International Publishers Association (IPA) delar ut sitt pris Prix Voltaire på höstens bokmässa.
3 april 2017 Avanmälan | www.bokmassan.se | hej@bokmassan.se
Läs på webben
International Publishers Association delar ut prestigefyllt pris på Bokmässan
International Publishers Association (IPA) delar ut sitt prestigefyllda pris IPA Prix Voltaire på höstens bokmässa. Prisceremonin sker vid en galamiddag den 29 september och tidigare under dagen hålls ett seminarium i IPA:s regi om yttrandefrihetens utmaningar i västvärlden.

IPA Prix Voltaire tilldelas en person eller en organisation som har gjort ett betydande bidrag till försvaret och främjandet av yttrande- och tryckfriheten i världen. Priset gick 2016 till den saudiska bloggaren Raif Badawi. Det instiftades 2006 under namnet Freedom to Publish Prize, och bytte förra året namn till Prix Voltaire som en hyllning till den franska författaren och filosofens kamp för tolerans och yttrandefrihet.
– Bokmässan i Göteborg och IPA delar en historia av att ha lyft frågor om yttrandefrihet. Det faller sig helt naturligt att dela ut och uppmärksamma Prix Voltaire här, säger Kristenn Einarsson, från norska förläggarföreningen och ordförande i IPA.

Maria Källsson, vd på Bok & Bibliotek:
– Kampen för yttrandefrihet pågår ständigt och IPA:s arbete är oerhört viktigt. Vi är stolta att kunna återuppta det här samarbetet – för elva år sedan, 2006, fick Shalah Lahiji motta Freedom to Publish Prize under Bokmässan. Fjolårets Prix Voltaire-mottagare Raif Badawi, blev uppmärksammad under 2016 års mässa och vi har återkommande fokus på yttrandefriheten och dess prekära situation runt om i världen. Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete med IPA.

Bland tidigare vinnare finns ävend en vitryske förläggaren Ihar Lohvinau (2014) och den ryska journalisten Anna Politkovskaja (2007).

Till och med den 7 april är det möjligt att nominera förläggare till priset. För nomineringar, kontakta Ben Steward på IPA. Prissumman är 10 000 schweiziska franc.


För mer information, kontakta
Joanna Wahlsten, presskontakt
jw@bokmassan.se
031-708 84 13

         

Bokmässan är Nordens största kulturevenemang med 100 000 besök årligen och äger rum 28 september –1 oktober 2017 på Svenska Mässan i Göteborg. Tema för Bokmässan 2017 är bildning och Finland 100 år.

Om du inte längre vill ha vårt nyhetsbrev, avregistrera dig här.

Bok & Bibliotek i Norden AB, 412 94 Göteborg
Besök Bokmässans hemsida | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00