Idag presenterar Bokmässan sitt seminarieprogram inför höstens stora återkomst – en mässa där det mesta äntligen kommer vara som vanligt efter två års pandemi.
7626 5 bok22 headerpress
24 maj 2022 Läs på webben
7942 Oskar Ekstrom Frida Edman Amanda Lodding Erik Almqvist Hedda Krausz Sjogren 600x300 webb
640x640transp
Pressmeddelande 2022-05-24:
Den stora bokfesten är tillbaka i Göteborg i höst
640x640transp
Festen och publiken står i fokus när den 38:e Bokmässan på riktigt slår upp sina portar på Svenska Mässan i höst. De internationella gästerna är tillbaka, likaså alla aktiviteter och upplevelser på mässgolvet. Bokmässan Play lever vidare sida vid sida med det fysiska arrangemanget, som komplement och förstärkning. Idag presenterar Bokmässan sitt seminarieprogram inför höstens stora återkomst – en mässa där det mesta äntligen kommer vara som vanligt efter två års pandemi.

Inte sedan 2019 har Bokmässan visat upp ett sådant gediget seminarieprogram som det som idag presenteras på en presskonferens på Fotografiska i Stockholm: 320 seminarier som i inriktning ger en tidstypisk spegling av vår omvärld, 841 författare varav 90 utomnordiska gäster, temalandet Sydafrika och ytterligare starka teman – Klimatkrisen, Crimetime samt det extrainsatta Röster från Ukraina. Dessutom är den stora utställningen tillbaka, med montrar, scener och massor av böcker som fyller mässgolvet.  

– För oss känns det här väldigt speciellt. Det vi sett fram emot och kämpat för att få tillbaka under två års tid är nu inom räckhåll och vi kan inte nog betona hur mycket vi ser fram emot att få vimla runt tillsammans med alla fantastiska författare och besökare på mässgolvet igen, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan i Göteborg.

Bokmässans seminarieprogram, som ibland omnämns som Bokmässans hjärta, är en lite lugnare del av mässan som äger rum på plan två, där besökarna får uppleva unika samtal mellan författarstjärnor i ett kuraterat program. Årets seminarieprogram bjuder på fiktion och friktion, skav och kontraster och reflekterar den komplexitet vi ser i världen idag.

– Om du stoppar det viktigaste som händer i världen i en liten box, så har du en Bokmässa. Vårt seminarieprogram är en spegel av årets utgivning som i sin tur är en spegling av samhället här och nu. Ingen annanstans kan du uppleva en sådan bredd av unika samtal mellan stora tänkare, berättare, forskare och journalister, ingen annanstans kan du få en sådan spännvidd på frågor om människan, samhället och vår omvärld, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan i Göteborg.

Årets teman

Sydafrika tar plats som hedersgäst och temaland med cirka 25 seminarier och ett tjugotal författare på plats i Göteborg. Landet skulle egentligen varit temaland redan 2020, men pandemin kom i vägen. Välkända stjärnor som deckarförfattaren Deon Meyer och romanförfattaren Marlene van Niekerk medverkar, liksom andra spännande namnn som Lauren Beukes, Koleka Potuma, Nathan Tantraal, Damon Galgut och Masande Ntshanga. Temasatsningen, som görs i samarbete med National Library of South Africa och Sydafrikas kulturdepartement The Department of Sport, Arts and Culture präglas av den humanistiska filosofin ubuntu, som ibland översätts ”jag är för att du är”. Den bygger på en strävan efter gemenskap, att se sig själv i sin nästa och erkänna vårt ömsesidiga behov av varandra. En central maxim inom ubuntu, som är det centrala i Sydafrikas närvaro på Bokmässan, är umuntu ngumuntu ngabantu. Varianten av frasen existerar på många afrikanska språk och kan översättas på flera olika sätt. En betydelse är: En människa är endast en människa genom sin relation till andra människor. En annan lyder: Vi är sammanlänkade för en bättre framtid. Sydafrikatemat byggs också tillsammans med organisationer från civilsamhället, däribland Globala Torget och Svenska Kyrkan.

Med tema Klimatkrisen kopplar Bokmässan ihop kultur och vetenskap för att i 25 seminarier engagera och mobilisera kring vår tids ödesfråga. Temat uppmärksammas även på mässgolvet genom ett klimatområde med en klimatscen. Klimatomställningen måste ske här och nu och utsläppen minska mycket snabbt. Forskarna är eniga om att klimatet förändras. Bränder, torka, värmeböljor och skyfall har avlöst varandra över hela världen de senaste åren, så även i Sverige. Problemen kommer att öka i takt med att temperaturen stiger. Utmaningen är enorm – men vi har fortfarande chansen. Författare, forskare, politiker, aktivister och andra från hela världen bjuds in till Bokmässan för att tillsammans hitta vägar framåt. Bland annat möts kardinal Peter Turkson, Vatikanens främsta talesperson i klimatfrågor, Greta Thunberg, klimataktivist, Antje Jackelén, ärkebiskop Svenska kyrkan och professor Johan Rockström, chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning i ett samtal om hur ett samarbete mellan vetenskap och tro kan spela för att nå globala överenskommelser om en äkta hållbar framtid. Temat Klimatkrisen presenteras i samarbete med Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet och Tankesmedjan Global Utmaning, med medel från Formas.

