För första gången i Bokmässans 38-åriga historia får spänningslitteraturen i år ett eget tema. Crimetime förlängs med en dag och blir större än någonsin.
7626 5 bok22 headerpress
22 juni 2022 Läs på webben
8025 header smirnoff lager 1200x600
640x640transp
Pressmeddelande 2022-06-22:
Skrivarskola, snutfika och lögndetektorer tar plats i Bokmässans Crimetimetema i höst
640x640transp
För första gången i Bokmässans 38-åriga historia får spänningslitteraturen ett eget tema i år. I Crimetimetemat på Bokmässan 2022 möter författare bakom det svenska deckarundret sina internationella, bästsäljande deckarkollegor – och publiken får möjlighet att prova nyheter som skrivarskola, snutfika och lögndetektortest. Idag presenteras temats olika beståndsdelar.

Som tema på Bokmässan förlängs Crimetime med en dag och blir större än någonsin. Under Bokmässans fredag, lördag och söndag den 23–25 september, arrangeras 23 fängslande seminarier i Bokmässans seminarieprogram, 66 nervkittlande scenprogram på scenerna Häktet och Kåken i Crimetimeområdet och flera spännande sidoaktiviteter som Crimetime Afternoon Tea, Crimetime skrivarskola och Crimetime Afterwork. Den lokala boklådan Mariaplans Bokhandel, som normalt håller till på Slottsskogsgatan i västra Göteborg, står för bokförsäljningen i temaområdet med ett specialinriktat deckarutbud. Crimetime på Bokmässan presenteras i samarbete med BookBeat.

– Crimetimes satsning på årets mässa serverar ett stort utbud av seminarier och scensamtal med namn som representerar mycket av det bästa Sverige har att uppbringa i spänningsväg. Och inte bara Sverige – vi har också besök av ett gäng internationella stjärnor. En titt på scenprogrammet visar vilken otrolig bredd genren erbjuder. Vi vänder och vrider på genren och dess förutsättningar under tre hela dagar – det är nästan så att jag vågar påstå att här finns något för alla smaker, säger Helene Atterling, programansvarig för Crimetime på Bokmässan.

Exempel på svenska författarstjärnor som medverkar i programmet är Håkan Nesser, Viveca Sten, Johanna Mo, Carin Hjulström, Kristina Ohlsson, Mons Kallentoft, Pascal Engman, Pernilla Ericson, Thomas Bodström, Anna Karolina, Camilla Läckberg, Camilla Grebe, Mari Jungstedt, Lars Kepler, Malin Persson Giolito, Sofie Sarenbrant och många, många fler. Exempel på internationella gäster är Jussi Adler-Olsen, Anne Holt, Deon Meyer, Elly Griffiths, Jørn Lier-Horst, Sara Blædel, Elina Backman, Ilaria Tuti och Unni Lindell. Programmet är varierat till sin karaktär: besökarna kan se fram emot stjärnspäckade mästarmöten, som när David Lagercrantz och Karin Smirnoff pratar om arvet efter Stieg Larsson, och Deon Meyer, Malin Persson Giolito och Anders Roslund diskuterar deckaren som samhällsspegel, samt möten med nya spännande namn som Sara Strömberg, Zana Kaya och Ulf Kvensler.

En av årets nyheter är Crimetime skrivarskola, där aspirerande författare kan ta chansen att coachas av några av Sveriges ledande deckarförfattare. Skrivarskolan, som leds av Anna Fredriksson, författare, manusförfattare och dramaturg, omfattar fyra timmar med massor av tips om hur man skapar trovärdiga karaktärer och hur man undviker att bli refuserad. Övriga pedagoger i skrivarskolan är bland andra Anders de la Motte, Anna Jansson och Rebecka Edgren Aldén.

– Vi vet att många i Crimetime-publiken har manus i byrålådan. På Crimetimes skrivarskola träffar man både framgångsrika författare och tunga förläggare, så det är verkligen en unik möjlighet att utveckla sitt skrivande, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.

Som vanligt har Bokmässan adderat flera spännande inslag för att förstärka crimeupplevelsen. Nytt för i år är till exempel snutfika – donut och kaffe – som serveras på området under hela lördagen. Årets spänningsälskare får också möjlighet att utsätta sig för ett lögndetektortest – på högst frivillig basis, förstås.

På fredagen arrangeras Crimetime Afterwork, under ledning av Anders de la Motte och Denise Rudberg. Fokus är bland annat på författarparet Kepler, som kommer bli grillade i ett korsförhör om vem som har galnast fantasi, eller är bäst på att komma på plottar. I Afterworken ingår även ett spännande Crimetime-quiz där både publiken och några av Sveriges hetaste deckarförfattare tävlar mot varandra. Som om inte detta vore nog så är lögn-detektor-Örjan på plats för att se till att besökarna och paret Kepler håller sig till sanningen!

På lördagen bjuder BookBeat, som är partner till Crimetime, på förhandslyssning av Keplers nya spänningsroman Spindeln i närvaro av författarna. Kepler vann Crimetime och BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare 2021. Under lördagen delar Crimetime också för åttonde året ut det stora deckarpriset Crimetime Award. Crimetime Award instiftades 2015 med syftet att sprida kriminallitteraturens kraft. Fem priser kommer att delas ut och prisutdelningen leds av Josefine Sundström och Rebecka Edgren Aldén.

På söndagen dukar vi fram tekopparna, scones, marmelad och småkakor för att njuta av en härlig Afternoon tea. Det blir ett samtal mellan de hyllade författarna Mons Kallentoft, Sofie Sarenbrant, Frida Skybäck och Martin Österdal, under ledning av Josefine Sundström.

För att ta del av hela temat med seminarier och scenprogram krävs ett seminariekort. I entrébiljetten ingår tillträde till Crimetimeområdet och alla scenprogram given dag på Häktet och Kåken. Crimetime Skrivarskola och Crimetime Afternoon Tea kräver en tilläggsbiljett. Läs mer om biljetter och seminariekort på bokmassan.se/biljetter.

Till programmet >>

Om Bokmässan
Bokmässan i Göteborg, den 38:e i ordningen, pågår under 22–25 september 2022 och blir en storslagen återkomst på Svenska Mässan i Göteborg. Förutom Crimetime är Sydafrika, Klimatkrisen och extrainsatta Röster från Ukraina teman på Bokmässan 2022. Bokmässan Play är idag en integrerad del av Bokmässan, och många seminarier och scenprogram kommer att direktsändas här och även ligga kvar för att kunna tittas på i efterhand.

Läs mer om Bokmässan på www.bokmassan.se

För mer information, kontakta
Maria Rogstad Norberg
, kommunikationschef Bokmässan
0722-11 93 39
mn@bokmassan.se

PRESSFOTON
- Anne Holt / Foto: Anna-Lena Ahlström >>
- David Lagercrantz / Foto: Norstedts >>
- Jørn Lier-Horst / Foto: Anton Soggiu >>
- Ilaria Tuti / Foto: Bazar >>
- Jussi Adler-Olsen / Foto Tine Harden >>
- Karin Smirnoff / Foto Polaris >>
- Sara Blædel / Foto Polaris >>

Bokmässan äger rum den 22–25 september 2022 på Svenska Mässan i Göteborg och på Bokmässan Play.
Teman: Sydafrika, Klimatkrisen, Crimetime och Röster från Ukraina.

   

6555 bok ikon fb
6557 bok ikon twitter
6558 bok ikon insta
6559 bok ikon linkedin


Om du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$