Rum för ideologi på Bokmässan tar plats i eftervalsprocessen, och skapar utrymme för att tala, tänka och lyssna.
7626 5 bok22 headerpress
21 september 2022 Läs på webben
8334 RUM FO%cc%88R IDEOLOGI kollage fem
640x640transp
Pressmeddelande 2022-09-20
Rum för ideologi på Bokmässan: 23 programpunkter som befäster vikten av att mötas igen
640x640transp

Valrörelsen är över och regeringsbildningen är på väg, med ett maktskifte vid horisonten. Rum för ideologi på Bokmässan tar plats i eftervalsprocessen, och skapar utrymme för att tala, tänka och lyssna. Tillsammans med tankesmedjorna Katalys och Timbro presenterar Bokmässan ett program med 2o-talet starka seminarier, som belyser tidens knutpunkter i det korta och långa perspektivet. Deltar gör bland annat Per Wirtén, Per Svensson, Daniel Suhonen, Elina Pahnke, och Lena Andersson, som dyker rakt ner i “en intellektuell eftervalsanalys”.
 
– Rum för ideologi är i år viktigare än någonsin. Vi möts igen efter två pandemiår och Sverige kommer direkt ur en valrörelse som engagerat, men också delat oss. Som Bokmässa tror vi på mötets betydelse: att vara en plats där vi faktiskt ser varandra, lyssnar, förstår och ifrågasätter, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.

Rum för ideologi arrangerar seminarium i ett vitt spektrum av aktuella samhällsfrågor. Ämnena sträcker sig från våra möjligheter att enas politiskt i klimatpolitiken i ett pressat läge och från vitt skilda positioner, till kulturens roll och finansieringsmodell. Medverkar gör författare och andra representanter från kulturlivet, samt företrädare för media och politik. Andreas Cervenka, Benjamin Dousa, och Nina Björk bygger vidare på debatten om Sverige som ett paradis för miljardärer. Cecilia Malmström, tidigare EU-minister och EU-kommissionär, diskuterar Sveriges roll i EU. Carl Schlyter och Svante Axelsson möts i en diskussion om möjligheten att agera politiskt för klimatet.

– Vi ser det som en del i vår uppgift som Bokmässa att skapa plats att väcka tankar. Vi kommer från en period av positionerande och olikheter, där vissa ämnen har fått plats i debatten, andra inte. Med Rum för ideologi vill vi fånga vår tids stråk i vår kollektiva berättelse och mötas i det vi processar nu säger Frida Edman, mässansvarig på Bokmässan.

Utvalda programpunkter ur Rum för ideologi:

Den intellektuella eftervalsanalysen
Valet 2022 – vad hände egentligen? Ett seminarium som lyfter blicken bortom den själsdödande partipolitiska debatten, och det opinionsblidkande positionerandet och se de långa linjerna. En eftervalsanalys som går på djupet – både i politiken och för samhället i stort. Medverkande: Lena Andersson, författare och skribent, Elina Pahnke, politisk redaktör för Kontext och redaktionssekreterare på den antirasistiska tidskriften Mana, Daniel Suhonen, författare och chef för Katalys, och Per Svensson, journalist och författare.
Programledare: Per Wirtén, journalist.
Torsdag 22 september, 11.00

Vad vill Sverigedemokraterna?
Hur gick Sverigedemokraterna från marginaliserad gräsrotsrörelse till en mullrande politisk kraft som knackar på dörren till Rosenbad? Journalisten David Baas behandlar i Segra eller dö partiet som en del av en större nationell rörelse. När andra politiska partier ägnar sig åt att flytta kommatecken i torra budgettexter erbjuder nationalismen en djupare mening – ett ödesbestämt uppdrag att förändra Sverige i grunden. Gellert Tamas, som tidigare skrivit Det svenska hatet, är aktuell med Den avgörande striden, där han granskar Sverigedemokraterna och dess rötter. Hur påverkar Sverigedemokraterna dagens Sverige?
Programledare: Sharon Jåma, journalist.
Torsdag 22 september 14:00

Vad är Sverige?
Det finns de som hävdar att det finns en svensk essens, ett kulturarv som nu utmanas, andra hävdar att det en ständig förvandling som pågår utan slut. Oavsett vilket, kvarstår frågan: vad är ”Sverige”? Är det odalbonden eller den sociala ingenjören? Är det miljonprogrammet eller faluröda stugor? Och hur förändras landet när befolkningens sammansättning ändras på några generationer? Ett samtal om ett land och dess självbild eller självbilder. Med: Enna Gerin, biträdande chef för Katalys, Göran Greider, aktuell med Stugland, samt statsvetarna Katarina Barrling och Cecilia Garme, aktuella med Saknad.
Programledare: Jörgen Huitfeldt, journalist.
Lördag 24 september 10.00

