Årets scener och arrangörer
7626 5 bok22 headerpress
23 augusti 2022 Läs på webben
8128 poster mockup 640x450
640x640transp
Pressmeddelande 2022-08-23
24 scener och områden på Bokmässan 2022
640x640transp
För första gången på tre år kommer Bokmässans besökare få uppleva en ”vanlig” Bokmässa i september, med myllrande mässgolv, seminarier, montrar och scenprogram. Idag presenteras 2022 års scenprogram, där hela 24 olika scener och områden tar plats.  

Den 22 september slår portarna upp till Bokmässans stora återkomst på Svenska Mässan i Göteborg. Besökarna kommer att få återstifta bekantskapen med flera publikfavoriter på mässgolvet, men också lära känna spännande nykomlingar.

Följande scener och områden tar plats på mässgolvet i år: Se Människan, Lärarscenen, Klimatområdet med Klimatscenen, Crimetime Häktet, Crimetime Kåken, Göteborgs Stads kultur- och skolscen, Biblioteksscenen, Forskartorget, Feelgood-scenen, Yttrandefrihetstorget, Globala Torget, Mat & Livsstilsområdet med Mat & Livsstilscenen/Kock-scenen, De litterära sällskapens scen, Barn- och ungdomsområdet med Barnsalongen, Litteraturscenen, Rum för poesi, Skrivascenen, Serie- och fantastikscenen, Rum för översättning och Grön scen. Därutöver arrangerar som vanligt många utställare egna scen- och monterprogram i sina montrar.

– Om seminarieprogrammet är Bokmässans hjärta så är det myllrande mässgolvet med montrar, scener och områden Bokmässans ryggrad. Vi är otroligt glada över att vara tillbaka med full kraft på mässgolvet igen med fantastiska utställare och samarbetspartner som skapar innehåll för besökarna om allt mellan himmel och jord, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan. 

Några exempel från mässgolvets scener och områden 2022:

» Ett av årets teman är Klimatkrisen och detta kommer att uppmärksammas på ett särskilt klimatområde i D-hallen på mässan där nya Klimatscenen är mittpunkten. Här möts författare, forskare, journalister och aktivister i samtal om vår tids ödesfråga. Scenprogrammet arrangeras av Bokmässan, Climate Live/Fridays for Future, Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet och Tankesmedjan Global utmaning, med medel från Formas.


»  Ytterligare ett tema är Crimetime. Spänningsfestivalen tar i vanlig ordning plats på andra våningen med två scener i form av Häktet och Kåken, i år förlängt med en dag under Bokmässans fredag - söndag. Under torsdagen gästspelar Göteborgs Stad på ytan med premiären för Göteborgs Stads kultur- och skolscen som återknyter till stadens engagemang i litteraturstadsarbetet inom Unescos nätverk för kreativa städer.

» Förra årets nyhet, Yttrandefrihetstorget, är tillbaka med samtal torsdag-söndag om demokrati, mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och fristadstankens viktiga initiativ för detta. Arrangörer är ICORN, Bokmässan, Göteborgs Stads kulturförvaltning, Hanaholmen och Jonsereds Herrgård Göteborgs universitet.

» Bokmässans populära område Mat & Livsstil i E-hallen är i år grönare än någonsin. Här kan besökarna smaka oliver i den lummiga Food Courten, mätta magen med sydafrikansk och vegetarisk streetfood eller bli inspirerad på Mat & Livsstilsscenen/Kock-scenen av ett matigt scenprogram där livsstilsfrågor varvas med kockframträdanden. I området finns även Studiefrämjandets Grön Scen, med fokus på trädgård och klimatfrågor och The Book Affairs törstsläckande Juicebar. Partner till Mat & Livsstil är Amazon.

» Barn- och ungdomsområdet är Bokmässans lekplats för de allra yngsta besökarna. Torsdag–söndag kan du här fira Alfons födelsedag med pannkakor och Festis, hitta skurken som tagit Bamses dunderhonung och klappa käppisar i Mulles Käpphästcup. I Barnsalongen bjuds det dessutom på ett magiskt scenprogram fyllt med skojiga workshops, högläsning, teater, pyssel och mycket mer. Barnsligt kul för alla barn mellan 3-12 år! Presenteras i samarbete med Läsborgarmärket hos Akademibokhandeln.

Följande scener och områden finns på Bokmässan 2022:

Se människan
Svenska kyrkans scen Se människan står alltid de stora livsfrågorna i centrum. Tre av årets teman på Bokmässan är Sydafrika, Klimatkrisen och det extrainsatta Röster från Ukraina. Dessa områden är viktiga för Svenska kyrkan som i år väljer att fokusera lite extra på innehåll relaterat till dessa.

