Gå direkt till innehåll
Inbjudan till seminarieserie - Dags för verkstad i klimatpolitiken

Pressmeddelande -

Inbjudan till seminarieserie - Dags för verkstad i klimatpolitiken

Del 1: 23 augusti kl 18-20 - