För att uppmärksamma Pressfrihetens dag 3 maj presenterar Bokmässan idag ett av årets stora profilseminarier på mässan i september.
4974 BOK sidhuvud press svenska
3 maj 2019
Läs på webben
5314 Betancourt Maru Alestig Schibbye 600x250 webb
640x640transp
PRESSMEDDELANDE
Pressfrihetens dag 3 maj:
Ingrid Betancourt, Fikru Maru och Martin Schibbye i unikt seminarium på Bokmässan om Dawit Isaak och diktaturens logik
640x640transp
För att uppmärksamma Pressfrihetens dag presenterar Bokmässan idag ett av årets stora profilseminarier på mässan i september. Seminariet ”18 år i fångenskap” har fokus på den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, som sedan 2001 sitter fängslad i Eritrea, ett av världens mest slutna länder.

I ett samtal om yttrandefrihet, fångenskap och diktaturens logik, möts Ingrid Betancourt, fransk-colombiansk politiker och författare som i mer än sex år satt gisslan hos den colombianska FARC-gerillan, svenske journalisten Martin Schibbye, som i 438 dagar satt fängslad i Eritreas grannland Etiopien, Fikru Maru, svensk-etiopisk hjärtläkare som förra året blev frisläppt ur etiopiskt fängelse efter drygt fem år, samt Peter Alestig, medförfattare till boken om Fikru Maru. Moderator är KG Hammar, ärkebiskop emeritus.
Foto från vänster: Ingrid Betancourt, Fikru Maru och Peter Alestig, samt Martin Schibbye.

Det senaste året har Etiopien blivit öppnare och mer demokratiskt. I Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2019 klättrar landet 40 platser, från att tidigare ha varit ett av världens mest slutna länder. Många frågar sig nu vad landets utveckling och fredsavtalet med grannlandet Eritrea betyder för Dawit Isaaks sak.

– Fredsavtalet mellan Etiopien och Eritrea är som en politisk jordbävning, jag skulle vilja säga att det kan jämföras med Berlinmurens fall, säger Martin Schibbye, chefredaktör på Blankspot och aktuell med boken Jakten på Dawit.

Enligt Reportrar utan gränser lever två tredjedelar av världens befolkning i länder där myndigheter censurerar tidningar.

– Situationen för hotade och fängslade författare, journalister och förläggare är en prioriterad fråga för Bokmässan. Vi har två göteborgare som sitter fängslade utan rättegång för att de yttrat sina fria ord. Tills de släpps fria måste vi alla göra vad vi kan för att belysa Dawit Isaaks och Gui Minhais situation, säger Frida Edman, mässansvarig Bokmässan.

Seminariet äger rum på Bokmässan lördagen den 28 september kl 14.00–14.45, och arrangeras i samarbete med Svenska Kyrkan, Ordfront och Offside.

Bokmässan i Göteborg pågår under 26–29 september 2019. Seminarieprogrammet presenteras i sin helhet i Stockholm och Göteborg den 28 maj. Årets temasatsningar är Sydkorea, som är hedersgäst och temaland, Medievetenhet samt Jämställdhet.

Läs mer på www.bokmassan.se

För mer information, kontakta
Charlotta Parkås, presskontakt Bokmässan
0736-60 69 61
chp@bokmassan.se

PRESSBILDER
Ingrid Betancourt / Foto: Niklas Maupoix
Fikru Maru och Peter Alestig / Foto: Ordfront förlag
Martin Schibbye / Foto: Magnus Bergström
                             
                                           

Bokmässan äger rum 26–29 september 2019 på Svenska Mässan i Göteborg.
Tre teman på Bokmässan 2019: Sydkorea, Jämställdhet och Medievetenhet (MIK).


1260 facebook icon     1259 twitter icon     1258 instagram icon

Om du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$