Nu presenterar vi de nominerade till Crimetime Award 2019. Priset delas ut i fyra kategorier.
4974 BOK sidhuvud press svenska
22 augusti 2019
Läs på webben
5587 Nominerade Crimetime Award 2019 600x280
640x640transp
Pressmeddelande 2019-08-22:
Nomineringarna klara till Crimetime Award 2019
640x640transp
Sveriges största deckarfestival Crimetime delar för femte året ut det stora deckarpriset Crimetime Award. Priset delas i år ut i fyra kategorier, varav pristagaren till Crimetime BookBeat Award Årets deckarförfattare tas fram på ett lite annorlunda sätt. Priset går till en av fem nominerade deckarförfattare vars böcker i ljudboksformat har varit populärast och haft högst genomsnittsbetyg. Sammanlagt har de nominerade författarnas böcker lyssnats på av 250.000 personer det senaste året.

Crimetime arrangeras på Bokmässan i Göteborg för andra gången och erbjuder återigen två spänningsfyllda dagar den 28–29 september.

– Efter succén förra året välkomnar vi för andra året i rad besökare och författare till Crimetime Göteborg på Bokmässan. Vi är så stolta över att kunna erbjuda en mötespunkt för alla spänningsälskare och över årets program som erbjuder en fantastisk mix av svenska och internationella spänningsstjärnor, säger Åsa Lindström, förläggare på Bonnierförlagen och programansvarig för Crimetime Göteborg.

Utdelningen av Crimetime Award under ledning av Josefine Sundström sker lördagen den 28 september, kl 16.00, på Bokmässan, och delas i år ut i fyra kategorier: Crimetime Award Årets deckardebut, Crimetime Award Årets barndeckare, Crimetime Award Årets hederspris samt Crimetime BookBeat Award Årets deckarförfattare. Igår presenterades de nominerade i tre av kategorierna.

Årets deckardebut och Årets barndeckare
Liksom tidigare år är det fem nominerade till både Årets deckardebut och Årets barndeckare, där vinnaren i respektive kategori, förutom äran, vinner 10.000 kronor och ett diplom.

– Det har varit många bra kandidater i år. Juryarbetet har därför varit rätt klurigt för de två olika jurygrupperna, men väldigt stimulerande. Bland debutanterna är vi övertygade om att de titlar vi valt kommer att bli lika framgångsrika och älskade som tidigare år. I barnklassen är vi mycket imponerade av mängden kvalitativ litteratur som skrivs år efter år i Sverige. Världsklass, säger Rebecka Edgren Aldén, juryordförande för Crimetime Award 2019.

Omröstningen till Årets deckardebut och Årets barndeckare startade den 21 augusti och pågår till och med den 13 september.
Alla motiveringar samt röstningslänk >>

Crimetime BookBeat Award Årets deckarförfattare
Priset till Årets deckarförfattare tas i år fram på ett lite annorlunda sätt. BookBeat har plockat fram fem nominerade, vars tre senaste böcker har varit de mest populära under det senaste året. Sammanlagt har de nominerade författarnas böcker lyssnats på av 250.000 personer det senaste året. Priset kommer att gå till den av de fem deckarförfattarna vars böcker har varit populärast, haft högst genomsnittsbetyg och har lyssnats klart på i högsta grad.

 – BookBeats användare älskar deckare. Det är en genre som fungerar exceptionellt bra i ljudboksformat och verkligen uppskattas av lyssnarna. För oss på BookBeat är det en ära att få dela ut det här priset tillsammans med Crimetime Göteborg, och vi ser fram emot att få avslöja vem som blir årets deckarförfattare på Bokmässan. Priset kommer att avspegla ljudbokslyssnarnas smak, eftersom vi utgår ifrån vår insamlade användardata i bedömningen, säger Anna Riklund, Head of Content Curation, BookBeat.

Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland. Syftet med priset är att sprida kriminallitteraturens kraft.