Sveriges största deckarfestival Crimetime har varit en del av Bokmässan sedan 2018 och kommer i höst sätta extra stor prägel på mässan som ett av årets teman. Med temasatsningen utökas Crimetime till tre dagar och pågår fredag–söndag med 23 seminarier och programpunkter på scenerna Häktet och Kåken på mässgolvet. Deckareliten är på plats och frossar i spänningslitteratur, bland annat möts David Lagercrantz och Karin Smirnoff i ett samtal om arvet efter Stieg Larsson och att föra hans verk i Millenniumserien vidare. Sydafrikanska Deon Meyer möter Malin Persson Giolito och Anders Roslund om spänningsromanen som en spegel av vår tid, och de nordiska stjärnorna Jørn Lier Horst, Sara Blædel och Camilla Läckberg möts i ett samtal om att bygga författarskap av bästsäljande titlar och vilka skillnader och likheter det finns mellan de olika länderna när det kommer till spänningslitteratur. Dessutom arrangeras Crimetime Afternoon Tea, Crimetime Afterwork och en särskild skrivarskola, där besökarna kan ta chansen att coachas av några av Sveriges ledande deckarförfattare: Anna Fredriksson, Anders de la Motte, Anna Jansson, Rebecka Edgren Aldén och några av Sveriges främsta förläggare. Crimetimetemat presenteras i samarbete med BookBeat.

Tidigare i vår berättade Bokmässan att Röster från Ukraina blir ett extrainsatt tema på Bokmässan 2022, för att ge särskilt utrymme åt ukrainska författare och berättelser i denna svåra tid. Temat görs i samarbete med Ukrainas ambassad, Svenska PEN, Globala Torget, Svenska kyrkan och flera bokförlag och andra aktörer. Inom temat arrangeras årets öppningsseminarium för hela Bokmässan med rubriken Litteraturen ger röst åt Ukraina, där bland annat poeterna Daryna Gladun, Lesyk Panasiuk och prosaisten och essäisten Oksana Zabuzjko medverkar. Vilken roll spelar litteraturen i att förmedla erfarenheter från det krigsdrabbade Ukraina? Vad skiljer den från det som förs fram i nyhetsrapporteringen och opinionsjournalistiken? Idag är det bekräftat att sex ukrainska författare kommer att medverka i temat, utöver de tidigare nämnda medverkar också Andrej Kurkov, Larysa Denysenko och Victoria Belim. Bokmässan och ukrainska ambassaden planerar också för en monter på mässgolvet som uppmärksammar den ukrainska litteraturen och många av de svenska förlagen är engagerade i det extrainsatta temat.

Bokmässan Play
Cirka 220 av de 320 seminarierna i årets program kommer att direktsändas på Bokmässan Play. Programmen presenteras på bokmassan.se. Dessutom kommer ett urval av Bokmässans scener sända på Bokmässan Play, dessa presenteras i augusti. Bokmässan Play ingår i alla seminariekort, och kan även köpas separat för dem som enbart föredrar den digitala upplevelsen.

Skolspåret och Skolledarspåret
För lärarna återkommer Skolspåret med specialinriktade seminarier. Lust till lärande och klimatoro i klassrummen är bara några av de ämnen som tas upp i årets späckade Skolspår. Här ges en inblick i skolvardagen såväl som i aktuell forskning, samtal som berör vilka kunskaper, förmågor och metoder vi behöver odla för att bygga ett samhälle där alla kan, får och vill delta. Nytt för i år är att det inte längre finns ett särskilt Skolspårsskort – för att ta del av programmet köper man istället ett vanligt seminariekort, och får på så vis även också tillgång till övriga seminarier i Bokmässans program.

Även rektorer och skolledare kan finna en naturlig hemvist på Bokmässan. Förra årets nyhet, Skolledarspåret, är tillbaka med samtal med fokus på uppdraget som rektor och skolledare och de utmaningar som idag ställs på verksamma inom skolans värld. Programmet görs i samarbete med Gleerups, Lärarförbundet Skolledare, Natur & Kultur och Universitets- och högskolerådet (eTwinning och Erasmus+). Exempel på ämnen som tas upp är friskolefrågan, internationella skolsamarbeten, säkerhet i skolan och att leda kollegor.