Till programmet

Lärarscenen i C-hallen har ett gediget program under alla fyra Bokmässedagarna med intressanta personer som inspirerar och ger nya tankar. Här finns något för alla som är intresserad av lärande, utbildning och skolutveckling. Arrangeras av Lärarnas Riksförbund.

Till programmet

Klimatområdet med klimatscenen
Klimatscenen är mittpunkten för temat Klimatkrisen på mässgolvet. Här möts författare, forskare, journalister och aktivister i samtal om vår tids ödesfråga. Klimatområdet hittar du i D-hallen och på Klimatscenen arrangeras scenprogram torsdag-söndag. Scenprogrammet arrangeras av Bokmässan, Climate Live/Fridays for Future, Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet och Tankesmedjan Global utmaning, med medel från Formas.

Till programmet 

När Crimetime för första gången tar plats som en av Bokmässans stora temasatsningar befäster arrangemanget sig ytterligare som Sveriges största samlingsplats för spänningslitteratur. Scenprogrammet utspelar sig på två scener i Expohallen, Häktet och Kåken. Crimetime på Bokmässan 2022 presenteras i samarbete med temapartnern BookBeat.

Till programmet 

Göteborgs Stads kultur- och skolscen
Göteborgs Stads kultur- och skolscen består av två scener som under torsdagen huserar på Crimetimeytan i Expohallen, med program arrangerade av Göteborgs Stad.

Till programmet 

Biblioteksscenen
Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen ansvarar för programmet på Biblioteksscenen i D-hallen under torsdag och fredag, som fokuserar på biblioteksfrågor och biblioteksutveckling ur olika perspektiv.

Till programmet

Forskartorget
Forskartorget i B-hallen är Bokmässans största arena för populärvetenskap. På torget kan du ta del av den allra senaste forskningen inom samhällsvetenskap, historia, litteratur, språk, medicin, teknik, utbildningsvetenskap och mycket mera. Programmet pågår från torsdag–söndag. Under mässan deltar cirka 125 forskare, 50 programarrangörer och närmare 100 program presenteras på Forskartorgets scen.

Till programmet

Feelgood-scenen
Feelgood-litteraturen står sig starkt och här har du möjlighet att få möta dina favoritförfattare! Feelgood-scenen finns på Bokmässan i D-hallen under lördag och söndag, fyllt med härliga program. Scenen utvecklas i samarbete med Printz Publishing och innefattar i år ett samarbete med Eksjö Bokhandel.

Till programmet 

Yttrandefrihetstorget
Yttrandefrihetstorget ger plats för samtal om demokrati, mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och fristadstankens viktiga initiativ för dessa. Arrangörer av scenen, som har program torsdag–söndag, är fristadsnätverket ICORN, Bokmässan, Göteborgs Stads kulturförvaltning, Hanaholmen och Jonsereds Herrgård Göteborgs universitet.

Till programmet

Globala Torget (f.d. Internationella torget)
Globala Torget sätter fokus på globala utmaningar, internationell litteratur och lokala initiativ. Under fyra dagar blir H-hallen en myllrande mötesplats för demokrati, mänskliga rättigheter och en rättvis hållbar global utveckling. Flera scener med angelägna program finns på området. Nätverket som består av ett 50-tal organisationer arrangerar varje år ett 100-tal scenprogram under Bokmässan. Möt författare, politiker, civilsamhällets organisationer, myndigheter och andra som arbetar för en bättre världen. Ansvarar för Globala Torget gör Olof Palmes Internationella Center. 

Till programmet

Mat- och livsstil
Bokmässans populära område Mat & Livsstil i E-hallen är i år grönare än någonsin. Hit går du för att smaka oliver i vår lummiga Food Court, mätta magen med sydafrikansk och vegetarisk streetfood och på Mat & Livsstillscenen/Kock-scenen blir inspirerad av ett matigt scenprogram där livsstilsfrågor varvas med kockframträdanden. I området finns Studiefrämjandets Grön Scen, med fokus på trädgård och klimatfrågor och The Book Affairs törstsläckande Juicebar. Njut av programmen på scenen torsdag–söndag. Partner till Mat & Livsstil är Amazon.
 
Till programmet 

De Litterära Sällskapens scen

De Litterära Sällskapens scen är Bokmässans klassikerhörna (i B-hallen) där du lär känna nya sidor av klassiska svenska författare. Torsdag–söndag kan du lyssna till föredrag och samtal om den svenska litteraturskatten, ställa frågor till sällskapen om tips på böcker, besök i författarhem och annat du vill veta. Här presenteras också DELS kampanj för mera läsning och återutgivning av böcker som är omistliga och relevanta för kommande generationer. Arrangeras av De Litterära Sällskapen i Sverige, DELS.

