Bokmässan i Göteborg tog tidigare i år initiativ till ett extrainsatt tema för att ge särskilt utrymme åt ukrainska författare
7626 5 bok22 headerpress
19 september 2022 Läs på webben
Kollage_Tema Ukraina_Föreställningen "Ukraina" med Sofia Gabrielsson_Natalka Sniadanko_Stanislav Aseev
640x640transp
Pressmeddelande 2022-09-19:
Stanislav Aseev och Natalka Sniadanko nytillkomna författare i Röster från Ukraina på Bokmässan 2022
640x640transp
Bokmässan i Göteborg tog tidigare i år initiativ till ett extrainsatt tema för att ge särskilt utrymme åt ukrainska författare och deras berättelser efter Rysslands stora attack i februari. Nu presenteras ytterligare programpunkter och deltagare som speglar ett land och en tillvaro under fortsatt krig. Bland annat medverkar Margit Richert och Thomas Engström på länk direkt från Ukraina, där de befunnit sig sedan kriget bröt ut för att bevittna vad som pågår. Temat genomförs i samarbete med Ukrainas ambassad, Svenska PEN, Globala Torget, Svenska Kyrkan och flera bokförlag och andra aktörer.

– Lördagen den 24 september är det på dagen sju månader sedan Rysslands brutala anfall mot Ukraina inleddes. Att skapa Röster från Ukraina som extrainsatt tema på Bokmässan 2022 var vårt svar på ett fruktansvärt övergrepp på ett land och ett folk, men också på yttrandefrihet och demokrati. Nu utökar vi temat ytterligare, för att ge mer plats åt berättelser och bearbetningar av ett krig där narrativet ständigt förvanskas och falska nyheter används som vapen av den ryska krigsmakten,” säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.

Besökare på Bokmässan möter Tema Röster från Ukraina i fler än 60-talet programpunkter på scener och i seminarier. Bland annat medverkar internationellt uppmärksammade Oksana Zabuzjko, Victoria Belim och Andrej Kurkov, ordförande i Ukrainska PEN. De nytillkomna programpunkterna kommer bland annat att behandla författarskapet och kriget: den litterära gestaltningen av något som utspelar sig nu. 

Nya författare inkluderar:

Stanislav Aseev, författare och journalist, som rapporterat från hemstaden Donetsk sedan den hamnat under kontroll av pro-ryska styrkor 2014 innan han dömdes till 15 års fängelse och fängslades i Izolatsiafängeslset. Han frigavs som en del i ett fångutbyte 2019. Hans litterära verk inkluderar The Melchior Elephant och The Torture Camp on Paradise Street, om erfarenheterna från Izolatsia.

Natalka Sniadanko. Romanförfattare, journalist och medgrundare av den kvinnliga litterära gruppen ММЮННА ТУГА. Natalka har skrivit sju romaner och översatts till elva språk. Hennes roman Frau Müller Does Not Wish to Pay More  nominerades till BBC Ukraine's Book of the Year och Angeluspriset 2020.

– Vi gick ut i vårt nätverk direkt när vi fattat beslutet om ett extrainsatt tema för att ge utrymme åt ukrainska röster, och möttes av stort engagemang för förlag och andra aktörer. Förutom författare och verk som redan har sina läsare i Sverige, har vi tillsammans arbetat för att lyfta fram fler och mer röster både från landet Ukraina och kriget det befinner sig i, säger Frida Edman, mässansvarig på Bokmässan.

Röster från Ukraina på Bokmässan sträcker sig över alla genrer, från poesi till romankonst och barnlitteratur, till en scenföreställning, Ukraina, kärleken och kriget av America Vera-Zavala, som spelas just lördag 24 september klockan 14.00. Även vikten av översättning som en solidaritetshandling lyfts, i en tid när behovet att snabbt tillgängliggöra en förändrad verklighet framstått med skärpa. Temat lyfts även i andra spår, särskilt skolspåret, där särskilda programpunkter lyfter hur skolan kan möta en stor grupp barn som flytt undan krig.

Ett urval hållpunkter från programmet:

Bokmässans öppningsseminarium
Varför är det viktigt att ge röst åt Ukraina? Varför är det så viktigt att vi lyssnar? Vi lyfter litteraturens och läsandets roll i att förmedla erfarenheter från ett krigsdrabbat land. Med bland annat poeterna Daryna Gladun, Lesyk Panasiuk och prosaisten och essäisten Oksana Zabuzjko. Torsdag 22 september 10.00. I samarbete med Svenska PEN. Seminarium.