Andra spännande nyheter på Bokmässan 2022
  • Bokmässan by Night – kvällsöppet på Bokmässan! Årets stora nyhet. Fredag 23 september kl 18.30 öppnas portarna till en ny värld – Bokmässan by Night. Bokmässan by Night är Bokmässans klubbprogram med tre barer och stjärnspäckade scener som öppnas upp på våning två där vi visar livepoddar, kulturdebatter och mycket mer. Bokmässan by Night öppnar när den vanliga mässan stänger och är ett måste för alla som älskar både fest och kultur! Programmet för Bokmässan by Night presenteras den 12 augusti.

  • Öppet för alla redan från torsdagen. Förändringen har varit på gång under många år, men föreställningen att torsdag och fredag på Bokmässan är främst till för branschen ligger fast i mångas medvetande. Men det är verkligen så att det inte längre finns några särskilda branschdagar – Bokmässan är öppen för alla, alla fyra dagar!

  • Nya rum i seminarieprogrammet. 2019 lanserades ”Rum för…” i seminarieprogrammet, i syfte att göra det enklare att hitta in i programmet. 2020 och 2021 kategoriserades Play-innehållet annorlunda, men när huvudfokuset nu återigen är fysiskt kommer rummen tillbaka. Två rum är nya för i år: Rum för barn och ungdom och Rum för kropp och själ. I Rum för barn och ungdom samlas några av de främsta kreatörerna för att prata om allt ifrån skräckinjagande varelser till feelgood för förskolan. Rummet är en del av en del av en större satsning på just barn och ungdom, med ett utvecklat mässområde och en förnyad Barnsalong, en satsning som presenteras i samarbete med Läsborgarmärket hos Akademibokhandeln. I Rum för kropp och själ får små och stora frågor ta plats med fokus på hur det är att leva i en mänsklig kropp. Här diskuteras relationer och manlighet, förlossningar, hälsa för alla tider, sorg, om man blir klokare med åren och mycket, mycket mer.

  • Mat och livsstilsområdet utvecklas på mässgolvet med ett mattorg där man kan provsmaka dryck från utvalda mikrobryggerier, möta sina favoritkockar vid kockscenen, få sin bok signerad eller dricka juice med livsstilsförfattare i den nya juicebaren.

  • Litteraturstaden Göteborg och Utbildningsstaden Göteborg tar plats på årets mässa med ett program fokuserat på litteratur och utbildningsfrågor.

  • Sänkta priser på seminariekort. Bokmässan sänker priserna på seminariekorten i år, exempelvis kostar Guldkortet som ger tillgång till hela Bokmässan under fyra dagar (entré, alla seminarier, monter- och scenprogram) 2 750 kr (ordinarie pris, boka-tidigt-pris t o m 30 juni 2 450 kr) istället för 3 600 kr (2019). Torsdags- eller fredagskort: 1 245 kr (ordinarie pris, boka-tidigt-pris t o m 30 juni 1 045 kr) istället för 1 775 kr (2019). Priset på en entrébiljett ligger i samma nivå som 2019: 245 kr torsdag och fredag respektive 195 kr lördag och söndag.

  • Student-bonanza! För första gången inkluderar vi alla seminarier i entrébiljetten för alla studenter! Detta för att fler ska upptäcka vårt fantastiska seminarieprogram. För 185 kr per dag får studenter ta del av hela Bokmässan, inklusive seminarieprogrammet. Vid köpet ska CSN- eller Mecenatkortsnummer anges.

Om Bokmässan
Bokmässan i Göteborg, den 38:e i ordningen, pågår under 22–25 september 2022 och blir en storslagen återkomst på Svenska Mässan i Göteborg. Sydafrika, Klimatkrisen, Crimetime och extrainsatta Röster från Ukraina är teman på Bokmässan 2022. Bokmässan Play är idag en integrerad del av Bokmässan, och många seminarier och scenprogram kommer att direktsändas här och även ligga kvar för att kunna tittas på i efterhand. Läs mer om Bokmässan på www.bokmassan.se


För mer information, kontakta
Maria Rogstad Norberg
, kommunikationschef Bokmässan
0722-11 93 39
mn@bokmassan.se

                   
                                         
PRESSBILDER:

Oskar Ekström, Frida Edman, Amanda Lodding och Erik Eje Almqvist, Bokmässan, samt Hedda Krausz Sjögren / Foto: Karina Ljungdahl >>

Oskar Ekström och Frida Edman, Bokmässan / Foto: Karina Ljungdahl >>
                        

BILAGA:
Internationella författare på Bokmässan 2022 (pdf) >>
                            

                                                                 
Bokmässan äger rum den 22–25 september 2022 på Svenska Mässan i Göteborg och på Bokmässan Play.
Teman: Sydafrika, Klimatkrisen, Crimetime och Röster från Ukraina.

   

6555 bok ikon fb
6557 bok ikon twitter
6558 bok ikon insta
6559 bok ikon linkedin


Om du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$