För sjunde året i rad delas Crimetime Award ut på Sveriges största deckarfestival – Crimetime Göteborg på Bokmässan. Idag presenteras de nominerade i kategorierna: Årets deckardebut, Årets barndeckare samt de nominerade till BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare.
6932 5 bok21 header press
1 september 2021 Läs på webben
6871 Peter Mohlin Sofie Sarenbrant 600X300 webb
640x640transp
Pressmeddelande 2021-09-01:
Nominerade klara till Crimetime Award 2021
640x640transp
Bilden ovan: Förra årets pristagare av Crimetime Award 2020: Peter Mohlin och Sofie Sarenbrant / Foto: Karina Ljungdahl. 

För sjunde året i rad delas Crimetime Award ut på Sveriges största deckarfestival – Crimetime Göteborg på Bokmässan. Idag presenteras de nominerade i kategorierna: Årets deckardebut, Årets barndeckare samt de nominerade till BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare. Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland. Syftet med priset är att sprida kriminallitteraturens kraft.

Det prestigefyllda priset delas ut för fjärde gången under Bokmässan i Göteborg, som i år är en hybridmässa. Det kommer att finnas möjlighet att se prisutdelningen live på Bokmässan Play, och för dem som köpt studiobiljetter till Crimetime by night. Crimetime på Bokmässan pågår den 25–26 september.

Prisutdelningen av Crimetime Award sker den 25 september under ledning av Josefine Sundström och Rebecka Edgren Aldén och får avrunda Crimetime by night vid cirka kl 19.30. Förutom äran, kommer vinnarna i kategorierna Årets deckardebut och Årets barndeckare, även att få ett diplom och en prissumma på 10 000 kronor vardera.

– I år var det ovanligt många högkvalitativa deckardebuter. Det blev en rafflande omröstning på slutet, då vi hade för många titlar i toppen. Några riktigt starka böcker hamnade precis utanför topp fem. På barnsidan har vi nog aldrig läst så många böcker som i år. Även där var det mycket hård konkurrens, säger Rebecka Edgren Aldén, juryns ordförande.

– Redan förra året såg vi en markant ökad andel manliga författare på debutsidan. Det är kul att se, för det har varit väldigt kvinnodominerat tidigare. Serietrenden håller i sig, väldigt många debuter är början på en serie. Vi tyckte oss också se en ökad andel militära spänningsromaner, men även feelgood-deckarna blir allt fler, fortsätter Rebecka Edgren Aldén.

Omröstningarna till Årets deckardebut och Årets barndeckare startar den 1 september och pågår till den 19 september.

För motiveringar och för att rösta, klicka här >>


NOMINERADE TILL CRIMETIME AWARD 2021

ÅRETS DECKARDEBUT delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Författarens bok ska ha utkommit under året som gått sedan förra årets Crimetime. Vinnaren utses av en jury och dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

Nominerade till Årets deckardebut 2021:
 • Linda Ståhl, Syndaren ska vakna (Norstedts)
 • Klas Ekman, De kapabla (Bookmark förlag)
 • Anna Breitholtz Monsén, Stranden (Bokfabriken)
 • Karin Wik, Skolan (Forum)
 • Leif Appelgren, Ingen ond man (Lind & Co)
I juryn för Crimetime Award Årets deckardebut 2021:
Helena Dahlgren, författare och thrillerexpert
Johanna Wistedt, deckarexpert och frilansande förlagsredaktör
Josefine Lindén, författare och förlagsredaktör
Samuel Karlsson, deckarförfattare och journalist
Rebecka Edgren Aldén, författare, redaktör, skrivlärare och sammankallande ordförande

ÅRETS BARNDECKARE delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Författarens bok ska ha utkommit under året som gått sedan förra årets Crimetime. Vinnaren utses av en jury och dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

