Sydkorea är i år hedersgäst och temaland på Bokmässan den 26–29 september. En av gästerna som kommer till mässan är den prisbelönta författaren Han Kang.
4974 BOK sidhuvud press svenska
15 april 2019
Läs på webben
5275 Han Kang Un Su Kim 600x325 webb
640x640transp
Pressmeddelande
Prisbelönta Han Kang kommer till årets Bokmässa
640x640transp
Sydkorea är i år hedersgäst och temaland på Bokmässan den 26–29 september. Landets litteratur, kultur och samhälle kommer att speglas genom Sydkoreas främsta författare och poeter. En av gästerna som kommer till mässan är den prisbelönta författaren Han Kang. I år är det också 60 år sedan Sverige och Sydkorea (Republiken Korea) upprättade diplomatiska förbindelser.

Den sydkoreanska författaren Han Kang fick sitt internationella genombrott när kortromanen Vegetarianen tilldelades Man Booker-priset 2016. I höst är hon aktuell med Den vita boken, som 2018 nominerades till Internationella Bookerpriset. Den vita boken direktöversätts från koreanska till svenska, och handlar om sorg och bearbetning av förlust, om tingens betydelse i våra liv och om poesins kraft. Han Kang debuterade som poet och författare 1993. Hon har skrivit flera romaner och noveller, varav två tidigare är översatta till svenska.

Bland de sydkoreanska författare som kommer till Bokmässan 2019 märks också Kim Un-Su, som med romanen Den rätta tiden för en kula i hjärtat har rönt stor uppmärksamhet internationellt och vunnit flera priser.

Fler sydkoreanska författare kommer att presenteras under våren och i samband med Bokmässans programsläpp den 28 maj.

– Den koreanska litteraturen trendar internationellt och det är väldigt roligt att vi kommer presentera flera av de mest intressanta författarskapen på Bokmässan. Sydkorea är ett otroligt spännande land på så många områden, alltifrån utbildning, innovation och geopolitik till populärkultur, film och mat, säger Oskar Ekström, programchef Bokmässan.

De koreanska författarna och poeterna kommer på Bokmässan att delta i samtal om livet i Sydkorea idag, om dåtid och framtid, om frågor kring utbildning, politik och samhälle. Sydkoreas monter kommer att spegla landets kultur och innovation. Det sydkoreanska temat kommer också att märkas tydligt över hela Bokmässan. Området Grön scen – Trädgård, Odling & Omställning, hämtar inspiration från koreanska trädgårdar och mässrestaurangerna kommer att erbjuda maträtter med koreansk touch.

Sydkorea är ett land med ett rikt kulturellt utbud. Under de senaste åren har den sydkoreanska kulturen uppmärksammats i Sverige genom K-pop, film, K-beauty och inte minst mat. Landet har blivit en spelare att räkna med när det gäller global populärkultur och tar plats på världens litteraturscen med många nyskapande författarskap som speglar livet i Sydkorea idag.

Sydkorea är också landet som tillsammans med Nordkorea står i centrum för allas blickar när det gäller det globala världsläget. Litteraturen spelar en viktig roll i dokumenterandet av denna process och den hjälper till för att förstå historien och samtiden.

I år är det 60 år sedan Sverige och Sydkorea upprättade diplomatiska förbindelser. Intressant i sammanhanget är att 60 år firas extra stort i Sydkorea. När man firar ”Hwangap” firas att man genomlevt en hel tidsrymd enligt zodiaken och en ny påbörjas.

Samarbetspartners kring Sydkorea som temaland på Bokmässan 2019 är Korean Publishers Association, the Writers Association of Korea och Literature Translation Institute of Korea.

OM FÖRFATTARNA

Han Kang
Han Kang är född 1970 i Kwangju, Sydkorea, och debuterade som poet och författare 1993. Hon har skrivit flera romaner och noveller, varav två är översatta till svenska. Han Kang flyttade till Seoul vid tio års ålder och fyra månader senare inträffade i hennes forna hemstad den massaker som boken Levande och döda behandlar. 2007 kom Vegetarianen, den kortroman som blev hennes genombrott utanför Sydkorea och 2016 belönades med Internationella Man Booker-priset. Det är en lyrisk berättelse i tre akter, som rör sig mellan realism, surrealism och allegori. Han Kang är flerfaldigt prisbelönt, både i hemlandet och i Europa. I höst är hon aktuell med Den vita boken, som handlar om sorg och bearbetning av förlust, om tingens betydelse i våra liv och om poesins kraft. Det blir den första av Han Kangs böcker som översätts direkt från koreanska till svenska. Den nominerades 2018 till Internationella Bookerpriset.

Kim Un-Su
Kim Un-su föddes i Sydkorea 1972, och har en masterexamen i koreansk litteratur från Kyung Hee University. Den rätta tiden för en kula i hjärtat är den första av hans romaner som har översatts till svenska. Den har rönt stor uppmärksamhet internationellt och vunnit flera priser, bland annat Mumhakdongne Prize och det franska Grand Prix de Literature Policière. Den rätta tiden för en kula i hjärtat är en actionmättad thriller och en tänkvärd roman, full av färgstarka karaktärer, svart humor och oväntade vändningar.

Om Bokmässan
Bokmässan i Göteborg pågår under 26–29 september. Seminarieprogrammet presenteras i Stockholm och Göteborg den 28 maj. Årets temasatsningar är Sydkorea, som är hedersgäst och temaland, Medievetenhet samt Jämställdhet.

Läs mer på www.bokmassan.se

PRESSBILDER
Författarfoton får endast användas i anslutning till presentation av författarens böcker.
Fotograf måste anges i anslutning till bilden vid publicering.


Pressfoto Han Kang >>
Foto: Park Jaehong
Förlag: Natur & Kultur

Pressfoto Kim Un-So >>
Foto: Dahuim Paik
Förlag: Southside Stories

För mer information, kontakta:
Charlotta Parkås, presskontakt Bokmässan
0736-60 69 61
chp@bokmassan.se
 

Bokmässan äger rum 26–29 september 2019 på Svenska Mässan i Göteborg.
Tre teman på Bokmässan 2019: Sydkorea, Jämställdhet och Medievetenhet (MIK).


1260 facebook icon     1259 twitter icon     1258 instagram icon

Om du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$