Idag presenterar Bokmässan i Göteborg årets biblioteksprogram, ett heltäckande och intressant program om litteratur och de stora frågor som rör bibliotek och biblioteksutveckling.
6932 5 bok21 header press
11 maj 2021 Läs på webben
7194 Bagir Kwiek Foto Anna von Bromssen 600x300 webb
640x640transp
Pressmeddelande 2021-05-11:
Idag släpper Bokmässan årets biblioteksprogram
640x640transp
Att erbjuda kompetensutveckling för bibliotekarier är djupt rotat i Bokmässans DNA. Idag presenterar Bokmässan i Göteborg årets biblioteksprogram, ett heltäckande och intressant program om litteratur och de stora frågor som rör bibliotek och biblioteksutveckling.

Årets upplaga av Bokmässan går av stapeln den 23–26 september 2021 och precis som vanligt är torsdagen och fredagen särskilt riktade mot bransch och inte minst bibliotekarier. Många av samtidens främsta experter inom biblioteksfrågor, författare och inspiratörer är på plats och bjuder tillsammans på kompetensutveckling och samtal gällande högaktuella ämnen.

– Självklart är hela Bokmässans program intressant för bibliotekarier då det utgår från årets aktuella utgivning. Hela programmet presenteras den 24 augusti, det vi presenterar idag är de lite mer branschinriktade seminarierna som handlar om bibliotekarieprofessionen och de frågor som den berör, säger Oskar Ekström, programchef för Bokmässan i Göteborg.

Biblioteksprogrammet omfattar utvalda programpunkter ur Bokmässans seminarieprogram och scenprogram från bland annat Biblioteksscenen. Bland seminarierna märks ämnen som berör bibliotekens läsfrämjande och demokratiserande uppdrag, läsforskning, teckenspråk och skolbibliotekens roll för stärkt språkutveckling. Biblioteksscenen presenterar ett varierat program som tar upp biblioteksfrågor och biblioteksutveckling ur flera olika perspektiv. Shared reading, Barnens bibliotek fyller 25 år, priset till Årets bibliotek, bibliotekens omställning under pandemin och mycket mer ingår i årets program, som Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen ansvarar för.

Dessutom ryms ytterligare intressanta och relevanta programpunkter för bibliotekarier i årets teman Demokrati och LÄS! LÄS! LÄS!. Tema Demokrati tar avstamp i hundraårsjubileet av allmänna val i Sverige och behandlar samtidens utmaningar, historiska perspektiv och framtidens möjligheter. LÄS! LÄS! LÄS! lyfter språket och läsning som grundstenar i ett demokratiskt samhälle. Temat genomförs tillsammans med Läsrörelsen, som startade på Bokmässan för drygt 20 år sedan med mottot ”Ge dina barn ett språk”.

Senare i maj räknar Bokmässan med att släppa biljetter och för att öka chansen för bibliotekarier att säkra sina platser öppnar idag en intresseanmälan på bokmassan.se.

Under hösten 1984 träffades vännerna Conny Jacobsson och Bertil Falck. De kom överens om att arrangera intressanta seminarier i form av fortbildning för bibliotekarier. Numera riktar sig Bokmässan också till en bredare allmänhet och samlar såväl förlagsbransch som utbildnings- och kultursektorn. Men fortfarande hör bibliotekarier till Bokmässans största och mest prioriterade besöksgrupper.

Bokmässan 2021 arrangeras som ett hybridevent den 23–26 september på Svenska Mässan i Göteborg med studiosamtal inför publik i den mån restriktionerna tillåter. Programmet direktsänds på Bokmässan Play.

Till intresseanmälan för att köpa biljetter >>

På grund av coronapandemin blir årets Bokmässa en helt ny typ av evenemang där de stora mässhallarna i Svenska Mässan byggs om till moderna tv-studior med plats för fysisk studiopublik, samtidigt som fjolårets succé, Bokmässan Play, fortsätter att utvecklas för den digitala publiken.

Inför 2022 planeras en återkomst av Bokmässan så som många känner den, med utställning, scen- och monterprogram samt seminarier och samtal. Samtidigt kommer de nya formaten som utvecklats under 2020 och 2021 även fortsättningsvis kunna skapa mervärde för både utställare och besökare, såväl fysiskt som digitalt.

BOKMÄSSANS BIBLIOTEKSPROGRAM

BRANSCHSEMINARIER

I Bokmässans seminarieprogram finns speciellt utvalda samtal, föreläsningar och diskussioner för alla som arbetar med biblioteksfrågor och biblioteksutveckling. Här står bibliotekariernas utmaningar, kraft och flexibilitet i centrum. Praktiska tips och exempel från vardagen varvas med aktuell forskning och samtal kring övergripande strategiska frågor.

