Ambitionen är att ge fler tillgång till ett av människans mest kraftfulla verktyg för att uppnå förändring – det skrivna ordet.
7 september 2022 Läs på webben
7626 5 bok22 headerpress
8214 HOPE SIGNS hero image 600x 400
640x640transp
Pressmeddelande: 220907
Bokmässan ger alla tillgång till protestskyltar för klimatet - skrivna av vår tids främsta författare.
640x640transp
Bokmässan – Nordens största kulturevenemang som arrangeras i Göteborg i september varje år – har i år Klimatkrisen som tema. En kris som har fått människor att demonstrera världen över med budskap som uppmanar till handling. För att visa på litteraturens unika förmåga att inspirera och engagera, har Bokmässan gett flera av vår tids mest erkända författare – som Jojo Moyes, David Lagercrantz och Naomi Klein – i uppdrag att skriva protestskyltar för klimatet. Ambitionen är att ge fler tillgång till ett av människans mest kraftfulla verktyg för att uppnå förändring – det skrivna ordet.

Litteraturen har en särskild förmåga att uppröra, beröra och inspirera. För att lyfta klimatkrisen har Bokmässan i år låtit ett femtiotal framstående författare skriva egna protestskyltar till förmån för klimatet. David Lagercrantz, Susanna Alakoski och Björn Wiman bildar tillsammans med välkända internationella författare som Jojo Moyes och Anthony Doerr, samt miljöaktivister som Naomi Klein och Vanessa Nakate, en kollektion av visuellt slående skyltar med slagkraftiga och hoppfulla budskap.

Med skyltarna – som fått samlingsnamnet Hope Signs – vill Bokmässan göra det möjligt för alla att engagera sig för vår tids största kris, med hjälp av ord från våra stora författare.


– Tema Klimatkrisen på Bokmässan handlar om att koppla ihop kultur och vetenskap för att på olika sätt engagera och mobilisera kring vår tids ödesfråga. Syftet med Hope Signs är att visa på ordets kraft och möjlighet att beröra och inspirera till förändring. Vi hoppas att skyltarna väcker intresse och sätter i gång tankar, både hos författarna själva som varit med och skrivit skyltarna, hos Bokmässans besökare och hos alla andra som ser dem, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan. 

Hope Signs finns tillgängliga i ett digitalt bibliotek där alla får tillgång till författarnas ord om klimatkrisen. Genom att ladda ned skyltarna kan de användas i klimatprotester eller delas på sociala medier för att föra klimatkampen online.

Fysiska versioner av protestskyltarna kan upplevas på Bokmässan som hålls den 22–25 september samt i en Hope Signs Pop-up i centrala Göteborg. Skyltarna kommer att gestalta ett särskilt klimatområde på mässgolvet med Klimatscenen som mittpunkt, där framstående författare, forskare, journalister och aktivister möts i samtal och debatter kring klimatfrågor.


– Hopp kommer att vara ett alltmer centralt begrepp för oss människor i framtiden. Allt fler undrar hur de ska få hopp när klimatkrisens konsekvenser blir allt tydligare och det politiska ledarskapet sviker. Det är då man måste förstå att hopp inte är det samma som optimism. Hopp är inte en stekt sparv som kommer flygande in i munnen av sig själv. Hopp är resultatet av arbete, alltså inte något man får, utan någon man skaffar. Genom att börja tänka, känna och agera på ett annat sätt, säger Björn Wiman, författare och kulturchef på Dagens Nyheter.

– Jag hade turen att växa upp i olika sammanhang där behovet av respekt för – och balans med – miljön var en självklarhet. Naturen var inget vi kunde ta för givet, vi var delar av en helhet i ett ekosystem och jorden försörjde oss. När jag nu ser mig omkring och reser runt i världen känner jag hopplöshet och frånkoppling. Min förhoppning är att mänskligheten tillsammans kan lära sig hur kraftfull varje enskild åtgärd mot klimaträttvisa verkligen är. Jorden rymmer vår historia, vårt förflutna och vår framtid, säger författaren Emily Joof.

Hope Signs Pop-up
Ett antal av de fysiska skyltarna kommer att ställas ut i Viktoriapassagen i Göteborg mellan den 13–25 september. I galleriet hålls även en protest-skrivarstuga där material tillhandahålls för att skriva egna protestskyltar samtidigt som man inspireras av de Hope Signs som går att beskåda.
 
