaljer. En modern Sherlock Holmes-historia för alla i slukaråldern – stora som små. En bok som både väcker vårt intresse för historia och en längtan efter fler deckaräventyr med Mika Månvind och konstapel Hoff."

 
– Kvaliteten på årets barnböcker i spänningsgenren är otroligt hög. Vi i juryn har läst så mycket bra litteratur för barn, säger Rebecka Edgren Aldén, juryns ordförande.

Juryn för Crimetime Award Årets barndeckare 2021:
Eva Boström, lärare och bokrecensent, med bloggen och Instagramkontot Boktokig
Anna Bågstam, författare
Johanna Stenlund, läsfrämjare och bibliotekspedagog med Instagramkontot och bloggen Barnens boktips
Johan Anderblad, författare och läsinspiratör
Rebecka Edgren Aldén, författare, skrivlärare, redaktör och sammankallande ordförande


Årets barndeckare delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Författarens bok ska ha utkommit under året som gått sedan förra årets Crimetime. Vinnaren utses av en jury och dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

De nominerade var:
 • Johan Rundberg för serien Månvind & Hoff med böckerna Nattkorpen och Tjuvdrottningen (Natur & Kultur)
 • Tobias Söderlund och Stef Gaines för serien Spökhunden Buster med böckerna Mysteriet på kyrkogården och Docksamlarens hus (Rabén & Sjögren)
 • Anja Gatu och Anna Nilsson för serien Kattspionerna på Rosengård med boken Man lever bara nio gånger (B Wahlströms)
 • Martin Olczak och Anna Sandler för serien Legenden om Jack med boken Troll i järngruvan (Rabén & Sjögren)
 • Martin Jern med serien Spökjägare med boken Aldrig i livet (Lilla Piratförlaget)

Tidigare vinnare:
2020 Petter Lidbeck för serien om Signe Holm med böckerna Festen och Casino
2019 Martin Widmark och Helena Willis för sin serie LasseMajas Detektivbyrå med boken LasseMajas deckarhandbok
2018 Elias och Agnes Våhlund för serien Handbok för superhjältar
2017 Kristina Ohlsson för sin skräckserie med boken Varulvens hemlighet
2016 Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Johnson för Pax-serienCrimetime Award Årets hederspris 2021 tilldelas Anna Jansson 

Juryns motivering:
"Prisad, älskad och framför allt läst! Under de senaste tjugo åren har den här folkkära och produktiva författaren skrivit över 60 böcker, som sammantaget sålt mer än fem miljoner exemplar bara i Sverige, och blivit utgiven i 16 andra länder. Hennes välskrivna deckare innehåller inte bara smarta kriminalgåtor, utan visar också på vilket stort hjärta och öga författaren har för mänskliga relationer. Hon bjuder även på sin egen vetgirighet, och kryddar sina berättelser med kunskap om historien, naturen och vetenskapen. Hennes högt älskade polishjältinna Maria Wern firade 20-årsjubileum förra året och är minst lika omtyckt av tv-publiken som av läsarna. Maria Werns son Emil har dessutom fått sin egen barnboksserie för de unga spänningsslukarna. Och som om det inte räckte att med otäcka mord avbefolka Gotland så har hon även startat en ny deckarserie i Örebro, med polisen Kristoffer Bark som huvudperson."


Crimetime Award Årets hederspris instiftades 2016 och delas ut till en författare eller annan person som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan.

Juryn för Årets hederspris 2021:
Åsa Lindström, förläggare, Bokförlaget Forum
Erika Degard, förläggare, Norstedts
Sofia Brattselius Thunfors, förläggare, Polaris
Zandra Weldon, förläggare, Lind & Co
Céline Hamilton, förläggare, HarperCollins Nordic
Anna Cecilia Weschke, förläggare, Bookmark Förlag

Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare (sammankallande)

Tidigare vinnare:
2020 Håkan Nesser
2019 Jan Mårtenson
2018 Liza Marklund
2017 Kerstin Ekman
2016 Maj Sjöwall


BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare 2021 tilldelas Lars Kepler

BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare baseras på hur populära, genomlyssnade och omtyckta de tre senaste böckerna från landets bästa deckarförfattare varit under det senaste året. BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare delades ut första gången 2019 på Crimetime Göteborg.

De nominerade var:
 
 • Mari Jungstedt
 • Lars Kepler
 • Sofie Sarenbrant
 • Emelie Schepp
 • Viveca Sten
Tidigare vinnare:
2020 Sofie Sarenbrant
2019 Sofie Sarenbrant


PRESSBILD
Vinnarna av Crimetime Award 2021 med kvällens programledare. Från vänster: Josefine Sundström, Anna Jansson, Klas Ekman, Johan Rundberg, Rebecka Edgren Aldén / Foto: Emma Grann >>

Bokmässan äger rum den 23–26 september 2021 på Svenska Mässan i Göteborg och på Bokmässan Play.
Crimetime Göteborg arrangeras den 25–26 september 2021 på Bokmässan.
Bokmässan Play nås via bokmassan.se

Hela programmet för Crimetime finns på www.bokmassan.se >>

Crimetime Göteborg
Crimetime Göteborg är ett samarbete mellan Bokmässan och Bonnierförlagen, som tar avstamp i en gemensam vilja att skapa Sveriges största mötesplats för författare och läsare som älskar spänningslitteratur. Festivalen startade 2015 och arrangerades då på Gotland. Redan under sitt första år på Bokmässan 2018 blev Crimetime Göteborg en stor publiksuccé, med nationella och internationella stjärnförfattare på plats.

Om Bokmässan
Bokmässan är Nordens största kulturevenemang och årets viktigaste litteraturhändelse. Sedan starten 1985 har miljontals läsare, författare och branschfolk lockats till Göteborg i början av hösten. Mässan är sedan länge en mittpunkt för svensk bokutgivning och erbjuder även kompetensutveckling, inspiration och rekreation. Bokmässan 2021 är en hybridmässa med bokförsäljning och studiosamtal som arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg den 23–26 september och direktsänds på Bokmässan Play. Årets teman är Demokrati (arrangeras i samarbete med kommittén Demokratin 100 år, Lärarnas Riksförbund, Globala Torget, Majblomman och Statens medieråd), LÄS! LÄS! LÄS! (arrangeras i samarbete med Läsrörelsen) och Nordisk litteratur.


Läs mer på www.bokmassan.se >>

För mer information, kontakta:
Josefina Karlström, Crimetime Göteborg
josefinak@bokmassan.se


Maria Rogstad Norberg, kommunikationschef Bokmässan
0722-11 93 39
mn@bokmassan.se
Bokmässan den 23–26 september 2021 med Crimetime Göteborg den 25–26 september ställs om till en hybridmässa med bokförsäljning och studiosamtal på Svenska Mässan i Göteborg som direktsänds på Bokmässan Play.
   

6555 bok ikon fb
6557 bok ikon twitter
6558 bok ikon insta
6559 bok ikon linkedinOm du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00