Harlan Coben, John Grisham, Karin Slaughter, Michael Connelly (USA), och Paula Hawkins (Storbritannien) är nu klara för medverkan på Bokmässan i Göteborg 2021.
6932 5 bok21 header press
21 maj 2021 Läs på webben
7200 Collage 600x352 webb
640x640transp
Pressmeddelande 2021-05-21:
Internationella deckarstjärnor medverkar på Crimetime på Bokmässan 2021
640x640transp
Harlan Coben, John Grisham, Karin Slaughter, Michael Connelly (USA), och Paula Hawkins (Storbritannien) är nu klara för medverkan på Bokmässan i Göteborg 2021. Alla fem med hyllade spänningsromaner bakom sig. Författarna medverkar inom ramen för Crimetime Göteborg, Sveriges största deckarfestival, som arrangeras för fjärde året i rad på Bokmässan.

Bokmässan 2021 arrangeras som ett hybridevent den 23–26 september på Svenska Mässan i Göteborg med studiosamtal inför publik i den mån restriktionerna tillåter. Programmet direktsänds på Bokmässan Play. Crimetime på Bokmässan under lördagen och söndagen den 25–26 september, är Sveriges största mötesplats för författare och läsare som älskar spänningslitteratur.

Idag presenteras fler internationella författare som medverkar på årets Bokmässa och Crimetime Göteborg – fem giganter inom spänningsgenren: Harlan Coben (USA) (Pojken från skogen), John Grisham (USA) (Sista dagen), Karin Slaughter (USA) (Det falska vittnet), Michael Connelly (USA) (Oskuldens lag), samt Paula Hawkins (Storbritannien) (Ur förtärande eld).

– Vi är så stolta över att presentera den här fina uppställningen och samla några av de allra största internationella spänningsnamnen i samband med Crimetime Göteborg 2021 – från en av genrens verkliga nestorer Michael Connelly med över 35 böcker bakom sig till den psykologiska spänningens mästare Paula Hawkins som fick ett brett genombrott med Kvinnan på tåget 2015, säger Åsa Lindström, programansvarig för Crimetime Göteborg.

Spänningsförfattarna står inte endast bakom hyllade romaner. Flera av dem har låtit sina romaner göras till film och tv-serier, något som blivit mycket uppskattat hos publiken.

På Netflix har Harlan Cobens The Stranger och Safe legat på topplistan över mest sedda serier. Inte en överraskning när namn som Michael C Hall och Audrey Fleurot syns bland huvudrollsinnehavarna. Mest omtalad hittills har Paula Hawkins Kvinnan på tåget blivit där Emily Blunt spelar huvudrollen. John Grisham står bakom Firman som 1991 hade premiär med Tom Cruise som huvudrollsinnehavare. Michael Connellys hyllade kriminalserie är inne på sin sjunde säsong av filmatiseringen av Los Angeles-polisen Harry Bosch. Karin Slaughters bästsäljande thrillerroman Bilder av henne är under produktion för Netflix med den prisade Toni Collette i huvudrollen.


I mars presenterades de första fem medverkande författarna på Bokmässan 2021 och Crimetime Göteborg: David Baldacci (USA) (Spelaren), Carin Hjulström (Knappt en droppe blod), Pascal Engman (Kokain), Camilla Läckberg och Henrik Fexeus (Box).

Det fullständiga programmet till Crimetime Göteborg på Bokmässan 2021 presenteras i juni. Hela programmet för årets Bokmässa presenteras den 24 augusti. Fler nyheter och detaljer kring årets Bokmässa presenteras löpande.

OM FÖRFATTARNA

Harlan Coben, USA (Bookmark), har utnämnts till en av vår tids skickligaste spänningsförfattare och toppar bästsäljarlistorna världen över. Totalt har Cobens böcker sålts i över 75 miljoner exemplar och publicerats på 45 språk. Han är den första författaren som tilldelats samtliga av de tre litterära utmärkelserna Edgar Allan Poe Award, Anthony Award och Shamus Award. Han är även verksam som producent och manusförfattare till tv-serier, bland annat för de populära Netflix-serierna The Stranger och Safe som är baserade på hans böcker. Tidigare i år släpptes den svenska upplagan av Harlan Cobens thriller Pojken från skogen, som hyllades av både läsare och kritiker. I början av 2022 kommer den svenska översättningen av Cobens senaste bok Win.
– Pressfoto: Harlan Coben / Foto: Claudio Marinesco >>

