Idag står det klart att Sydafrika kommer tillbaka till Bokmässan i en ännu mer kraftfull satsning än tidigare planerat inför 2020. Engagemanget sträcker sig över tre år.
6614 5 bok20 header press
25 september 2020 Läs på webben
Pressmeddelande 2020-09-25:
Sydafrika lanserar en flerårig satsning på Bokmässan
640x640transp
Idag står det klart att Sydafrika kommer tillbaka till Bokmässan i en ännu mer kraftfull satsning än tidigare planerat inför 2020. Engagemanget, som sträcker sig över tre år, offentliggörs i samband med att Sydafrikas kulturminister Nathi Mthethwa möter Sveriges kultur- och demokratiminister Amanda Lind i ett samtal om litteratur och läsning, kl 15.00 i programspåret Demokratin på Bokmässan Play.

När coronaviruset började spridas i våras var samarbetet mellan National Library of South Africa och Bokmässan i Göteborg inne i en intensiv fas. En rad sydafrikanska gäster fanns inplanerade för besök i Sverige under Bokmässan 2020, då Sydafrika skulle vara temaland. Men eftersom den fysiska mässan blev inställd på grund av covid-19 pausades samarbetet. Nu står det klart att samarbetet har återupptagits och vidareutvecklats till en 3-årig satsning. 2021 medverkar Sydafrika som utställare, 2022 som temaland och 2023 inom ramen för en ny satsning på barn- och ungdomslitteratur.

– Sydafrikansk litteratur är så mycket! Det är historia, hopp, poesi, framtid, fiktion och skönlitterärt. Det känns oerhört priviligierat att få samarbeta med Sydafrika under flera år. Det är min förhoppning att sydafrikansk litteratur får ta stor plats i Sverige – att fler böcker översätts och att läsarna får upp ögonen för en ung och ny utgivning från Sydafrika, men också att vi får möta de sydafrikanska författargiganterna, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan i Göteborg.

På 1950- och -60-talet reste författare som Per Wästberg och Sara Lidman till Sydafrika och bidrog till att uppmärksamma världen på apartheidregimens förtryck – och på landets författare och dramatiker. Idag samarbetar svenska och sydafrikanska aktörer inom en rad kulturområden. 2015 mottog den sydafrikanska läsrörelsen PRAESA ALMA-priset, och nu möts Sveriges kulturminister Amanda Lind och hennes sydafrikanska kollega Nathi Mthethwa i ett samtal om litteratur och läsning. Vilken betydelse har läsrörelser för ett land som Sydafrika med elva officiella språk, och för Sverige med ett officiellt och fem minoritetsspråk? Programledare är Hedda Krausz Sjögren, kulturråd vid svenska ambassaden i Pretoria.

Länk till seminariet på Bokmässan Play >>

Samarbetspartner till Sydafrikas satsning på Bokmässan är, liksom tidigare, National Library of South Africa. Finansiell partner är kulturdepartementet i Sydafrika.

– Genom satsningen bekräftar vi det starka vänskapsbandet som finns mellan våra två länder och vårt folk. Den bidrar till att öka vårt internationella samarbete och gör oss fullständigt engagerade i att främja och utveckla olika typer av samarbeten, utbytesprogram och projekt inom språk, mångfald, böcker, publicering och läsning, säger Nathi Mthethwa, Sydafrikas kulturminister.

Mer information om alla seminarier om Sydafrika på Bokmässan Play >>

Bokmässan 2020 arrangeras på Bokmässan Play den 24–27 september. Teman är LÄS! LÄS! LÄS! i samarbete med Läsrörelsen, och Digital kultur i samarbete med Dreamhack, Göteborg & Co, Lin Education, Majblomman och Storytel.

För mer information, kontakta:
Charlotta Parkås
, presskontakt
0736-60 69 61
chp@bokmassan.se

Läs mer på www.bokmassan.se
                           
                                    
Bokmässan 24–27 september 2020 på Bokmässan Play: Digital Bildningshubb och Litteraturfestival.
LÄS! LÄS! LÄS! och Digital kultur står i fokus.
   

6555 bok ikon fb
6557 bok ikon twitter
6558 bok ikon insta
6559 bok ikon linkedinOm du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$