Några exempel på seminarier:

Bokstart – ett demokratiprojekt?
En färsk studie har tittat på Bokstart som läsfrämjande metod. Vad vet vi om effekterna, där hembesöket är centralt, och hur kan metoden utvecklas? Medverkande: David Ekholm, Linköpings universitet; Annelien Van Der Tang-Eliasson, Region Skåne; Gertrud Widerberg, Göteborgs stadsbibliotek; Lotta Brilioth Biörnstad, Kulturrådet. Moderator: Jenny Lindberg, Bibliotekshögskolan.
Arrangör: Högskolan i Borås

Hög tid för teckenspråkiga böcker
2021 har det svenska teckenspråket varit erkänt som ett eget språk i 40 år, ändå finns det knappt någon litteratur utgiven på språket. MTM:s undersökning visar ett skriande behov av böcker för både barn och vuxna. Hur ser möjligheterna ut för detta idag? Och hur ser framtiden för litteratur på svenskt teckenspråk ut? Maria O’Donnell, MTM, och Maria Norberg, konsult på Teckenbro som producerar teckenspråkiga böcker, visar prov på teckenspråkig litteratur, som även läses upp för den hörande publiken. Vid seminariet medverkar också Bert Liljeholm Brännström, läsare av litteratur på svenskt teckenspråk.
Arrangör: Myndigheten för tillgängliga medier – MTM

Stärkt språkutveckling med stärkta skolbibliotek
Läsambassadören Bagir Kwiek talar om vikten av tillgång till litteratur för språkutveckling. Under seminariet delas priset Årets skolbibliotek ut av utbildningsminister Anna Ekström och personal från Årets skolbibliotek berättar om sitt läs- och språkutvecklande arbete. Seminariet leds av Jenny Nilsson, utredare, Svensk biblioteksförening och sammankallande i Nationella Skolbiblioteksgruppen.
Arrangör: Svensk biblioteksförening


Ett smakprov på fler branschseminarier finns här >>

BIBLIOTEKSSCENEN
Biblioteksscenen presenterar ett varierat program som tar upp biblioteksfrågor och biblioteksutveckling ur flera olika perspektiv. Shared reading, Barnens bibliotek fyller 25 år, priset till Årets bibliotek, bibliotekens omställning under pandemin och mycket mer ingår i årets program, som Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen ansvarar för. Samtliga programpunkter på Biblioteksscenen presenteras den 24 augusti tillsammans med Bokmässans fullständiga program.

BARN- OCH UNGDOMSSPÅRET
Barn och unga är vår framtid. Vilka format och böcker väcker läs- och lärlust hos nästa generation? Hur speglar barn- och ungdomslitteraturen samtiden? Hur rustar vi morgondagens vuxna för den tid som kommer? I barn- och ungdomsspåret berättar flera av Sveriges främsta barn- och ungdomsboksförfattare om sina senaste böcker och ger smakprov ur dem. Satsningen görs i samarbete med Axiell. Programmet presenteras den 24 augusti.

BONNIERHOOPS-SCENEN
BonnierHoops är ett initiativ för ökad läsförståelse och samverkan i utsatta områden som för fjärde sommaren i rad arrangeras i Biskopsgården, Göteborg. BonnierHoops-scenen på Bokmässan bjuder på samtal kring läsning och läsande ur en mängd aspekter, initiativet vill visa att läsning är för alla. Det mångsidiga programmet vänder sig till lärare och bibliotekarier som får nya tips och uppslag och till lustläsare som blir inspirerade att upptäcka nya författarskap. Programmet presenteras den 24 augusti.

TEMAN

Årets temasatsningar på Bokmässan har mycket intressant att erbjuda biblioteks-Sverige. Tema Demokrati tar avstamp i hundraårsjubileet av allmänna val i Sverige och behandlar samtidens utmaningar, historiska perspektiv och framtidens möjligheter. Temat presenteras i samarbete med kommittén Demokratin 100 år, Lärarnas Riksförbund, Globala Torget, Majblomman och Statens medieråd. LÄS! LÄS! LÄS! lyfter språket och läsning som grundstenar i ett demokratiskt samhälle. Temat genomförs tillsammans med Läsrörelsen, som startade på Bokmässan för drygt 20 år sedan med mottot ”Ge dina barn ett språk”. Nordisk litteratur uppmärksammar såväl tongivande och älskade författarskap som några av de mest hyllade författarna i den yngre generationen. Temaseminarierna presenteras den 24 augusti.

ÖVRIGT PROGRAM PÅ BOKMÄSSAN
Med sitt fokus på den senaste utgivningen erbjuder Bokmässan i sin helhet ett spännande program för bibliotekarier.


Om Bokmässan
Bokmässan är Nordens största kulturevenemang och årets viktigaste litteraturhändelse. Sedan starten 1985 har miljontals läsare, författare och branschfolk lockats till Göteborg i början av hösten. Mässan är sedan länge en mittpunkt för svensk bokutgivning och erbjuder även kompetensutveckling, inspiration och rekreation. Bokmässan 2021 blir ett hybridevent som arrangeras inför studiopublik på Svenska Mässan i Göteborg den 23–26 september och som direktsänds på Bokmässan Play. Årets teman är Demokrati, LÄS! LÄS! LÄS! och Nordisk litteratur.

För mer information, kontakta:
Charlotta Parkås
, presskontakt
0736-60 69 61
chp@bokmassan.se

Läs mer på www.bokmassan.se
                                             
 Pressfoto Bagir Kwiek / Foto: Anna von Brömssen >>

                                         
                                                                                             
Bokmässan äger rum den 23–26 september 2021 på Svenska Mässan i Göteborg och på Bokmässan Play.

   

6555 bok ikon fb
6557 bok ikon twitter
6558 bok ikon insta
6559 bok ikon linkedinOm du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$