Auktion till förmån för Naturskyddsföreningen
En utgåva av varje skylt auktioneras ut via Tradera. Pengarna som genereras doneras oavkortat till Naturskyddsföreningen och deras arbete för miljön. Auktionen pågår mellan den 8 september kl. 12.00 t.o.m. 25 september kl. 23.59.
 
Design
Skyltarna är formgivna av Johanna Burai. Designen är inspirerad av värmekartors färger – som en visuell påminnelse om den globala uppvärmningen – samt de grafiska formerna från varningsskyltar för att representera det akuta läge i vilket vi befinner oss.

Information om Hope Signs Pop-up

Adress:
Vallgatan 19/Södra Larmgatan 14
411 16 Göteborg


Öppettider:
Vardagar kl.10.00-18.00
Lördagar kl.11.00-16.00
Söndagar kl.12.00-15.00

Om Tema Klimatkrisen på Bokmässan
Klimatomställningen måste ske här och nu. Utsläppen måste minska mycket snabbt. Forskarna är eniga om att klimatet förändras – bränder, torka, värmeböljor och skyfall har avlöst varandra över hela världen de senaste åren, så även i Sverige, och problemen kommer att öka i takt med att temperaturen stiger. Utmaningen är enorm – men vi har fortfarande chansen. Det kräver engagemang av alla. Därför är Klimatkrisen ett av Bokmässans teman 2022. Författare, forskare, politiker, aktivister och andra från hela världen bjuds in för att tillsammans hitta vägar framåt i vår tids ödesfråga. Klimattemat på Bokmässan arrangeras i samarbete med Tankesmedjan Global Utmaning, Stockholm Resilience Centre vid Stockholms Universitet, Climate Live/Fridays for Future samt en lång rad förlag och organisationer.
 
Om Bokmässan 
Bokmässan i Göteborg, den 38:e i ordningen, pågår under 22–25 september 2022 och blir en storslagen återkomst på Svenska Mässan i Göteborg. Sydafrika, Klimatkrisen, Crimetime och extrainsatta Röster från Ukraina är teman på Bokmässan 2022. Bokmässan Play är idag en integrerad del av Bokmässan, och många seminarier och scenprogram kommer att direktsändas här och även ligga kvar för att kunna tittas på i efterhand. Läs mer om Bokmässan på www.bokmassan.se

Lista över författare som deltar i Hope Signs
Anders de la Motte, Anis Don Demina, Anne Sverdrup-Thygeson, Annika Norlin, Anthony Doerr, Athena Farrokhzad, Björn Wiman, Bodil Jönsson, Caroline Grimwalker, Celia B Dackenberg,  Daniel Sjölin, Dave Goulson, David Lagercrantz, Eli Åhman Owetz, Emily Joof, Food Pharmacy, Frida Boisen, Izabella Rosengren, Jenny Rogneby, John Ajvide Lindqvist, Jojo Moyes, Jonna Bornemark, Josefine Sundström, Karin Alfredsson, Lars Sund, Lasse Berg, Lauren Groff, Lisen Schultz, Lucy Diamond, Malin Berghagen, Margit Richert, Marianne Mörck, Marjaneh Bakthiari, Masoud Gharehbaghi, Matilda Westerman, Mats Söderlund, Max Porter, Melinda Jacobs, Naomi Klein, Niclas Christoffer, Nina Wähä, Pella Thiel, Pernilla Ericson, Rachel Carson, Sara Blædel, Stefan Casta, Susanna Alakoski, Sven Nordqvist, Sébastien Boudet, Theodor Kallifatides, Thomas Bodström, Thomas Engström, Ulrica Norberg, Vanessa Nakate, Veronica Palm, Viveca Sten.


För frågor vänligen kontakta
Maria Rogstad Norberg, kommunikationschef Bokmässan
mn@bokmassan.se
tel. 072-211 93 39


Pressbilder
Fotocred, alla bilder: Alexander Donka
Fotocred, videos: författarna själva 


Bokmässan äger rum den 22–25 september 2022 på Svenska Mässan i Göteborg och på Bokmässan Play.
Teman: Sydafrika, Klimatkrisen, Crimetime och Röster från Ukraina.

   

6555 bok ikon fb
6557 bok ikon twitter
6558 bok ikon insta
6559 bok ikon linkedin


Om du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$