Under fyra dagar har Bokmässan tillsammans med förlag och andra samarbetspartner genomfört 584 programpunkter från Svenska Mässan i Göteborg som direktsänts på Bokmässan Play. 
6932 5 bok21 header press
26 september 2021 Läs på webben
7593 Kaspersen Norberg Sjoberg Foto Emma Gran 600x300 webb
640x640transp
Pressmeddelande 2021-09-26:
Stort publikintresse för Bokmässan Play
640x640transp
Inget myllrande folkhav på Svenska Mässan i Göteborg. Däremot ambitiösa studioproduktioner, skarpa programledare och inte minst briljanta samtal mellan Sveriges främsta författare, forskare och debattörer. Bokmässan 2021 går till historien som en anpassad hybridmässa, som planerades och genomfördes för en i huvudsak digital publik, under en coronapandemi med strikta restriktioner. På Bokmässan Play har publiken tillströmmat – under de fyra mässdagarna hade den digitala streamingtjänsten ca 90 000 visningar. Cirka 10 000 digitala accesser har registrerats som ger fortsatt tillgång till programmet till och med den 31 december. Samtidigt som Bokmässan summerar årets mässa blickar man idag också framåt: ett av nästa års teman blir Klimatkrisen.

Under fyra dagar har Bokmässan tillsammans med förlag och andra samarbetspartner genomfört 584 programpunkter från Svenska Mässan i Göteborg som direktsänts på Bokmässan Play. Totalt medverkade 1 140 författare, lärare, journalister och sakkunniga i programmet. 103 journalister var ackrediterade till Svenska Mässan för att göra författarintervjuer och reportage på plats, 18 hade digital pressackreditering och följde programmet via Bokmässan Play. Årets teman var Demokrati, LÄS! LÄS! LÄS! och Nordisk litteratur.

Det går ännu inte att ange en slutsiffra för den digitala upplagan av Bokmässan då det fortfarande säljs digitala accesser och räknas in visningar ända fram till 31 december 2021. Ett tjugotal bibliotek runtom i landet har köpt en licens för att sända Bokmässan Play i sina lokaler under mässdagarna och flera av dem planerar att arrangera tematiserade visningar under hösten. Förra året, när Bokmässan Play var gratis och även sändes på flera dagstidningars sidor, uppgick eftertittningarna till nästan lika många som under mässdagarna.

– Det finns en stor läsarkrets som uppskattar att följa Bokmässan hemifrån, årets Bokmässa gjorde vi framför allt för dem. Att vårt program med egen kraft kan locka tusentals bokälskare hemma i TV-sofforna runtom i landet, när vi samtidigt tar betalt för innehållet, är ett bevis för att Bokmässan Play har hittat hem till publiken, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.

Den 1 juli fick mässor ett eget regelverk inom covidlagen och dessförinnan var det oklart om Bokmässan överhuvudtaget skulle kunna ha besökare på plats – eller om det skulle bli likt förra året, ett helt digitalt genomförande utan studiopublik. Tack vare det nya regelverket hade Bokmässan möjlighet att välkomna mellan 500 – 2000 personer i anläggningen samtidigt, per dag. Totalt har 6 709 personer besökt Bokmässan under de fyra mässdagarna. De stora lokalerna kan uppfattas som gigantiskt överdimensionerade men dessa var en förutsättning för att genomföra Bokmässan med publik.

– För alla som varit på plats har årets Bokmässa påmint oss om hur viktigt det fysiska mötet är, hur mycket som går saknat när det inte finns liv runt litteraturen. Kanske är pandemins största lärdom för litteraturbranschen att vi behöver Bokmässan i Göteborg. Jag är stolt över årets Bokmässa, som på plats gick enligt förväntan efter de förutsättningar som fanns, och som digitalt lever kvar på Bokmässan Play året ut. Men – nu är vi laddade inför nästa års stora återkomst, jag känner en enorm uppslutning från författare, besökare och förlag i resan mot Bokmässan 2022, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan i Göteborg.

Statistik
Den genomsnittliga visningstiden per seminarium på Bokmässan Play har varit 20 minuter. Precis som förra året är tittarna utspridda över hela Sverige samt i flera länder utomlands. De nordiska länderna utgör även i år en stark tittarbas, likaså Tyskland och Storbritannien. Årets version av Bokmässan hade även en mindre tittarskara i Sydkorea och USA. Ett fortsatt ökat intresse för Bokmässans program i det digitala formatet märks också bland män – i år är 35% av tittarna män, vilket är ytterligare en ökning i jämförelse med förra årets 32%. Procentandelen män en vanlig mässa brukar ligga på ca 20%. Mer statistik kommer att inhämtas och analyseras under hösten.

Bokmässan 2022
När dörrarna stängs till årets Bokmässa är redan 2/3 av utställningsytan till Bokmässan 2022 bokad. Bokmässan planerar nu för en stark återkomst med besökssiffror som överträffar de senaste ordinarie Bokmässorna. På ett avslutande seminarium presenterade mässansvarig Frida Edman ett av nästa års teman: Klimatkrisen, som planeras i samarbete med bland andra The Perfect World Foundation. Som Nordens största kulturarrangemang är Bokmässan en plattform som engagerar hundratusentals människor och når ut till hela landet. Med ett stort klimattema vill Bokmässan koppla ihop litteratur och kultur med forskning och vetenskap kring klimatfrågan, både för att öka kunskapen och medvetenheten, och för att engagera och mobilisera.

Årets prisade  
Även om mycket varit annorlunda under årets anpassade Bokmässa, var det precis som tidigare fina utmärkelser som delades ut, bland annat Crimetime Award 2021, Årets bibliotek, Årets Översättning, ABF:s kulturstipendium, Årets skolbibliotek och Lättlästpriset. Dessutom tilldelades Läsfrämjarinstitutet Bokmässans bildningspris.

Ta del av samtliga pressfoton under Bokmässan 2021 för nedladdning på: https://www.flickr.com/photos/bokmassan/

PRESSBILD
Seminarium på Bokmässan 2021. Från vänster Rickard Sjöberg, Ulrica Norberg och Kristin Kaspersen. / Foto: Emma Grann. >>

För mer information, kontakta:
Maria Rogstad Norberg
, kommunikationschef
0722-11 93 39
mn@bokmassan.se

Hela programmet för Bokmässan 2021 nås via Bokmässan Play, www.bokmassan.se till och med 31 december 2021. Det går fortsatt att köpa biljett till Bokmässan Play under hela den perioden.
                                               
                                                                  
Bokmässan den 23–26 september 2021 ställs om till en hybridmässa med bokförsäljning och studiosamtal på Svenska Mässan i Göteborg som direktsänds på Bokmässan Play.
   

6555 bok ikon fb
6557 bok ikon twitter
6558 bok ikon insta
6559 bok ikon linkedin


Om du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$