Välkommen till panelsamtal i Göteborg på Fängslade författares dag den 15 november om fallen Gui Minhai, Kina och Dawit Isaak, Eritrea.
5844 BOK Sidhuvud Press svenska 2020
7 november 2019
Läs på webben
5857 Baksi Schibbye Isaak 600x300 webb
640x640transp
Pressinbjudan:
Välkommen till panelsamtal i Göteborg om fallen Gui Minhai, Kina och Dawit Isaak, Eritrea
640x640transp
FÄNGSLADE FÖRFATTARES DAG 2019:
”Två tomma stolar – två fängslade göteborgare”
Tid: fredag 15 november 2019, kl 18.00
Plats: Trappscenen, Göteborgs Stadsbibliotek, Götaplatsen


Världen över sitter hundratals författare, journalister och bloggare fängslade för brottet att sätta ord på människors tankar och drömmar. Med sitt årliga högtidlighållande av Fängslade författares dag den 15 november riktar Svenska PEN uppmärksamheten mot dem som med sina texter hotar världens repressiva regimer, så pass att det äventyrar deras egen och deras familjers frihet och säkerhet.

Svenska PENs Göteborgsavdelning ägnar Fängslade författares dag 2019 åt fallen Dawit Isaak och Gui Minhai.

Dawit Isaak, svensk journalist, har nu suttit fängslad i över 18 år. Dawit Isaak är den svensk och EU-medborgare som suttit fängslad längst tid utan vare sig åtal eller dom. Efter decennier av konflikter och strider slöt Etiopien och Eritrea ett fredsavtal under 2018. Har freden på något sätt påverkat situationen för fängslade journalister i Eritrea? 2019 års fredspris tilldelas Etiopiens premiärminister, Abiy Ahmed, och världen sätter än en gång ljus på länderna. Kan Nobelpriset medföra en positiv förändring gällande mänskliga rättigheter och yttrandefrihet i regionen?

Gui Minhai, svensk medborgare, bokförläggare och författare, har nu varit frihetsberövad i mer än fyra år. Den 17 oktober 2015 kidnappades han av kinesiska myndigheter under en semesterresa i Thailand. Det är än i dag oklart vad han anklagas för. Kinesiska myndigheter har meddelat att han är ”föremål för tvångsåtgärder”. Vad har hänt Gui Minhai, och vad är bakgrunden till myndigheternas ingripande? Hur ser situationen ut i Kina i dag, när det gäller yttrandefrihet och författares uttrycksfrihet?

I panelsamtalet deltar Martin Schibbye, Esayas Isaak och Kurdo Baksi. Moderator för samtalet är Agnes Cavallin. I programmet ingår också uppläsning av texter. Programmet presenteras av Anna Mattsson.

Arrangör: Svenska PEN:s Göteborgsavdelning i samarbete med Göteborgs Stadsbibliotek, Göteborgs Litteraturhus, Författarcentrum Väst och Bokmässan.

Panel
Martin Schibbye är journalist och chefredaktör för reportagesajten Blankspot. Martin har belönats med Martin Luther King-priset och Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne för sina reportage. I september 2019 kom Jakten på Dawit ut, en reportagebok om Dawit Isaak. Martin Schibbye, som själv satt fängslad 438 dagar i grannlandet Etiopien, har skapat boken genom att han lyckades ta sig in i Eritrea och träffa de människor som befinner sig i Dawit Isaaks närhet i dag. Han har också intervjuat Dawits familj och tidigare kollegor för att få en tydligare bild av vem Dawit Isaak är som person.

Kurdo Baksi är journalist, samhällsdebattör och författare. Den 17 oktober 2019, på dagen fyra år efter att Gui Minhai först blev kidnappad, tog Kurdo Baksi initiativ till en stödmanifestation för Gui Minhai. Stödmanifestationen hölls utanför den kinesiska ambassaden i Stockholm. Kurdo Baksi uttrycker starkt missnöje med den tysta diplomati som den svenska regeringen använt i Gui Minhais fall. Han använder då Dawit Isaaks situation som exempel på att tyst diplomati inte är en lyckad väg att gå. Om det inte lönat sig mot ett litet land som Eritrea, hur kan det då löna sig mot en stormakt som Kina?

Esayas Isaak är bror till Dawit Isaak och har ett stort engagemang för Dawits situation. Genom debattartiklar och samtal sätter han ljus på frågan. Han är övertygad om att det är uppmärksamheten som manifestationer och samtal, som exempelvis Fängslade författares dag, ger som hållit Dawit Isaak vid liv.

Moderator
Agnes Cavallin är utbildad journalist och har lång erfarenhet som förlagsredaktör inom både skönlitteratur och sakprosa. Hon ingår sedan hösten 2019 i Bokmässans programgrupp. Bokmässan har sedan starten 1985 haft ett långsiktigt engagemang kring fängslade och förföljda författare, förläggare och journalister.
                         
Anna Mattsson är författare och styrelseledamot i Svenska PEN.


Presskontakt Bokmässan: Charlotta Parkås, 0736-606961, chp@bokmassan.se

Intervjuförfrågningar: Anna Mattsson, 0733-938291, anna.mattsson@svenskapen.se
                       
                                     
Bild ovan från vänster: Kurdo Baksi, Martin Schibbye, Esayas Isaak.
                                
                                            

Bokmässan äger rum 24–27 september 2020 på Svenska Mässan i Göteborg.
Tre teman på Bokmässan 2020: Sydafrika, LÄS! LÄS! LÄS! och Digital Kultur.


1260 facebook icon     1259 twitter icon     1258 instagram icon

Om du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$