För första gången arrangeras ett nationellt litteraturpolitiskt toppmöte för särskilt inbjudna politiker och tjänstepersoner från nationell, regional och kommunal nivå samt företrädare för olika delar av litteraturbranschen.
7626 5 bok22 headerpress
18 februari 2022 Läs på webben
7761 Bokmassan 2019 Mor o barn Foto Natalie Greppi 600x300 webb
640x640transp
Pressmeddelande 2022-02-18
Från Bokmässan och Västra Götalandsregionen

Stort intresse för Sveriges första litteraturpolitiska toppmöte: 100 delegater från hela landet samlas i Göteborg den 4 mars
640x640transp
Nu när restriktionerna har upphört står det klart att Litteraturpolitiskt toppmöte kommer att arrangeras i fysisk form på Svenska Mässan i Göteborg den 4 mars 2022. Toppmötet har rönt stort nationellt intresse – bland de 100 anmälda delegaterna finns politiker och tjänstepersoner från hela Sverige, samt företrädare för en rad branschorganisationer. Samtliga besöker de landets första Unesco City of Literature för att diskutera framtidsfrågor för svensk litteratur. Kulturminister Jeanette Gustafsdotter deltar på plats i ett samtal om Sveriges litteraturpolitik.

För första gången arrangeras ett nationellt litteraturpolitiskt toppmöte för särskilt inbjudna politiker och tjänstepersoner från nationell, regional och kommunal nivå samt företrädare för olika delar av litteraturbranschen. Syftet är att kraftsamla kring svensk litteraturpolitik. Huvudarrangörer av det litteraturpolitiska toppmötet är Bokmässan och Västra Götalandsregionen, i samarbete med övriga huvudparter inom Litteraturstaden Göteborg. Som värdar för mötet står Frida Edman, ansvarig för Bokmässan samt Conny Brännberg, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Programmet invigs av talman Andreas Norlén, som har gjort sig känd för sin alldeles särskilda talang för att citera författare och poeter. Därefter följer en rad spännande programpunkter med fokus på svensk litteratur och litteraturpolitik, under ledning av Tara Moshizi, journalist och redaktör på Bokmässan.

– Det litteraturpolitiska toppmötet samlar delegater från hela landet vilket bekräftar angelägenheten i att diskutera begreppet litteraturpolitik och vad en sådan politik kan innehålla. Toppmötet blir ett startskott för konstruktiva samtal där politik och bransch kan mötas för att forma mål och riktning, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan i Göteborg.

Litteraturpolitiskt toppmöte är en del av Göteborgs startskott för arbetet som officiellt utnämnd Unesco City of Literature. Genom att mötas kring litteraturpolitik som begrepp vill arrangörerna sätta igång ett samtal om centrala frågor för litteraturen i Sverige.

Conny Brännberg, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd har drömt om ett litteraturpolitiskt toppmöte i många år.

– Vi har väldigt goda erfarenheter av hur kulturpolitiken kan utvecklas när vi träder upp tillsammans mellan olika nivåer. Nu ska vi fokusera tillsammans på litteraturen, vilket känns väldigt stimulerande och utmanande – efter toppmötet hoppas jag att vi är många som kan och vill kalla oss ”litteraturpolitiker”. Och det är glädjande att Unesco nu markerar att vi är en litteraturregion!

Bland de medverkande i programmet är Christer Nylander (L), ordförande i riksdagens kulturutskott, Benny Marcel, direktör Nordisk kulturfond, Linnéa Lindsköld, docent i biblioteks- och informationsvetenskap Högskolan i Borås och föreståndare för Centrum för kulturpolitisk forskning, Marlen Eskander, grundare och verksamhetschef Läsfrämjarinstitutet och ledamot i Läsrådet och kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S), som samtalar kring huruvida Sverige behöver en litteraturpolitik. Vidare ger Grethe Rottböll, ordförande Sveriges Författarförbund, Jörgen Gassilewski, vice ordförande Sveriges Författarförbund, Maria Hamrefors, ordförande Svenska Bokhandlareföreningen, Karin Linder, generalsekreterare Svensk biblioteksförening och Jesper Monthan, ordförande Svenska Förläggareföreningen, sina perspektiv på brännande frågor inom svensk litteraturpolitik. Stefan Eklund, chefredaktör Borås Tidning, leder en litteraturpolitisk dialog mellan Conny Brännberg (KD), ordförande Kulturnämnden Västra Götalandsregionen, Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborgs Stad, Vasiliki Tsouplaki (V), vice ordförande i riksdagens kulturutskott, Nina Björby (S), ordförande i kulturutskottet i Region Västerbotten samt Frida Trollmyr (S), ordförande i kulturnämnden Malmö. Svenska Unesco-rådets generalsekreterare Anna-Karin Johansson kommer också vara på plats för att överräcka ett formellt bevis på att Göteborg är en Unesco City of Literature. Andra exempel på medverkande är Victoria Greve, t f kulturchef Göteborgs-Posten, Malte Persson, Årets Brunnslockspoet 2021 och Anna Rosengren, direktör Kulturförvaltningen Göteborgs Stad.

Till programmet >> 

Programmet kommer också att sändas på Bokmässan Play.

Startskottet för Litteraturstaden Göteborgs arbete som Unesco City of Literature

Tisdag 1 mars kl 18–20 
Öppen träff för kulturaktörer på Världskulturmuseet inför releasen av kartläggningen ”Litteraturen i Västsverige”, som kommer senare i vår

Fredag 4 mars kl 8–13
Litteraturpolitiskt toppmöte på Svenska Mässan i Göteborg

  • I början av november 2021 utsågs Göteborg till Unesco City of Literature i det internationella nätverket för kreativa städer, och toppmötet den 4 mars är en av två aktiviteter som sker samma vecka som ett startskott för arbetet som officiellt utnämnd litteraturstad.

  • Den 1 mars välkomnas litteraturaktörer till en öppen träff på Världskulturmuseet för författare, förläggare, föreningar, arrangörer eller på annat sätt aktiva aktörer inom litteraturfältet, arrangerad av Göteborgs Stads kulturförvaltning och Göteborgs Litteraturhus. Detta sker inför releasen av ”Litteraturen i Västsverige” senare i vår, en kartläggning som underlättar för alla litteraturintresserade att ta del av det rika utbudet av aktörer, arenor och arrangemang som finns i Göteborg och Västsverige.
Huvudarrangörer av det litteraturpolitiska toppmötet är Bokmässan och Västra Götalandsregionen, i samarbete med övriga huvudparter inom Litteraturstaden Göteborg.

Läs mer om Litteraturstaden Göteborg >>


För mer information, kontakta
Maria Rogstad Norberg
, kommunikationschef Bokmässan
0722-11 93 39
mn@bokmassan.se
                                   
Pressbild: Bokmässan 2019 / Foto: Natalie Greppi >>                                         
                                              

                                                                   
Bokmässan äger rum den 22–25 september 2022 på Svenska Mässan i Göteborg och på Bokmässan Play.
Teman: Sydafrika, Klimatkrisen och Crimetime.

   

6555 bok ikon fb
6557 bok ikon twitter
6558 bok ikon insta
6559 bok ikon linkedin


Om du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$