Med avstamp i det globala litterära systemet har Bokmässan i Göteborg i år skapat utrymme för diskussion runt bokmässornas betydelse och möjligheter
7626 5 bok22 headerpress
24 september 2022 Läs på webben
8385 Bokma%cc%88ssors framtid Niklas Maupoix 600x400
640x640transp
Pressmeddelande 20220924
Morgondagens litterära ekosystem –  Bokmässors framtid och Bokbranschens klimatinitiativ tar plats på Bokmässan  
640x640transp
Med avstamp i det globala litterära systemet har Bokmässan i Göteborg i år skapat utrymme för diskussion runt bokmässornas betydelse och möjligheter att möta dagens utmaningar – och för Bokbranschens klimatinitiativ, som valt att presentera branschens första klimatrapport under mässan.  
 
Bokmässors framtid 
Juergen Boos, Frankfurter Buchmesse, David Unger, författare, och Sebastien Fresneau, biträdande internationell försäljningschef Auzou Publishing mötte Frida Edman, Mässansvarig för Bokmässan i Göteborg, i ett seminarium runt Bokmässors framtid under ledning av Hedda Krauz Sjögren, skribent, producent och före detta svenskt kulturråd i Sydafrika.
 
Panelen lyfte Bokmässornas viktiga roll i det globala litterära blodomloppet: från att lyfta nya och etablerade författarskap och skapa möjligheter att tillgängliggöra och diversifiera litteraturen till vara ett utrymme för det fria ordet och möten kring tidens kärnfrågor.  
 
Efterdyningarna av en global pandemi innebär en utmaning också för bokmässor. Även om de stora bokmässorna i världen i stort kommer tillbaka starka, finns det en ovisshet runt mindre Bokmässor som är en spegling av litteraturvärlden i stort. Mindre aktörer kan behöva prioritera deltagande och utgivning. Strömlinjeformning och satsning enbart på säkra kort innebär en risk för litteraturens mångfald – vilket visar vägen för Bokmässors roll i det litterära ekosystemet.  
 
– Bokmässor i världen spelar roll. Det är vårt ansvar att främja litteratur, läsning och yttrandefrihet. Bokmässor är en kraft både i litteraturens utveckling, inte minst för vad som syns och hörs och för vem, och i litteraturekonomin, det får vi inte glömma säger Frida Edman, mässansvarig Bokmässan Göteborg.  
 
Sydafrikas starka närvaro som Guest of Honor på årets Bokmässa i Göteborg efter flera års ofrivillig försening, och det extrainsatta temat Röster från Ukraina är dock exempel på hur livskraftiga bokmässor kan fungera som mötesplatser.  
 
Bokbranschens klimatinitiativ 
Som ett led i årets Tema Klimatkrisen har Bokmässan skapat mötesplatser och forum, från runda-bordssamtal till framföranden. Bokbranschens klimatinitiativ valde Bokmässan som plats för att presentera branschens första klimatrapport, på mässans dedikerade klimatområde i anslutning till utställningen Hope Signs, protestskyltar för klimatet, mot klimatpåverkan.  
 
Bokmässans klimatinitiativ är ett ungt initiativ som redan består av 14 förlag, 48 bokhandlare, två internetbokhandlar och tre strömningstjänster, totalt 80% av den svenska bokmarknaden. Avsikten är att stödja den svenska bokbranschen i arbetet med att minska sin klimatpåverkan. Rapporten, kartlägger bokbranschens gemensamma klimatpåverkan 2021, med fokus på Co2e.  
 
Totalt beräknas bokbranschen stå för 39 254 ton Co2e, varav största andelen kommer från själva produktionen av böcker, 52,9%, och den näst största är transporter, till exempel flygtransport av utländska böcker, på 22,4%.
 
I ett första skede har en blandning av faktisk data och förenklade beräkningar använts: en av ambitionerna för Bokbranschens klimatinitiativ är att möjliggöra även för branschens mindre aktörer att enklare rapportera mer konkret. En annan är att bygga för kommande EU-miljölagstiftning. En tredje och övergripande är att skapa en klar bild av nuläget och ge grund för målsättning framåt, för att med engagemang gå före och bidra till klimatomställningen som bransch. En målsättning som speglas även i Bokmässans tema Klimatkrisen, där syftet är att sammanföra kultur och vetenskap för samhällets klimatomställning.  
 
Läs mer om Bokranschens klimatinitiativ och ladda ner rapporten på https://www.bbki.se/
 
Om Bokmässan
Bokmässan i Göteborg, den 38:e i ordningen, pågår under 22 – 25 september 2022 och blir en storslagen återkomst på Svenska Mässan i Göteborg. Sydafrika, Klimatkrisen, Crimetime och extrainsatta Röster från Ukraina är teman på Bokmässan 2022. Bokmässan Play är idag en integrerad del av Bokmässan, och många seminarier och scenprogram kommer att direktsändas här och även ligga kvar för att kunna tittas på i efterhand. Läs mer om Bokmässan på www.bokmassan.se
 
För mer information, kontakta: 

Maria Rogstad Norberg  
Kommunikationschef  
0722-119339
mn@bokmassan.se 
Läs mer på www.bokmassan.se  


Bokmässors framtid; Sebastien Fresneau, Juergen Boos, David Unger, Frida Edman / Foto: Niklas Maupoix

Bokmässors framtid bild 2; Sebastien Fresneau, Juergen Boos, David Unger, Frida Edman / Foto: Niklas Maupoix
Bokbranschens klimatpåverkan 2021 / Foto: Natalie Greppi

Bokmässan i Göteborg / Foto: Natalie Greppi


 

 
 
Bokmässan äger rum den 22–25 september 2022 på Svenska Mässan i Göteborg och på Bokmässan Play.
Teman: Sydafrika, Klimatkrisen, Crimetime och Röster från Ukraina.

   

6555 bok ikon fb
6557 bok ikon twitter
6558 bok ikon insta
6559 bok ikon linkedin


Om du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$