Bokmässan 2020 i digitalt format nådde ut till en bokälskande publik från världens alla delar. Under de fyra mässdagarna 24–27 september hade Bokmässan Play över 373 000 visningar (preliminär siffra).
6614 5 bok20 header press
27 september 2020 Läs på webben
6875 Bokmassan Play 2020 hemma 1 Foto NatalieGreppi WEB 4 600x350
640x640transp
Pressmeddelande 2020-09-27:
Tittare från hela världen och över 373 000 visningar på Bokmässan Play
640x640transp
Bokmässan 2020 i digitalt format nådde ut till en bokälskande publik från världens alla delar. Under de fyra mässdagarna 24–27 september hade Bokmässan Play över 373 000 visningar (preliminär siffra). Bokmässan avslutades idag men programmet går att ta del av året ut – vilket borgar för ännu fler visningar med litteratur och läsning i fokus.

Under fyra dagar har Bokmässan tillsammans med förlag och andra samarbetspartner sänt 154 studiosamtal från Fotografiska i Stockholm, Svenska Mässan i Göteborg, Sveriges generalkonsulat i New York och flera andra platser i Sverige och utomlands. Totalt medverkade över 470 författare, forskare, journalister och sakkunniga i Bokmässans program. Därutöver förstärktes Bildningshubben den 24–25 september och Litteraturfestivalen den 26–27 september av scenprogram från 10 olika scener. Bokmässan Play kommer nu att vidareutvecklas som streamingtjänst för att kunna komplettera den fysiska Bokmässan i framtiden.

– Bokmässans vision är och har alltid varit att skapa ilningar i själen. Den omställning vi har gjort har givetvis varit utmanande men också kraftfull, och resultatet är storslaget. Jag är oerhört imponerad av mina kollegor som lyckats ta fram konceptet på så kort tid och vill också rikta ett stort tack till alla förlag, samarbetspartner, författare och givetvis också tittare. Jag är glad att så många läsare, tidigare besökare till Bokmässan men också nya målgrupper har tagit del av Bokmässans fantastiska innehåll, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan i Göteborg.

Hög räckvidd med Bokmässan Play
I skrivande stund har Bokmässan Play över 373 000 visningar. Visningssiffran är preliminär och kan komma att justeras då Bokmässans mediepartner levererar slutgiltiga siffror inom ett par dagar. En visning kan också ses av flera personer. Bland annat har bibliotek och kulturhus på flera platser i Sverige visat programmet för sina besökare, särskilda Bokmässan-Play-träffar har arrangerats i hyrda biografsalonger, familj och vänner har tittat tillsammans och programpunkter har sänts från TV-skärmar i bokhandlar och butiker.

– Årets program har fått fantastisk spridning, de preliminära livesiffrorna är väldigt fina. Våra mediepartners säger också att vi kan räkna med mycket trafik i efterhand. Vi ser att Bokmässan Play kan skapa mervärde för både författare, förlag och andra samarbetspartner. Den ger oss en helt annan möjlighet att nå ut, inte bara under fyra mässdagar utan över tid och bortom geografiska gränser. Nu ser vi fram emot att följa hur mycket programmet fortsätter att spridas under hösten, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.

Sammantaget har 381 programpunkter sänts på Bokmässan Play under torsdag–söndag och 846 personer har medverkat i Bokmässans program samt arrangörernas scenprogram. Störst upptagningsområde är Norden, men även England, Tyskland, USA och Sydafrika är exempel på länder med en stark tittarbas. Ett ökat intresse för Bokmässans program märks också hos målgruppen män, i det digitala formatet.

Populära höjdpunkter ur Bokmässans program:


Moderna nomader med Emma Svensson och Ulrica Norberg


Partiledarseminariet Vad läser ni av plikt och lust?, arrangerat i samarbete med Läsrörelsen.

Bokmässans invigning torsdagen den 24 september av kulturminister Amanda Lind och Frida Edman.

Skolan är viktigare än någonsin, med Pontus Bäckström, Åsa Wikforss och Åsa Fahlén.

Bibliotekens demokratiska uppdrag, med Anneli Jordahl, Sofia Lenninger, Lars Strannegård och Per Wirtén.

Snacka om ljudböcker, eller? med Linda Skugge, Katarina Cohen, Björn Werner, Marta Hedener, Madelaine Levy och Patrik Lundberg

I Fokus med Majgull Axelsson och Klas Östergren

Crimetime Afternoon Tea, med författarna Hans Rosenfeldt, Stina Jackson, Pascal Engman och Tina Frennstedt som leddes av Josefine Sundström.

Mästarmötet inom Crimetime mellan Arne Dahl, Mons Kallentoft och Anders Roslund.

Vart är USA på väg? med Fredrik Reinfeldt, Johan Hilton, Sanna Torén Björling och Sara Stenholm Pihl.

Drygt 20 debutanter fanns med i årets program, bland andra Martin Mutumba, Suad Ali, Moa Gammel, Gina Dirawi, Petra Mede och Amat Levin.

Sydafrika i tre-årig satsning – temaland 2022
Under mässdagarna släpptes också nyheten att Sydafrika, som skulle varit temaland 2020, kommer tillbaka till Bokmässan i en ännu mer kraftfull satsning än tidigare planerat. 2021 medverkar Sydafrika som utställare, 2022 som temaland och 2023 inom ramen för en ny satsning på barn- och ungdomslitteratur.

Årets prisade
Även om mycket inte varit som vanligt i år, var det precis som tidigare fina utmärkelser som delades ut, bland annat Crimetime Award 2020, Årets skolbibliotek och Lättlästpriset, det första priset för skönlitteratur i Sverige. Dessutom tillkännagavs Guldäpplets finalister.

Internationell avslutning
Årets Bokmässa avslutades med en magnifik Grande finale med internationellt fokus: Bokmässan på plats i New York för samtal med bland andra Salman Rushdie, och ett avslutande samtal med Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj från Belarus.

Nästa års teman
Teman för Bokmässan 2021 presenteras längre fram.

Bokmässan 2020 arrangerades på Bokmässan Play den 24–27 september. Teman var LÄS! LÄS! LÄS! i samarbete med Läsrörelsen, och Digital kultur i samarbete med Dreamhack, Göteborg & Co, Lin Education, Majblomman och Storytel. Programmet finns tillgängligt kostnadsfritt på Bokmässan Play till och med den 31 december 2020.

För mer information, kontakta:

Charlotta Parkås, presskontakt
0736-60 69 61
chp@bokmassan.se

Läs mer på www.bokmassan.se
                             
                                                
Bokmässan 24–27 september 2020 på Bokmässan Play: Digital Bildningshubb och Litteraturfestival.
LÄS! LÄS! LÄS! och Digital kultur står i fokus.
   

6555 bok ikon fb
6557 bok ikon twitter
6558 bok ikon insta
6559 bok ikon linkedin



Om du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$