Göteborgs Stad meddelar idag att kommunfullmäktiges presidium har utsett årets mottagare av Göteborgs Stads förtjänsttecken. Bokmässans Frida Edman är en av mottagarna.
7626 5 bok22 headerpress
19 maj 2022 Läs på webben
7936 Frida Edman Foto Karina Ljungdah 600x300 webb
640x640transp
Pressmeddelande 2022-05-19
Frida Edman får ta emot Göteborgs Stads förtjänsttecken 2022
640x640transp
Bokmässans Frida Edman är en av årets 8 mottagare av Göteborgs Stads förtjänsttecken. Göteborgs Stads förtjänsttecken delas ut till personer som gjort betydande insatser för staden.

Göteborgs Stad meddelar idag att kommunfullmäktiges presidium har utsett årets mottagare av Göteborgs Stads förtjänsttecken. Förtjänsttecknet består av ett märke och en Poseidonstatyett och delas ut vid en ceremoni i Börsen på stadens 401-åriga födelsedag den 4 juni.

– Det är med stolthet jag tar emot stadens förtjänsttecken! Göteborg bubblar av gemenskap, samverkan och kreativitet, en kraft som driver stadens utveckling framåt i många spännande riktningar. Jag vill rikta ett stort tack till Göteborgs Stad för utmärkelsen, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan i Göteborg.

Första förtjänsttecknet delades ut av Göteborgs Stad 1948. Genom åren har eminenta personer som Ingrid Segerstedt Wiberg, Håkan Hellström, Agnes Wold, Sten-Åke Cederhök, Hagge Geigert, Viveca Lärn, Harry Hjörne, Anna Mannheimer och Henry Ascher tilldelats utmärkelsen, bland många, många andra. Till skaran sällar sig även Bokmässans grundare Bertil Falck, som tilldelades stadens förtjänsttecken 1996.

Alla som vill kan nominera kandidater till utmärkelsen. Frida Edman har nominerats bland annat för sin initiativkraft och starka engagemang i att etablera Göteborg som en litteraturstad i världsklass. Hon var en av initiativtagarna till att staden skulle ansöka om att bli en UNESCO litteraturstad och är fortsatt en stark och drivande kraft i den samlade arbetsgruppen av litterära aktörer i Göteborg. Frida Edmans inställning att kroka arm med andra för litteraturens bästa har de senaste åren bidragit till nya starka samarbeten i Göteborg som gynnar stadens kulturella och kreativa näringar.

Motiveringen till priset från Göteborgs Stad blir offentlig först i samband med prisutdelningen på pingstafton den 4 juni. Mottagarna utses av en priskommitté som består av kommunfullmäktiges presidium samt representanter från Västsvenska Handelskammaren, Göteborgs universitet och civilsamhället/social ekonomi.

Följande personer får ta emot stadens förtjänsttecken 2022:
Frida Edman
, ansvarig Bokmässan i Göteborg
Carl-Einar Häckner, trollerikonstnär, komiker, artist
Gunilla Bornmalm Jardelöv, ekon. dr.  
Thomas C. Johnstone, CBE (Commander of the Order of the British Empire)
David Karlsson, idéhistoriker, kulturskribent, bokförläggare
Eva Olofsson, politiker (V)
Leif Pagrotsky, f.d. statsråd
Lisbeth Stenberg, författare, docent

Bokmässan i Göteborg, den 38:e i ordningen, pågår under 22–25 september 2022 och blir en storslagen återkomst på Svenska Mässan i Göteborg. Sydafrika, Klimatkrisen, Crimetime och extrainsatta Röster från Ukraina är teman på Bokmässan 2022. Bokmässan Play är idag en integrerad del av Bokmässan, och många seminarier och scenprogram kommer att direktsändas här och även ligga kvar för att kunna tittas på i efterhand.

På tisdag den 24 maj presenteras årets seminarieprogram vid en presskonferens i Stockholm och ett programsläpp i Göteborg. Läs mer här >> 

Läs mer om Bokmässan på www.bokmassan.se

För mer information, kontakta
Maria Rogstad Norberg
, kommunikationschef Bokmässan
0722-11 93 39
mn@bokmassan.se
                                       
                                                       
Pressbild
Frida Edman / Foto: Karina Ljungdahl  >>
                             
                                       
Bokmässan äger rum den 22–25 september 2022 på Svenska Mässan i Göteborg och på Bokmässan Play.
Teman: Sydafrika, Klimatkrisen, Crimetime och Röster från Ukraina.

   

6555 bok ikon fb
6557 bok ikon twitter
6558 bok ikon insta
6559 bok ikon linkedin


Om du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$