Bokmässans bildningspris tilldelas i år Läsfrämjarinstitutet, som bedriver läs-, litteratur- och kulturfrämjande verksamhet för barn och deras medföljande vuxna. Prisutdelningen ägde rum idag den 23 september på Bokmässans första dag.
6932 5 bok21 header press
23 september 2021 Läs på webben
7568 Vinnare Bokmassans bildningspris 2021 Foto Natalie Greppi 600x300 webb
640x640transp
Pressmeddelande 2021-09-23
Läsfrämjarinstitutet tilldelas Bokmässans bildningspris 2021
640x640transp
Bokmässans bildningspris tilldelas i år Läsfrämjarinstitutet, som bedriver läs-, litteratur- och kulturfrämjande verksamhet för barn och deras medföljande vuxna. Prisutdelningen ägde rum idag den 23 september på Bokmässans första dag.

Bokmässans bildningspris delas ut till en aktör som med bildning som verktyg arbetar för att främja kunskap, demokrati och tolerans. Arbetet ska präglas av relevanta frågor som rör något av årets tre teman på Bokmässan: demokrati, läsning eller nordisk litteratur.

– I sitt arbete förenar Läsfrämjarinstitutet två av årets teman på Bokmässan. Läsning är ju själva grunden i verksamheten – men genom sitt inkluderande och stärkande arbetssätt gör de även en viktig insats för demokratin där det behövs som allra mest, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.

Juryn har bestått av Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund, Tove Lindahl Greve, generalsekreterare Majblomman, Anette Novak, direktör Statens medieråd – alla partner till årets demokratitema – samt Elin Hellström, redaktör på Bokmässan och ansvarig för temasatsningen.

Bokmässans bildningspris 2021 tilldelas Läsfrämjarinstitutet med följande motivering:
Med ledord som empowerment, representation och medskapande stimulerar Läsfrämjarinstitutet till nyfikenhet och lärande hos mängder av barn och deras vuxna. Genom verksamheten ”Läslandet” och forskningsbaserade metoder stärker Läsfrämjarinstitutet barnens läsförmåga och självkänsla på ett nytänkande och inkluderande sätt.


Läsfrämjarinstitutet manifesterar idén om bildning som något kollektivt och därigenom stärker verksamheten demokratin.


– Vi är så otroligt glada att få ta emot detta pris. Vi har ju genom åren fått många fina utmärkelser men det här är pricken över i och ett stort erkännande.  Det är en viktig uppmuntran för oss att outtröttligt fortsätta arbetet med vårt bildningsarbete i mötet med alla barn vi träffar, säger verksamhetschef Marlen Eskander som grundade Läsfrämjarinstitutet 2015.

Läsfrämjarinstitutet arrangerar seminariet Läsning för social hållbarhet under Bokmässan den 24 september klockan 15.00-15.30.
De medverkar också på BonnierHoops scen med programpunkten Läsningens makt fredag 12.30-12.50.

Marlen Eskander är också en av ledamöterna i regeringens nyinrättade läsråd, som offentliggjordes på Bokmässan idag.
Till seminariet Kulturminister Amanda Lind presenterar Läsrådet >>


PRESSBILDER

Mottagarna av Bokmässans bildningspris 2021. Från vänster Daniel Boyacioglu, Marlen Eskander, Berolin Deniz och Eja Embretsson, Läsfrämjarinstitutet. / Foto:Natalie Greppi >>

Marlen Eskander / Foto Hopig Khachadourian >>


-------------

Bakgrund
2017 utgjorde bildning huvudtema på Bokmässan och Bokmässans bildningsstipendium instiftades med utgångspunkt i litteraturens förmåga att låta oss dela en annan persons verklighet, samt i skolans och bibliotekens uppdrag att förmedla kunskap om världen och ge färdigheter att kritiskt tolka den. 2021 görs stipendiet om till Bokmässans bildningspris.

Tidigare års vinnare:

2017 Lerums gymnasium
Genom att introducera multinarrativ i historieundervisningen, en modell där olika perspektiv på historien presenteras sida vid sida, har Lerums gymnasium målmedvetet arbetat för att främja dialog, fördjupa elevernas förståelse av historien och utmana förutfattade meningar.

2018 Stina Oscarson
För sitt demokratiarbete genom författarskap och föreläsningsverksamhet. För hennes outsinliga vilja och mod att utmana etablerade och fastlagda politiska, kulturella, sociala, ekonomiska ordningar.

2019 Matiss Silins  
För sitt arbete med Ordkanon – ett nätverk av professionella scenpoeter som sträcker sig över hela Sverige. Nätverket verkar i landets skolor för att hålla lektioner och workshops i poetry slam och spoken word. Syftet är att demokratisera ordet och ge varje människa rätten till sitt eget uttryck och sin egen berättelse.

2020 delades inget pris ut på grund av pandemin.  


Om Bokmässan
Bokmässan är Nordens största kulturevenemang och årets viktigaste litteraturhändelse. Sedan starten 1985 har miljontals läsare, författare och branschfolk lockats till Göteborg i början av hösten. Mässan är sedan länge en mittpunkt för svensk bokutgivning och erbjuder även kompetensutveckling, inspiration och rekreation. Bokmässan 2021 är en hybridmässa med bokförsäljning och signeringar som arrangeras inför studiopublik på Svenska Mässan i Göteborg den 23–26 september och som direktsänds på Bokmässan Play. Årets teman är Demokrati (arrangeras i samarbete med kommittén Demokratin 100 år, Lärarnas Riksförbund, Globala Torget, Majblomman och Statens medieråd), LÄS! LÄS! LÄS! (arrangeras i samarbete med Läsrörelsen) och Nordisk litteratur.
Läs mer om årets teman här >>

 Läs mer på www.bokmassan.se


För mer information, kontakta:
Maria Rogstad Norberg
, kommunikationschef Bokmässan
tel 0722-11 93 34
mn@bokmassan.se

Kontaktperson hos Läsfrämjarinstitutet för pressfrågor:
Marlen Eskander
, grundare och verksamhetschef
tel 0707–59 69 67
marlen@lfi.se
                       

                                                         
Bokmässan den 23–26 september 2021 ställs om till en hybridmässa med bokförsäljning och studiosamtal på Svenska Mässan i Göteborg som direktsänds på Bokmässan Play.
   

6555 bok ikon fb
6557 bok ikon twitter
6558 bok ikon insta
6559 bok ikon linkedin


Om du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$