Den motvillige Europén
Snart är det trettio år sedan Sverige gick med i EU. Ändå används det europeiska perspektivet i svensk debatt ännu högst motvilligt. Oftast tillhör Sverige snarare den grupp som vill minst i EU, som vill begränsa samarbeten, hålla nere kostnader, och som avvisar gemensamma målsättningar. Hur har det blivit så och vad får det för konsekvenser? Medverkande: Håkan Boström, ledarskribent Göteborgs-Posten, Cecilia Malmström, tidigare EU-minister och EU-kommissionär (L), Per Wirtén, författare och Europakännare.
Programledare: Annie Reuterskiöld, journalist.
Fredag 23 september 2022 14.00

Klimatpolitiken - höger, vänster eller framåt?
Klimatfrågan kommer allt högre upp på dagordningen. Samtidigt förblir de politiska svaren oftast mer av samma: subventioner och energiskatter, symbolpolitik och fromma förhoppningar om teknikutveckling och medborgerligt engagemang. Men när energipriserna steg glömdes klimatmålen bort. Vilka motsättningar finns mellan höger och vänster? Mellan teknikoptimism och tillväxtkritik? Kan vi med politiska styrmedel klara oss undan en klimatkatastrof? Svante Axelsson, regeringens samordnare Fossilfritt Sverige, Ellen Gustafsson, klimatansvarig Timbro, Carl Schlyter, kampanjledare Greenpeace, Kalle Sundin, utredare Katalys.

Programledare: Enna Gerin, Katalys,
Lördag 24 september 11.00

Konsten och samhället
I den kulturpolitiska debatten reduceras konsten nästan alltid till nytta. Där finns och finansieras konsten för att göra oss mer demokratiska, jämställda, jämlika och toleranta. Kultur som inte uppenbart passar in i de snäva ramarna ifrågasätts däremot, från vänster och höger. Finns det ett alternativ till politiseringen och banaliseringen av kulturen? Är offentligt finansierad konst dömd att underkastas politikers nyckfulla välvilja? Medverkande: Mårten Arndtzén, kritiker, aktuell med en essä om Lars Vilks, Stefan Jonsson, kritiker, författare och professor i etnicitet, aktuell med Den otyglade skönheten, Saga Cavallin, kritiker Dagens Nyheter.
Programledare: Ulrika Knutson, författare och journalist.
Torsdag 22 september 16.00

Behöver Sverige 542 miljardärer?
Sett till förmögenhetskoncentration är vi i Sverige med våra 542 miljardärer ett av världens mest ojämlika länder – ett faktum som kanske inte ryms i vår självbild som nation. Hur hamnade vi här? Har det blivit för lätt att bli superrik i Sverige? Eller är vi alla vinnare när de få bidrar till välstånd, arbetstillfällen och framtidshopp? Andreas Cervenka, journalist och författare, Benjamin Dousa, VD på tankesmedjan Timbro, Nina Björk, litteraturvetare och författare fördjupar en dagsaktuell debatt.
Programledare: Karin Hübinette, journalist.
Fredag 23 september, 15.00.

Vad ska vi ha Norrland till?

Nyindustrialiseringen i norra Sverige och striden mellan gruvor och naturvärden aktualiserar frågor som varit vilande i decennier. Hur ser resten av Sverige och makten i Stockholm på sin norra rikshalva? Är det en naturresurs redo att exploatera och skeppa i väg där de bofasta ska serva och leva med slagghögarna? Eller finns det andra värden i norr nog så viktiga att försvara även om de kanske inte kan förenas med full exploatering? Medverkande: Sara-Elvira Kuhmunen, förbundsordförande Sáminuorra, PM Nilsson, politisk chefredaktör Dagens industri, Edvard Hollertz, agronom och ledarskribent, och Po Tidholm, författare och journalist.
Programledare: Daniel Suhonen, chef Katalys.
Torsdag 22 september 2022

Om Bokmässan
Bokmässan i Göteborg, den 38:e i ordningen, pågår under 22 – 25 september 2022 och blir en storslagen återkomst på Svenska Mässan i Göteborg. Sydafrika, Klimatkrisen, Crimetime och extrainsatta Röster från Ukraina är teman på Bokmässan 2022. Bokmässan Play är idag en integrerad del av Bokmässan, och många seminarier och scenprogram kommer att direktsändas här och även ligga kvar för att kunna tittas på i efterhand. Läs mer om Bokmässan på www.bokmassan.se

För mer information, kontakta:

Maria Rogstad Norberg
kommunikationschef
mn@bokmassan.se
0722-119339

Läs mer på www.bokmassan.se

Pressfoton:
Lena Andersson / Foto: Polaris
Daniel Suhonen / Foto: Eva Lindblad

Elina Pahnke / Foto: Silas Aliki

Per Wirtén / Foto: Sofia Runarsdotter Bonniers
Andreas Cervenka / Foto: Miriam Preis

Benjamin Dousa Foto: Timbro
Oskar Ekström, programchef Bokmässan
Frida Ekman, mässchef Bokmässan


Bokmässan äger rum den 22–25 september 2022 på Svenska Mässan i Göteborg och på Bokmässan Play.
Teman: Sydafrika, Klimatkrisen, Crimetime och Röster från Ukraina.

   

6555 bok ikon fb
6557 bok ikon twitter
6558 bok ikon insta
6559 bok ikon linkedin


Om du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$