I syfte att sprida och skriva kvinnohistoria kommer 39 kvinnliga författare och berättare från när och fjärran att äta middag tillsammans under Bokmässan i Göteborg i september.
4974 BOK sidhuvud press svenska
16 augusti 2019
Läs på webben
Pressmeddelande 2019-08-16:
39 författare möts i historisk middag på Bokmässan
640x640transp
39 kvinnliga författare och berättare från när och fjärran kommer under Bokmässan i Göteborg i september att äta middag tillsammans, i syfte att sprida och skriva kvinnohistoria. I dagarna bjuds de svenska gästerna in. Middagen utförs som en blinkning och hyllning till Judy Chicagos konstverk och installation ”The Dinner Party” (1979), som finns på Brooklyn Museum i New York.

Bakom projektet, som går under benämningen ”The Historical Dinner Party”, står Bokmässan och Stockholms Kvinnohistoriska. Förutom att sätta ljus på jämställdhet, som är ett av årets teman på Bokmässan, är syftet att lyfta kvinnors liv i historien, och samtidigt inspirera nya berättare som kan föra historierna vidare. Varje middagsgäst bidrar med en historia och lämnar kvällen med betydligt fler.

– På Bokmässan har vi många av världens främsta berättare på plats. Att bjuda dessa fantastiskt inspirerande kvinnor till bords, och låta dem dela och sprida berättelser om lika många andra kvinnors liv i historien, är storslaget. Vi skriver ett nytt kapitel i kvinnohistoria tillsammans, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan.

Inspirationen kommer från det berömda konstverket och installationen ”The Dinner Party” av Judy Chicago, som finns på Elizabeth A. Sackler Center for Feminist Art på Brooklyn Museum i New York. Hennes verk omfattar bland annat ett triangulärt bord dukat med 39 tallrikar, som var och en representerar en berömd historisk kvinna. The Historical Dinner Party låter istället verkliga middagsgäster berätta om en kvinna vars historia de vill sprida.

– Världen lider skriande brist på intressanta berättelser om kvinnors liv i historien. Det här är ett gemensamt experiment för att ändra på det. Genom att dela berättelser kan vi få nya personer att citera, att prata om och att minnas. Vi hoppas att historierna ska få egna liv sedan och berättas vidare i fler led, säger Lina Thomsgård, chef för Stockholms Kvinnohistoriska.

Bland de internationella gästerna finns bland annat Helen Pankhurst, Siri Hustvedt, Jamaica Kincaid, Samar Yazbek och Han Kang. De svenska gästerna bjuds in i dagarna. Samtliga 39 middagsgäster kommer att kunna bekräftas cirka två veckor före Bokmässan.

Bokmässan i Göteborg pågår under 26 – 29 september. Seminarieprogrammet presenterades i Stockholm och Göteborg den 28 maj. Årets temasatsningar är Sydkorea, som är hedersgäst och temaland, Medievetenhet samt Jämställdhet.

Läs mer på www.bokmassan.se

För mer information, kontakta:
Charlotta Parkås, presskontakt Bokmässan
0736-60 69 61
chp@bokmassan.se
                           
                                          
Bokmässan äger rum 26–29 september 2019 på Svenska Mässan i Göteborg.
Tre teman på Bokmässan 2019: Sydkorea, Jämställdhet och Medievetenhet (MIK).


1260 facebook icon     1259 twitter icon     1258 instagram icon

Om du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$