John Grisham, USA (Albert Bonniers Förlag), bosatt i amerikanska södern och med ett förflutet som advokat, debuterade 1988 med Juryn och fick sitt genombrott tre år senare med Firman. Sedan dess har han skrivit ett trettiotal böcker, som utspelar sig i den juridiska sfären, bland advokater, åklagare och domare, och ofta skildrar den lilla människans kamp mot hänsynslösa myndigheter. Han är en av världens mest lästa författare och hans böcker har översatts till mer än fyrtio språk. Nio av hans böcker har även adapterats till film (Firman, Pelikanfallet, Klienten, Juryn, Regnmakaren, Dödscellen, Det målade huset, De utvalda och Julfritt).
– Pressfoto: John Grisham / Foto: Michael Lionstar >>

Karin Slaughter, USA (HarperCollins Nordic), är en av världens mest hyllade deckarförfattare vars böcker är sålda i över 35 miljoner exemplar. Hon har skrivit över 20 böcker varav serierna om Will Trent och Grant County hör till de mest populära. Åtta av hennes romaner har översatts till svenska, däribland spänningsromanen Bilder av henne (2018) som är under produktion för Netflix. Även serierna om Will Trent och Grant County ligger under produktion för tv. Vid sidan av sitt författarskap ägnar sig Karin Slaughter åt att stötta bibliotek i USA och har hittills samlat in flera miljoner i stöd för att bevara bibliotek och dess funktion för samhället.
– Pressfoto: Karin Slaughter / Foto: Alison Rosa >>

Michael Connelly, USA (Norstedts) är en av de mest framgångsrika kriminalförfattarna i världen. Hans titlar har sålt i över 80 miljoner exemplar och han har publicerats i 43 länder. Michael Connelly är en före detta kriminalreporter och har vunnit många priser både för sina reportage och sina romaner. Han är exekutiv producent för succéserien Bosch, som baseras på hans storsäljande deckarserie om Harry Bosch. Michael Connelly bor i Kalifornien och Florida.
– Pressfoto: Michael Connelly / Foto: Terrill Lee Lankford >>

Paula Hawkins, Storbritannien (Bokförlaget Forum) är i år aktuell med sin tredje psykologiska thriller Ur förtärande eld (2021). Den tidigare journalisten debuterade med den komplexa psykologiska thrillern Kvinnan på tåget (2015) som gjorde internationell megasuccé både som bok och som film med Emily Blunt i huvudrollen. Boken har sålt i över 23 miljoner exemplar världen över och nästkommande bok I djupt vatten (2017) sålde även den i flera miljoner exemplar. Paula Hawkins är född och uppvuxen i Zimbabwe, men delar nu sin tid mellan London och Edinburgh.
– Pressfoto: Paula Hawkins / Foto: Alisa Connan >>


Om Bokmässan
Bokmässan är Nordens största kulturevenemang och årets viktigaste litteraturhändelse. Sedan starten 1985 har miljontals läsare, författare och branschfolk lockats till Göteborg i början av hösten. Mässan är sedan länge en mittpunkt för svensk bokutgivning och erbjuder även kompetensutveckling, inspiration och rekreation. Bokmässan 2021 blir ett hybridevent som arrangeras inför studiopublik på Svenska Mässan i Göteborg den 23–26 september och som direktsänds på Bokmässan Play. Årets teman är Demokrati, LÄS! LÄS! LÄS! och Nordisk litteratur.

Crimetime Göteborg
Crimetime Göteborg är ett samarbete mellan Bokmässan och Bonnierförlagen, som tar avstamp i en gemensam vilja att skapa Sveriges största mötesplats för författare och läsare som älskar spänningslitteratur. Festivalen startade 2015 och arrangerades då på Gotland. Redan under sitt första år på Bokmässan 2018 blev Crimetime Göteborg en stor publiksuccé, med nationella och internationella stjärnförfattare på plats.

För mer information, kontakta:
Charlotta Parkås
, presskontakt Bokmässan
0736-60 69 61
chp@bokmassan.se

Josefina Karlström, Crimetime Göteborg
josefinak@bokmassan.se
                       
Läs mer på www.bokmassan.se


Foto ovan:
Övre raden från vänster: Harlan Coben, Michael Connelly, Karin Slaughter.
Undre raden från vänster:  Paula Hawkins, John Grisham.
Foto: Claudio Marinesco / Terrill Lee Lankford / Alison Rosa / Alisa Connan / Michael Lionstar.
                       
                                              
Bokmässan äger rum den 23–26 september 2021 på Svenska Mässan i Göteborg och på Bokmässan Play.

   

6555 bok ikon fb
6557 bok ikon twitter
6558 bok ikon insta
6559 bok ikon linkedinOm du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$