NOMINERADE TILL CRIMETIME AWARD 2019:

ÅRETS DECKARDEBUT
Årets Deckardebut delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Författarens bok ska ha utkommit mellan augusti 2018 – augusti 2019. Vinnaren utses av en jury. Dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

De nominerade är:
•  Karin Valtersson, för Angelika (Polaris, januari 2019)
•  Malin Thunberg Schunke, för Ett högre syfte (Piratförlaget, maj 2019)
•  Tina Frennstedt, för Cold Case: Försvunnen (Forum, januari 2019)
•  Monica Rehn, för Moratorium (Modernista, april 2019)
•  Mikael Fuchs, för Mord på öppen gata (Lind & Co, januari 2019)

I juryn för Crimetime Award – Årets deckardebut 2019:
Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare
Helena Dahlgren, författare och thrillerexpert
Magnus Utvik, författare och kommunförfattare i Strängnäs
Johanna Wistedt, bokrecensent och lektör, driver bloggen Johannas deckarhörna


ÅRETS BARNDECKARE
Årets Barndeckare delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Författaren ska ha utkommit med minst en bok under det senaste året. Vinnaren utses av en jury. Dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

De nominerade är: 
•  Martin Widmark och Helena Willis, för serien om LasseMajas Detektivbyrå, senast utkomna bok LasseMajas deckarhandbok (Bonnier Carlsen, oktober 2018)
•  Sara Lövestam, för sin spänningsbok Gruvan (Piratförlaget, juli 2018)
•  Carin Gerhardsen och Petter Lidbeck, för Ett annat jag: Projekt Gemini (Rabén & Sjögren, april 2019)
•  Petrus Dahlin och Johanna Kristiansson, för rysarserien Läs på egen risk med senaste boken Vattenlandet (Bonnier Carlsen, oktober 2018)
•  Helena Dahlgren, för Star Stable-serien om Ödesryttarna och senaste boken Legenden vaknar (Bonnier Carlsen, februari 2019)

I juryn för Crimetime Award – Årets barndeckare 2019:
Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare
Anna Bågstam, författare
Eva Boström, lärare och bokrecensent, med bloggen och Instagramkontot Boktokig
Anders de la Motte, författare


CRIMETIME BOOKBEAT AWARD ÅRETS DECKARFÖRFATTARE
Crimetime BookBeat Award Årets deckarförfattare delas ut till en av fem nominerade deckarförfattare, vars böcker har varit populärast, haft högst genomsnittsbetyg och har lyssnats klart på i högsta grad. BookBeat har plockat fram fem nominerade vars tre senaste böcker har varit mest populära under det senaste året. Sammanlagt har de nominerade författarnas böcker lyssnats på av 250.000 personer det senaste året.

De nominerade är:
Emelie Schepp
Lars Kepler
Mari Jungstedt
Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt
Sofie Sarenbrant


ÅRETS HEDERSPRIS
Årets Hederspris instiftades 2016 och delas ut till en författare eller annan person som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan. Priset utses av en jury med representanter från fem av landets största förlag, Bonnierförlagen, Norstedts, HarperCollins, Lind & Co och Piratförlaget. Vem som vinner i år avslöjas i mitten av september.


Bokmässan i Göteborg äger rum 26–29 september 2019.
Crimetime Göteborg arrangeras den 28–29 september 2019 på Bokmässan.

Läs mer om alla medverkande författare och program på www.bokmassan.se

För mer information, kontakta:
Charlotta Parkås
, presskontakt Bokmässan
0736-60 69 61
chp@bokmassan.se
                                 
Josefina Karlström, Crimetime Göteborg
josefinak@bokmassan.se
                               
                                           
Bokmässan äger rum 26–29 september 2019 på Svenska Mässan i Göteborg.
Tre teman på Bokmässan 2019: Sydkorea, Jämställdhet och Medievetenhet (MIK).


1260 facebook icon     1259 twitter icon     1258 instagram icon

Om du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$