Nominerade till Årets barndeckare 2021:
 • Johan Rundberg för serien Månvind & Hoff med böckerna Nattkorpen och Tjuvdrottningen (Natur & Kultur)
 • Tobias Söderlund och Stef Gaines för serien Spökhunden Buster med böckerna Mysteriet på kyrkogården och Docksamlarens hus (Rabén & Sjögren)
 • Anja Gatu och Anna Nilsson för serien Kattspionerna på Rosengård med boken Man lever bara nio gånger (B Wahlströms)
 • Martin Olczak och Anna Sandler för serien Legenden om Jack med boken Troll i järngruvan (Rabén & Sjögren)
 • Martin Jern med serien Spökjägare med boken Aldrig i livet (Lilla Piratförlaget)
Juryn för Crimetime Award årets barndeckare 2021:
Eva Boström, lärare och bokrecensent, med bloggen och Instagramkontot Boktokig
Anna Bågstam, författare
Johanna Stenlund, läsfrämjare och bibliotekspedagog med Instagramkontot och bloggen Barnens boktips
Johan Anderblad, författare och läsinspiratör
Rebecka Edgren Aldén, författare, skrivlärare, redaktör och sammankallande ordförande

BOOKBEATS PRIS TILL ÅRETS SVENSKA DECKARFÖRFATTARE baseras på hur populära, genomlyssnade och omtyckta de tre senaste böckerna från landets bästa deckarförfattare varit under det senaste året. BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare delades ut första gången 2019 på Crimetime Göteborg.

Nominerade till BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare 2021:
 • Mari Jungstedt
 • Lars Kepler
 • Sofie Sarenbrant
 • Emelie Schepp
 • Viveca Sten

Bokmässan i Göteborg äger rum 23–26 september 2021 på Svenska Mässan och på Bokmässan Play.
Crimetime Göteborg arrangeras den 25–26 september 2021 på Svenska Mässan och på Bokmässan Play.
Bokmässan Play nås via bokmassan.se

Hela programmet för Crimetime finns på www.bokmassan.se >>

Crimetime Göteborg
Crimetime Göteborg är ett samarbete mellan Bokmässan och Bonnierförlagen, som tar avstamp i en gemensam vilja att skapa Sveriges största mötesplats för författare och läsare som älskar spänningslitteratur. Festivalen startade 2015 och arrangerades då på Gotland. Redan under sitt första år på Bokmässan 2018 blev Crimetime Göteborg en stor publiksuccé, med nationella och internationella stjärnförfattare på plats.

Om Bokmässan
Bokmässan är Nordens största kulturevenemang och årets viktigaste litteraturhändelse. Sedan starten 1985 har miljontals läsare, författare och branschfolk lockats till Göteborg i början av hösten. Mässan är sedan länge en mittpunkt för svensk bokutgivning och erbjuder även kompetensutveckling, inspiration och rekreation. Bokmässan 2021 blir en hybridmässa med bokförsäljning och studiosamtal som arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg den 23–26 september och direktsänds på Bokmässan Play. Årets teman är Demokrati (arrangeras i samarbete med kommittén Demokratin 100 år, Lärarnas Riksförbund, Globala Torget, Majblomman och Statens medieråd), LÄS! LÄS! LÄS! (arrangeras i samarbete med Läsrörelsen) och Nordisk litteratur.


För mer information, kontakta:
Josefina Karlström, Crimetime Göteborg
josefinak@bokmassan.se


Maria Rogstad Norberg, kommunikationschef Bokmässan
0722-11 93 39
mn@bokmassan.se


Läs mer på www.bokmassan.se >>

Pressbild Peter Mohlin och Sofie Sarenbrant, pristagare Crimetime Award 2020 / Foto: Karina Ljungdahl >> 
                             
                             
Bokmässan den 23–26 september 2021 med Crimetime Göteborg den 25–26 september ställs om till en hybridmässa med bokförsäljning och studiosamtal på Svenska Mässan i Göteborg som direktsänds på Bokmässan Play.
   

6555 bok ikon fb
6557 bok ikon twitter
6558 bok ikon insta
6559 bok ikon linkedinOm du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$