Nu öppnar nomineringen till Bokmässans bildningspris 2021. Alla är välkomna att nominera en person, organisation eller verksamhet som verkar för bildning i samhället.
6932 5 bok21 header press
1 juni 2021 Läs på webben
7246 Asa Fahlen Tove Lindahl Greve Anette Novak 600x300 webb
640x640transp
Pressmeddelande 2021-06-01:
Bokmässans bildningspris 2021
– Nomineringen är öppen och juryn presenteras
640x640transp
Nu öppnar nomineringen till Bokmässans bildningspris 2021. Alla är välkomna att nominera en person, organisation eller verksamhet som verkar för bildning i samhället. Vinnaren kommer att presenteras under Bokmässan i september och juryn består av representanter från Lärarnas Riksförbund, Majblomman och Statens medieråd.

Bokmässans bildningspris delas ut till en aktör som med bildning som verktyg arbetar för att främja kunskap, demokrati och tolerans. Arbetet ska präglas av relevanta frågor som rör något av årets tre teman på Bokmässan: demokrati, läsning eller nordisk litteratur.

Juryn som utser vinnaren består av partner till årets demokrati-tema på Bokmässan:
 • Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund
 • Tove Lindahl Greve, generalsekreterare Majblomman
 • Anette Novak, direktör Statens medieråd
 • Elin Hellström, ansvarig för Tema Demokrati på Bokmässan och ordförande i juryn
–  Bildning tar sitt uttryck i en vilja att förstå och vidga den värld man lever i och att växa som människa. Bildning är en förutsättning för vår demokrati och sätter lärande och undervisning i ett större sammanhang. Bildningspriset är i år extra intressant eftersom det är knutet till demokratitemat, och juryn består av viktiga bildningsfrämjande aktörer, säger juryordförande Elin Hellström.

Nomineringen är öppen till och med den 16 augusti. Bokmässan tar inte emot nomineringar för kommande satsningar. Arbetet måste vara påbörjat och ha ett klart syfte och mål, nomineringen ska innehålla beskrivning av genomförda och planerade aktiviteter.

Till nomineringsformuläret >>


Prisutdelning vid en ceremoni under Bokmässan
Priset delas ut vid en ceremoni under Bokmässan och vinnaren tilldelas, förutom ett diplom, en skulptur som gestaltar bildningens förmåga att vidga och expandera idéer, tankar, tolerans och förståelse. Dessutom får vinnaren en signerad illustration av konstnären Carl Johan De Geer.
De Geer har skapat årets illustration för Bokmässan: ett levande alfabet som hyllar litteraturen och reflekterar bokens och berättelsens betydelse. Ytterligare en signerad originalillustration kommer att lottas ut bland dem som skickar in en nominering.
Mer info om årets illustration för Bokmässan >>

Bakgrund
2017 utgjorde bildning huvudtema på Bokmässan och Bokmässans bildningsstipendium instiftades med utgångspunkt i litteraturens förmåga att låta oss dela en annan persons verklighet, samt i skolans och bibliotekens uppdrag att förmedla kunskap om världen och ge färdigheter att kritiskt tolka den. 2021 görs stipendiet om till Bokmässans bildningspris.

Tidigare års vinnare:
 • 2017 Lerums gymnasium
  Genom att introducera multinarrativ i historieundervisningen, en modell där olika perspektiv på historien presenteras sida vid sida, har Lerums gymnasium målmedvetet arbetat för att främja dialog, fördjupa elevernas förståelse av historien och utmana förutfattade meningar.
 • 2018 Stina Oscarson
  För sitt demokratiarbete genom författarskap och föreläsningsverksamhet. För hennes outsinliga vilja och mod att utmana etablerade och fastlagda politiska, kulturella, sociala och ekonomiska ordningar.
 • 2019 Matiss Silins
  För sitt arbete med Ordkanon – ett nätverk av professionella scenpoeter som sträcker sig över hela Sverige. Nätverket verkar i landets skolor för att hålla lektioner och workshops i poetry slam och spoken word. Syftet är att demokratisera ordet och ge varje människa rätten till sitt eget uttryck och sin egen berättelse.  
 • 2020 delades inget pris ut på grund av pandemin.  

Om Bokmässan
Bokmässan är Nordens största kulturevenemang och årets viktigaste litteraturhändelse. Sedan starten 1985 har miljontals läsare, författare och branschfolk lockats till Göteborg i början av hösten. Mässan är sedan länge en mittpunkt för svensk bokutgivning och erbjuder även kompetensutveckling, inspiration och rekreation.

Bokmässan 2021 blir ett hybridevent som arrangeras inför studiopublik på Svenska Mässan i Göteborg den 23–26 september och som direktsänds på Bokmässan Play. Årets teman är Demokrati, LÄS! LÄS! LÄS! och Nordisk litteratur.
Läs mer om årets teman här >>

För mer information, kontakta:
Charlotta Parkås
, presskontakt
0736-60 69 61
chp@bokmassan.se

Läs mer på www.bokmassan.se

Bilden ovan:

Juryn för Bokmässans bildningspris 2021 från vänster:
Åsa Fahlén, Lärarnas Riksförbund, Tove Lindahl Greve, Majblomman, och Anette Novak, Statens medieråd.
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin, Rasmus Brandin, Anna-Lena Ahlström.

                             
Pressfoton:
Åsa Fahlén, Lärarnas Riksförbund / Foto: Elisabeth Ohlson Wallin >>
Tove Lindahl Greve, Majblomman / Foto:  Rasmus Brandin >>
Anette Novak, Statens medieråd / Foto: Anna-Lena Ahlström >>
               
                                                                 
Bokmässan äger rum den 23–26 september 2021 på Svenska Mässan i Göteborg och på Bokmässan Play.

   

6555 bok ikon fb
6557 bok ikon twitter
6558 bok ikon insta
6559 bok ikon linkedinOm du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$