Till programmet

Barn- och ungdom
Barn- och ungdomsområdet är Bokmässans lekplats för de allra yngsta besökarna. Torsdag–söndag kan du här fira Alfons födelsedag med pannkakor och Festis, hitta skurken som tagit Bamses dunderhonung och klappa käppisar i Mulles Käpphästcup. I Barnsalongen bjuds det dessutom på ett magiskt scenprogram fyllt med skojiga workshops, högläsning, teater, pyssel och mycket mer. Barnsligt kul för alla barn mellan 3-12 år! Presenteras i samarbete med Läsborgarmärket hos Akademibokhandeln. 

Till programmet

Litteraturscenen
På Litteraturscenen i A-hallen har du chansen att komma närmare författarna. Programmet pågår under torsdag–söndag och här kan du lyssna till uppläsningar, intervjuer och panelsamtal med aktuella författare och översättare, som är medlemmar i Författarcentrum och/eller Sveriges Författarförbund. Arrangeras av Sveriges Författarförbund.

Till programmet

Rum för poesi
Rum för poesi är Bokmässans plats för lyrik och mässans skönaste rum att slå sig ner i. Torsdag–lördag i rum R17-18 hålls här uppläsningar där fyra poeter per timme framför sina dikter på scen. Det blir uppläsningar av såväl nyutgivna dikter som verk publicerade för decennier sedan med både debuterande och väletablerade svenska, som internationella, författare. Rum för poesi arrangeras av Rámus förlag. 

Till programmet

Skriva-scenen
På Café Skrivas scen i F-hallen på andra våningen tar vi upp det som är själva förutsättningen för böcker och läsande: skrivandet. Författare, utbildare och andra berättar under alla fyra Bokmässedagarna om skrivandets hantverk, vägen från idé till färdig bok, samt skrivandet inom olika genrer och medier. Café Skriva arrangeras av tidningen Skriva. 

Till programmet

Serie- och fantastikscenen
Serie- och fantastikscenen i A-hallen är Seriefrämjandets mötesplats för allt som rör tecknade serier, fantasy och science fiction på Bokmässan. Programmet bjuder torsdag–söndag på allt från paneldebatter och intervjuer med aktuella serietecknare, illustratörer, författare, eldsjälar, bibliotekarier, lärare och forskare. Här utforskas allt från svartvit diskbänksrealism till färgsprakande fantastiska världar.

Till programmet

Rum för översättning
Rum för översättning är en plattform för samtal om översättning, som du under torsdag–lördag hittar i rum R17-18. Arrangörer är Författarförbundets översättarsektion, HDK-Valand, Kulturrådet, Tolk- och översättarinstitutet och Översättarcentrum.

Till programmet 

Grön scen
På Grön Scen är det precis som namnet antyder, fokus på de gröna frågorna som omfattar både trädgård och odling men även de mer övergripande miljöfrågorna. Här handlar det om grönt och hållbarhet helt enkelt, i allt från den egna trädgården till den stora jorden. Arrangör är Studiefrämjandet.

Till programmet

Om Bokmässan
Bokmässan i Göteborg, den 38:e i ordningen, pågår under 22–25 september 2022 och blir en storslagen återkomst på Svenska Mässan i Göteborg. Sydafrika, Klimatkrisen, Crimetime och extrainsatta Röster från Ukraina är teman på Bokmässan 2022. Bokmässan Play är idag en integrerad del av Bokmässan, och många seminarier och scenprogram kommer att direktsändas här och även ligga kvar för att kunna tittas på i efterhand. Läs mer om Bokmässan på www.bokmassan.se

För mer information, kontakta: 
Maria Rogstad Norberg, kommunikationschef
0722-119339
mn@bokmassan.se

Pressbilder:
Grafik Bokmässan 2022 / Illustratör: Karabo Poppy
Poster Bokmässan 2022 / Illustratör: Karabo Poppy
Poster Bokmässan by Night / Illustratör  Anna Kask 
Bokmässans mässgolv / Foto: Natalie Greppi
Yttrandefrihetstorget / Foto: Natalie Greppi 
Serier och fantastik / Foto: Jimmy Wilhelmsson 
Grön scen / Foto: Natalie Greppi
Skriva-scenen / Foto: Natalie Greppi
Barnsalongen / Foto: Natalie Greppi

Bokmässan äger rum den 22–25 september 2022 på Svenska Mässan i Göteborg och på Bokmässan Play.
Teman: Sydafrika, Klimatkrisen, Crimetime och Röster från Ukraina.

   

6555 bok ikon fb
6557 bok ikon twitter
6558 bok ikon insta
6559 bok ikon linkedin


Om du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$