Frida Berry Eklund och organisationen Våra barns klimat fick priset för sitt arbete för barnens rätt till stöd och fokus i klimatkrisen.
6932 5 bok21 header press
25 september 2022 Läs på webben
8377 Frida Berry Eklund Foto Natalie Greppi
640x640transp
Pressmeddelande 2022-09-24:
Frida Berry Eklund och Våra barns klimat får Bokmässans bildningspris 
640x640transp
I år lyfter Bokmässans bildningspris bildningens roll i vår tids ödesfråga, som ett led i tema klimatkrisen på Bokmässan. Frida Berry Eklund och organisationen Våra barns klimat fick priset för sitt arbete för barnens rätt till stöd och fokus i klimatkrisen.

Efter att ha nominerats av allmänheten för att ha främjat samhällets klimatomställning genom att sprida kunskap, mobilisera och bidra till positiv samhällsförändring, utsågs Frida Berry Eklund till vinnare av en jury. 

Juryn består av: 
  • Anna Linell, Tankesmedjan Global Utmaning
  • Helene Karlsson, Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet
  • Patrik Desthon, Olof Palmes Internationella Center
  • Åsa Fahlén, Lärarnas Riksförbund
  • Oskar Ekström, programchef Bokmässan och ordförande i juryn 
– Frida Berry Eklund och Våra barns klimat visar på möjligheten i att vara en pådrivande kraft i flera led: att med bildningen som verktyg möta våra minsta, barnen, i klimatkrisen och därmed rusta dem för framtiden, och samtidigt påverka ledare i klimatfrågan här och nu på nationell och global nivå. Det är bildning med långt perspektiv, både för de som lär sig för första gången, och för oss vuxna som måste lära om,” säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan  

Motiveringen i sin helhet lyder: 
Som grundare och talesperson för organisationen Våra barns klimat arbetar hon med att stärka föräldrar, lärare och andra vuxna i deras möte med barnens klimatoro, liksom att förbättra undervisningen om klimatet i skolan. Dessutom organiserar Våra barns klimat nästan 30 000 föräldrar för att sätta press på politikerna att ta klimatmålen på allvar. Genom den internationella koalitionen Our Kids’ Climate med 58 organisationer i 23 länder, uppmanar hon årligen ledarna för FN:s klimattoppmöten att sätta vårabarn i centrum. Med bildning som verktyg – och en obändlig tro på att kärleken till våra barn kan bli det som förenar oss i kampen för en framtid värd namnet – arbetar Frida Berry Eklund med att sprida kunskap, mobilisera och bidra till klimatomställningen. Hon tilldelas därför Bokmässans bildningspris 2022. 

– Jag hade arbetat aktivt med klimatet flera år, men när jag fick barn förändrades något – jag insåg att det här handlar inte om politik, det handlar bokstavligt talat om våra barns framtid. Det är det vi jobbar för. Jag är väldigt glad för att det här priset lyfter det,” säger Frida Berry Eklund

Förutom ett diplom mottar hon ett unikt verk från Hope Signs, en samling protestskyltar för klimatet skrivna av vår tids största författare. För att visa på litteraturens unika förmåga att inspirera och engagera, har Bokmässan i år gett flera av vår tids mest erkända författare – som Anthony Doerr, David Lagercrantz, Susanna Alakoski och Naomi Klein – i uppdrag att skriva protestskyltar för klimatet.  Dessa auktioneras nu ut till förmån för Naturskyddsföreningens viktiga arbete. Ett av dessa exemplar kommer Bokmässan själva att ropa hem till vinnaren av Bildningspriset. Läs mer om Hope Signs här. 


Bakgrund 
2017 utgjorde Bildning huvudtema på Bokmässan och Bokmässans bildningsstipendium instiftades med utgångspunkt i litteraturens förmåga att låta oss dela en annan persons verklighet, samt i skolans och bibliotekens uppdrag att förmedla kunskap om världen och ge färdigheter att kritiskt tolka den. 2021 gjordes stipendiet om till Bokmässans bildningspris. 

Tidigare års vinnare:  

2017 Lerums gymnasium  
Genom att introducera multinarrativ i historieundervisningen, en modell där olika perspektiv på historien presenteras sida vid sida, har Lerums gymnasium målmedvetet arbetat för att främja dialog, fördjupa elevernas förståelse av historien och utmana förutfattade meningar.  

2018 Stina Oscarson  
För sitt demokratiarbete genom författarskap och föreläsningsverksamhet. För hennes outsinliga vilja och mod att utmana etablerade och fastlagda politiska, kulturella, sociala, ekonomiska ordningar.  

2019 Matiss Silins   

För sitt arbete med Ordkanon – ett nätverk av professionella scenpoeter som sträcker sig över hela Sverige. Nätverket verkar i landets skolor för att hålla lektioner och workshops i poetry slam och spoken word. Syftet är att demokratisera ordet och ge varje människa rätten till sitt eget uttryck och sin egen berättelse.   

2020 
Inget pris delades ut på grund av pandemin.   

2021 Läsfrämjarinstitutet 
Med ledord som empowerment, representation och medskapande stimulerar Läsfrämjarinstitutet till nyfikenhet och lärande hos mängder av barn och deras vuxna. Genom verksamheten ”Läslandet” och forskningsbaserade metoder stärker Läsfrämjarinstitutet barnens läsförmåga och självkänsla på ett nytänkande och inkluderande sätt. Läsfrämjarinstitutet manifesterar idén om bildning som något kollektivt och därigenom stärker verksamheten demokratin. 

Om Bokmässan
Bokmässan i Göteborg, den 38:e i ordningen, pågår under 22–25 september 2022 och blir en storslagen återkomst på Svenska Mässan i Göteborg. Sydafrika, Klimatkrisen, Crimetime och extrainsatta Röster från Ukraina är teman på Bokmässan 2022. Bokmässan Play är idag en integrerad del av Bokmässan, och många seminarier och scenprogram kommer att direktsändas här och även ligga kvar för att kunna tittas på i efterhand.
Läs mer om Bokmässan på www.bokmassan.se

För mer information, kontakta
Maria Rogstad Norberg, kommunikationschef Bokmässan
0722-11 93 39
mn@bokmassan.se


Pressfoton:


Bokmässan den 23–26 september 2021 ställs om till en hybridmässa med bokförsäljning och studiosamtal på Svenska Mässan i Göteborg som direktsänds på Bokmässan Play.

   

6555 bok ikon fb
6557 bok ikon twitter
6558 bok ikon insta
6559 bok ikon linkedinOm du inte längre vill ha våra pressmeddelanden, avregistrera dig här.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter? Läs om det i vår integritetspolicy.

Bokmässan, 412 94 Göteborg.
Hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
$$$open$$