Pressinbjudan. En kväll om musik, patriarkat och förändring – och smygsläpp inför Bokmässan 2019. Arrangörer: Teg Publishing, Mondial och Bokmässan Göteborg.
4974 BOK sidhuvud press svenska
4 mars 2019 Läs på webben
5182 8 mars 600x338 webb
640x640transp
Pressinbjudan 8 mars
STATEMENT / NI MÅSTE FLYTTA PÅ ER / BOKMÄSSAN TEMA JÄMSTÄLLDHET
640x640transp
En kväll om musik, patriarkat och förändring – och smygsläpp inför Bokmässan 2019.
Arrangörer: Teg Publishing, Mondial och Bokmässan Göteborg.

Den 8 mars, på internationella kvinnodagen, arrangerar Bokmässan Göteborg, Teg Publishing och Mondial, ett gemensamt event på Göteborgs Litteraturhus. Emma Knyckare och Annah Björk i samtal med Oskar Ekström, programchef för Bokmässan. DJ: Demonika.

  • Bokmässan presenterar de första namnen som är klara för årets temasatsning kring jämställdhet.
  • Release för Emma Knyckares bok "Patriarkatet får inte festa med oss" om Statement festival, med foto av Annika Berglund
  • Release för Annah Björks bok ”Ni måste flytta på er” om kvinnor i musikbranschen
Tid: Fredag den 8 mars, kl 18.00–22.00. Media är välkomna från klockan 17.00.
Plats: Göteborgs Litteraturhus, Heurlins plats 1, Göteborg.

Presskontakt Bokmässan: Charlotta Parkås, tel 031–708 84 05
Presskontakt Mondial: Emma Ulvaeus, tel 0709–66 26 45
Presskontakt Teg Publishing: Anders Teglund, tel 0730–52 95 91

VARMT VÄLKOMNA!

Mer information:

Om Tema Jämställdhet på Bokmässan 2019
Jämställdhet är en av vår tids stora rättvisefrågor. Metoo, det ökande näthatet mot kvinnor och nya diskussioner om aborträtten visar att jämställdheten ständigt måste försvaras och belysas. Det kan litteraturen hjälpa oss med.

Tema Jämställdhet på Bokmässan 2019 vitaliserar samtalet om hur jämställdhet kan uppnås, med avstamp i hundraårsjubileet för allmän och lika rösträtt i Sverige. Vi lyfter berättelser som annars inte berättas. Vi sprider kunskap, inspirerar och utmanar med utgångspunkt i den svenska utgivningen – och förnyar den svenska debatten med internationella författare, journalister, forskare och musiker.

Tillsammans med förlag och andra partners låter vi jämställdheten genomsyra Bokmässan 26–29 september, 2019.

Om ”Patriarkatet får inte festa med oss” av Emma Knyckare, med fotografier av Annika Berglund

Hur sker förändring? Jo, genom att någon får nog, drabbas av hybris och agerar. Fler ansluter sig. Det bildas en grupp, och en rörelse börjar ta form. Och sedan blir saker kanske aldrig mer desamma igen.
 
Sommaren 2017 präglades nyhetsrapporteringen av sexuella övergrepp och ofredanden på festivaler. En kväll fick komikern Emma Knyckare nog och skrev en fylletweet som protest. Denna tweet blev startskottet för Statement Festival – världens första festival enbart för kvinnor, icke-binära och transpersoner. Mot alla odds skapade hon – tillsammans med en hårt slitande ideell förening – en helt unik festival på mindre än ett år.
 
Men Statement var så mycket mer än en festival. Den var också en kärleksfull manifestation under en tid då maktrelationer ifrågasattes och omdanades i grunden. Festivalen har uppmärksammats stort i medier över hela världen och har vunnit flera priser.
 
Patriarkatet får inte festa med oss är ett tidsdokument över en särskild händelse. Men boken är också en rolig och konkret handbok, full med tips och idéer för den som vill förändra världen genom ett kulturevenemang. För att nå förändring krävs mod, pannben, sammanhållning och pepp. Men det går!
 
Om ”Ni måste flytta på er” av Annah Björk
I Ni måste flytta på er följer journalisten Annah Björk kvinnliga artister bakom kulisserna, in i en smutsig industri som präglats av sexism och tystnadskultur. I musikstudior, på skivbolag och vid sidan av scener för de en kamp mot orättvisor och övergrepp – för rätten till sin röst, sin musik, sina pengar och sin sexualitet. Genom deras blick skildras ett systerskap starkare än strukturer – och en sprakande revolution som gjort outplånliga avtryck i samtiden.

I Ni måste flytta på er skrivs de senaste 30 årens pophistoria med ett helt nytt perspektiv – från Riot grrrl-rörelsens radikala punk på 90-talet via Girl power till dagens feministiska topplistepop.

Featuring: Zara Larsson, Kathleen Hanna, Tove Lo, Spice Girls, Laleh, Molly Sandén, Veronica Maggio, Lana Del Rey, Rebecca & Fiona, Noonie Bao, Marit Bergman, Alex Hope, Cherrie, Georgia Nott, Little Jinder, Britney Spears, Lady Gaga, Charli XCX, Chvrches, Bebe Rexha.

Bokmässan äger rum 26–29 september 2019 på Svenska Mässan i Göteborg.
Tre teman på Bokmässan 2019: Sydkorea, Jämställdhet och Medievetenhet.


1260 facebook icon     1259 twitter icon     1258 instagram icon

Om du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$