Vinnarna av MegAward i kategorierna Årets jämställdhetsinsats och Årets raket korades under fredagen på Bokmässan.
4974 BOK sidhuvud press svenska
27 september 2019
Läs på webben
5741 Vinnaren MegAward 2019 600x370 webb
640x640transp
Pressmeddelande 2019-09-27:
Åsa Edlund Jönsson och Greta Thunberg tilldelas årets MegAward
640x640transp
Vinnarna av MegAward i kategorierna Årets jämställdhetsinsats och Årets raket korades under fredagen på Bokmässan. Åsa Edlund Jönsson, chef för SVT Sport, prisas för sitt jämställdhetsarbete inom sportbevakningen. Utmärkelsen Årets raket tilldelas miljöaktivisten Greta Thunberg.

MegAward delas årligen ut till en person eller organisation som utmanar mediebranschens strukturer, affärsmodeller och arbetssätt. I år är ett av Bokmässans teman Jämställdhet. Därför går årets MegAward till en betydande jämställdhetsinsats inom mediebranschen.

Åsa Edlund Jönsson, chef SVT Sport, tilldelas priset för ”Årets jämställdhetsinsats” med följande motivering:
 
Åsa Edlund Jönsson har med stort engagemang ökat jämställdheten inom sportbevakningen och visat att ökad jämställdhet ger ökad webbtrafik. Genom att ställa höga krav på jämställdhet av sina resultat- och nyhetsleverantörer har vinnaren skapat en imponerande förflyttning av det redaktionella samtalet och utbudet inom en traditionellt manlig domän. Vinnaren har i grunden förändrat SVT Sports kultur och bevakning och har som mål att redaktionen ska vara världsledande inom jämställd sportbevakning.

– Jag är fantastiskt glad, stolt och tacksam över detta pris, ett pris jag fullt ut delar med alla på SVT Sport som varje dag arbetar för en jämställd sportbevakning, säger Åsa Edlund Jönsson, som tilldelades priset under en ceremoni på Bokmässan under fredag eftermiddag.

– Vår redaktion har frigjort sig från tunga traditioner och sjösatt en helt ny journalistisk inriktning. Vi har kämpat mot våra egna och andras fördomar och vänt på perspektiv. Det har krävt ett enormt mod men resultatet har varit slående. En jämställd sportbevakning har gett oss fler egna nyheter, mer livesport att sända, fördubblad webbtrafik men framförallt – en journalistisk relevans hos hela svenska folket.

Övriga finalister i kategorin Årets jämställdhetsinsats var Eva Bonde, chefredaktör för Historiskan, och Katarina Wennstam, journalist, författare och debattör.
 
I kategorin Årets raket, som delas ut av Medieakademin, går priset till miljöaktivisten Greta Thunberg med motiveringen:

Så länge Medieakademin mätt inflytande på nätet finns ingen som klättrat snabbare på våra listor. Under ett knappt år har hennes nystartade konton konkurrerat ut våra mest etablerade internet-namn. Men ännu större: Hon har satt en av vår generations största frågor på agendan. Aldrig har det varit lättare att utse Årets raket, Greta Thunberg.

MegAward instiftades 2012 och har genom åren delats ut i olika kategorier. Bland tidigare vinnare finns Blank Spot Project, Aftonbladet, Mattias Beijmo och Annah Björk för I am alive samt Erika Hallhagen och Malena Rydell från Svenska Dagbladet för #tystnadtagning.

Vinnaren erhåller biljetter eller utställningsyta under Bokmässan 2020 till ett värde om 25 000 kr.

Pressbild utdelning MegAward: Sofia Dahlström tar emot priset åt vinnaren Åsa Edlund Jönsson, chef SVT Sport / Foto Niklas Maupoix >> 
Pressbild Åsa Edlund Jönsson / Foto Karl Nordlund >>


                                               
Bokmässan i Göteborg pågår under 26 – 29 september. Årets temasatsningar är Sydkorea, som är hedersgäst och temaland, Medievetenhet samt Jämställdhet.

Läs mer på www.bokmassan.se

För mer information, kontakta
Charlotta Parkås, 
presskontakt Bokmässan
0736-60 69 61
chp@bokmassan.se
                         
                                   

Bokmässan äger rum 26–29 september 2019 på Svenska Mässan i Göteborg.
Tre teman på Bokmässan 2019: Sydkorea, Jämställdhet och Medievetenhet (MIK).


1260 facebook icon     1259 twitter icon     1258 instagram icon

Om du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$