Årets Bokmässa avslutas på söndag med en direktsänd intervju med den belarusiska författaren och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj. Intervjun sänds i samarbete mellan Bokmässan i Göteborg och Göteborgs universitet.
6614 5 bok20 header press
26 september 2020 Läs på webben
6867 Aleksijevitj Foto Margarita Kabakova 600x300 webb
640x640transp
Pressmeddelande från Bokmässan och Göteborgs universitet 2020-09-26:
EXTRAINSATT:

Exklusiv intervju med Svetlana Aleksijevitj avslutar årets Bokmässa
640x640transp
Årets Bokmässa avslutas på söndag med en direktsänd intervju med den belarusiska författaren och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj. Intervjun sänds i samarbete mellan Bokmässan i Göteborg och Göteborgs universitet.

Med anledning av det hårdnande klimatet för yttrandefrihet i stora delar av världen, inte minst påtagligt dessa dagar i Belarus, avslutas årets Bokmässa i Göteborg med en exklusiv intervju med Svetlana Aleksijevitj på temat yttrandefrihet och litteratur. Yttrandefrihet är en grundbult i det demokratiska samhället – och vilken betydelse kan en författare ha i denna utveckling?

På söndag 27 september gör Johan Öberg, översättare och tidigare kulturråd i Moskva, en intervju med Aleksijevitj som sänds från Bokmässans studio på Svenska Mässan i Göteborg. Intervjun direktsänds i programspåret Extrainsatt kl 18.00, samt på DN.se. Samtalet tolkas till engelska. Arrangörer är Göteborgs universitet och Bokmässan.

– Det som sker i Belarus just nu är omskakande och mycket allvarligt. Med sin litteratur har Aleksijevitj blottlagt förtryck och gett folket en mångfald av röster, och nu behöver de rösterna höras mer än någonsin, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.

– Göteborgs universitet är liksom alla andra lärosäten centrala för demokratins och yttrandefrihetens förankring i samhället. Vi är därför glada över att kunna bidra till att en viktig röst för demokratin i Belarus får komma till tals, säger rektor Eva Wiberg på Göteborgs universitet.

Svetlana Aleksijevitj har varit gäst hos båda arrangörerna flera gånger genom åren, på Bokmässan i Göteborg senast 2011 och Göteborgs universitet senast 2016. Hon har även en annan tydlig koppling till staden – mellan åren 20062008 var hon fristadsförfattare i Göteborg.

Om seminariet
Litteratur och yttrandefrihet – intervju med Svetlana Aleksijevitj
Vad är sambandet mellan den ensamma, musikaliska och skrivande författarens yttrandefrihet och folkflertalets frihet? Den belarusiska författaren och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj är unik, kontroversiell och angelägen i sitt eget land – men också i väst. Gemensamt för hennes böcker är elementet av dialog och befrielse, talande och lyssnande i en frihet som på samma gång är konstnärlig och politisk. Aleksijevitj samtalar med Johan Öberg, översättare och tidigare kulturråd vid Sveriges ambassad i Moskva. Samtalet tolkas till engelska av Vadim Belenky.
Länk till seminariet på Bokmässan Play >>


Om Svetlana Aleksijevitj  
Svetlana Aleksijevitj (Nobelpristagare i litteratur 2015), har sedan 1970-talet utvecklat en unik, dialogbaserad litterär genre. Temat må vara krig, kärlek, döden i Tjernobyl eller ”den röda människan”. Gemensamt för hennes böcker är elementet av dialog och befrielse, av tal och lyssnande i en frihet som på samma gång är konstnärlig och politisk. Tillsammans porträtterar man varandra, skriver historia och formulerar sig om samtid och framtid. Hos Aleksijevitj finns ett alldeles särskilt samband mellan den ensamma, musikaliska och skrivande författarens yttrandefrihet och folkflertalets frihet och yttrandefrihet. Detta gör henne unik, kontroversiell och angelägen både i sitt eget land – men också i väst.  

Om Göteborgs universitet

Redan i höst stärker Göteborgs universitet sitt arbete med yttrandefrihet genom seminarier och nätverksbyggen, inom och utom universitetet på nationell och internationell nivå. Avsikten är att genomlysa och stärka yttrandefrihetens villkor i världen med utgångspunkt i forskning och utbildning, litteratur och andra konstarter, vilket sker i samverkan med en rad aktörer.

Om Bokmässan
Bokmässan 2020 arrangeras på Bokmässan Play den 24–27 september. Teman är LÄS! LÄS! LÄS! i samarbete med Läsrörelsen, och Digital kultur i samarbete med Dreamhack, Göteborg & Co, Lin Education, Majblomman och Storytel.

För mer information, kontakta:
Bokmässan, Charlotta Parkås, presskontakt
0736-60 69 61
chp@bokmassan.se

Göteborgs universitet, Lena Ulrika Rudeke, verksamhets- och programansvarig Jonsereds herrgård
031-786 54 15
lenaulrika.rudeke@gu.se

Läs mer på www.bokmassan.se och på www.gu.se     
                                 

Pressbild Svetlana Aleksijevitj / Foto: Margarita Kabakova >>
                                  
                                   
Bokmässan 24–27 september 2020 på Bokmässan Play: Digital Bildningshubb och Litteraturfestival.
LÄS! LÄS! LÄS! och Digital kultur står i fokus.
   

6555 bok ikon fb
6557 bok ikon twitter
6558 bok ikon insta
6559 bok ikon linkedin



Om du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$