preheader
7626 5 bok22 headerpress
14 september 2022 Läs på webben
8259 A%cc%8asa Larsson lite mindre
640x640transp
Pressmeddelande 2022-09-14
Crimetime Award Årets hederspris 2022 tilldelas Åsa Larsson, för att hon ”trollbundit både kritiker och läsare sedan debuten 2003”
640x640transp
Nu presenteras vinnaren av Crimetime Awards stora hederspris 2022. Årets pristagare, Åsa Larsson, skapare av böckerna om Rebecka Martinsson och PAX–serien, har utsetts av en jury bestående av representanter från några av landets största förlag. Tillsammans med övriga pristagare kommer Åsa att hedras vid Crimetimes prisutdelning lördag 24 september klockan 16.00 på Bokmässan i Göteborg, där Crimetime är ett av fyra teman på årets mässa. 
 
Crimetime Award Årets hederspris instiftades 2016, och delas ut för att hylla en författare eller annan person som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan. Tidigare vinnare är Maj Sjöwall (2016), Kerstin Ekman (2017), Liza Marklund (2018), Jan Mårtensson (2019), Håkan Nesser (2020) och Anna Jansson (2021).

Med Årets hederspris vill juryn lyfta Åsa Larssons djupa avtryck i genren. I sin helhet lyder motiveringen som följer: "Med älskvärda, men mänskliga, karaktärer, ett ömsint porträtterande av den norrländska miljön och framför allt ett magiskt språk har hon trollbundit både kritiker och läsare sedan debuten 2003. Det var då hon satte Kiruna på deckarkartan och med sin unika stil kom att inspirera mängder av efterföljande svenska deckarförfattare. Hon visade att man kan skriva litterär spänning och ändå nå kommersiell framgång. Totalt har hon sålt 3,6 miljoner böcker bara i Sverige och hennes böcker har filmatiserats flera gånger. Redan från början regnade priserna över henne, debuten utsågs till årets deckardebut och redan året efter prisades uppföljaren som årets kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Och så har det fortsatt, både i Sverige och internationellt, för den här författaren är såld till ett 30-tal länder och räknas som en av de främsta representanterna för det skandinaviska deckarundret. Många deckarläsare väntade tålmodigt på den sista delen om juristen Rebecka Martinsson som äntligen kom förra året. Den blev direkt en försäljningssuccé och belönades med priset årets kriminalroman. Hon är även en av författarna bakom PAX, en av de absolut mest populära barnboksserierna i modern tid som lockat mängder av barn till läsning. Tack för alla läsupplevelser!"

Juryns medlemmar:
  • Sofia Brattselius Thunfors, förläggare Polaris
  • Zandra Weldon, förläggare Lind & Co
  • Clara Gustafsson, förläggare Norstedts
  • Céline Hamilton, förläggare HarperCollins Nordic 
  • Åsa Lindström, förläggare Bokförlaget Forum
  • Anna Cecilia Weschke, förläggare Bookmark förlag
  • Rebecka Edgren Aldén, författare och sammankallande ordförande
       – Så glad över det här priset. Jag är tacksam över att Crimetime Award finns. Den svenska deckaren är internationellt erkänd, den ger läslycka till många och Crimetime Award uppmärksammar nya författare, ungdomsförfattare såväl som etablerade. Att jag nu får pris när jag avslutat både Rebecka Martinsson-serien och PAX-serien är så otroligt värdefullt. Tack från hjärtat, säger Åsa Larsson, författare och mottagare av Crimetime Award Årets hederspris.

2021 kom Fädernas missgärningar, den sista delen av sex i den flerfaldigt prisbelönta serien om juristen Rebecka Martinsson.Tillsammans med Ingela Korsell har Åsa Larsson också skrivit tio böcker i PAX-serien, inom genren Urban fantasy. 2018 kom Draugen, den sista delen. 

     – Åsa Larsson är en av det stora svenska spänningsförfattarna i vår tid, läst och älskad av en bred publik. säger Eva Bonnier, förläggare på Albert Bonniers förlag som gett ut böckerna om juristen Rebecka Martinsson.

Crimetime Award 2022 delas ut i följande kategorier: Årets hederspris, Årets deckardebut, Årets barndeckare samt BookBeats pris till årets svenska deckarförfattare. 

Bokmässan i Göteborg äger rum 22–25 september 2022 på Svenska Mässan och på Bokmässan Play. Som ett av årets fyra teman är deckarfestivalen Crimetime förlängt med en hel dag och många programpunkter, bland annat nyheterna Crimetime Afternoon tea och Crimetime Skrivarskola. Den arrangeras 23–25 september. Bokmässan Play nås via bokmassan.se

Hela programmet för Crimetime finns på www.bokmassan.se 

Crimetime Göteborg
Crimetime Göteborg är ett samarbete mellan Bokmässan och Bonnierförlagen, som tar avstamp i en gemensam vilja att skapa Sveriges största mötesplats för författare och läsare som älskar spänningslitteratur. Festivalen startade 2015 och arrangerades då på Gotland. Redan under sitt första år på Bokmässan 2018 blev Crimetime Göteborg en stor publiksuccé, med nationella och internationella stjärnförfattare på plats. Som ett av Bokmässans teman är Crimetime förlängt med en dag och många programpunkter, och pågår 23–25 september. Temapartner till Crimetime på Bokmässan är BookBeat.

Om Bokmässan
Bokmässan i Göteborg, den 38:e i ordningen, pågår under 22–25 september 2022 och blir en storslagen återkomst på Svenska Mässan i Göteborg. Sydafrika, Klimatkrisen, Crimetime och extrainsatta Röster från Ukraina är teman på Bokmässan 2022. Bokmässan Play är idag en integrerad del av Bokmässan, och många seminarier och scenprogram kommer att direktsändas här och även ligga kvar för att kunna tittas på i efterhand. Läs mer om Bokmässan på www.bokmassan.se

För mer information, kontakta:
Maria Rogstad Norberg, kommunikationschef
0722-119339
mn@bokmassan.se

Pressbilder
Åsa Larsson / Foto: Orlando G. Boström
Eva Bonnier / Foto: Caroline Andersson

Bokmässan äger rum den 22–25 september 2022 på Svenska Mässan i Göteborg och på Bokmässan Play.
Teman: Sydafrika, Klimatkrisen, Crimetime och Röster från Ukraina.

   

6555 bok ikon fb
6557 bok ikon twitter
6558 bok ikon insta
6559 bok ikon linkedin


Om du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$