Föreställning: Ukraina, kärleken och kriget. 
I februari i år attackerade Ryssland Ukraina. Som en reaktion på kriget satte America Vera-Zavala upp "Ukraina", en blandning mellan föreläsning och scenkonst, på Gottsunda Dans & Teater. Nu kan Bokmässans besökare se den timmeslånga föreställningen där Sofia, som förälskat sig i Odessa, och Sergej, vars pappa fann kärleken i Kiev, dag och natt följer vad som händer i det krigsdrabbade landet. Vi får höra berättelser om kärlek, minnen och människor från det land de älskar. 
Lördag 24 september 14.00. Föreställningen ingår i entrébiljetten.

Att försvara det fria ordet under krig
Ett samtal mellan Andrej Kurkov, ordförande i ukrainska PEN-klubben, och Inga Näslund från Olof Palmes Internationella Center om författares och journalisters villkor under brinnande krig. 
Lördag 24 september 15.00. Scensamtal, Globala Torget.

In i Ukraina – en krigsdagbok. 
När kriget i Ukraina bryter ut förändras hela säkerhetsläget i Europa. De flesta knyter näven i fickan, tar till paroller mot kriget och öser sympatier över ett krigshärjat Ukraina samtidigt som de kräver kraftfulla beslut av världens makthavare. Två av Sveriges mest kända författare och debattörer sätter sig istället i bilen och kör till händelsernas centrum för att med egna ögon bevittna vad det är som pågår. För att skriva ner, för att förstå och för att ge en fördjupande analys. In i Ukraina är ett unikt tidsdokument, skrivet och publicerat i realtid på ett sätt som böcker mycket sällan är. På ett liknande sätt som Stig Dagerman hudlöst skildrade ett sönderbombat Tyskland efter kriget visar Thomas Engström och Margit Richert här upp ett naket och sårbart Ukraina som kämpar för sin överlevnad. Samtalet sker på länk. 
Söndag 25 september 09.20. Yttrandefrihetstorget.

Poetisk tidsresa genom Ukraina
Dagens bild av Ukraina är av förståeliga skäl starkt präglat av kriget och dess effekter. Kateryna Kisten, ukrainsk skådespelare, bland annat känd från serien "Folkets tjänare" med president Zelenskyj i huvudrollen, läser valda dikter för att visa på ett annat Ukraina, och landets historia. Fredag 23 september, 15.25.

Om Bokmässan
Bokmässan i Göteborg, den 38:e i ordningen, pågår under 22 – 25 september 2022 och blir en storslagen återkomst på Svenska Mässan i Göteborg. Sydafrika, Klimatkrisen, Crimetime och extrainsatta Röster från Ukraina är teman på Bokmässan 2022. Bokmässan Play är idag en integrerad del av Bokmässan, och många seminarier och scenprogram kommer att direktsändas här och även ligga kvar för att kunna tittas på i efterhand. Läs mer om Bokmässan på www.bokmassan.se

För mer information, kontakta: 
Maria Rogstad Norberg 
kommunikationschef
0722-119339


Läs mer på 
www.bokmassan.se


Pressbilder
Stanislav Aseev / Foto: the Wilson Center Kennan Institute
Natalka Sniadanko / Foto: Katheryna Slipchenko
Natalka Sniadanko 2 / Foto Katheryna Slipschenko

Thomas Engström Margit Richert / Foto: Victoria Kvitka
Victoria Belim / Foto: Privat
Oksana Zabuzjko / Foto: Fakt Vidavniztvo, Norstedts
Föreställning: Ukraina Sofia Gabrielsson och Sergej Tanja Brändén / Foto: Kerstin Helsing
Föreställning: Ukraina. Sofia Gabrielsson och Sergej Tanja Brändén / Bild 2 / Foto: Kerstin Helsing
America Vera-Savala Foto: Elisabeth Ohlson
Oskar Ekström, Programchef Bokmässan
Frida Edman, Mässansvarig Bokmässan
Kollage Tema Ukraina. Föreställningen "Ukraina" med Sofia Gabrielsson Foto: Kerstin Helsing, Natalka Sniadanko Foto Katheryna Slipschenko, Stanislav Aseev Foto the Wilson Center Kennan Institute



Bokmässan äger rum den 22–25 september 2022 på Svenska Mässan i Göteborg och på Bokmässan Play.
Teman: Sydafrika, Klimatkrisen, Crimetime och Röster från Ukraina.

   

6555 bok ikon fb
6557 bok ikon twitter
6558 bok ikon insta
6559 bok ikon linkedin


Om du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$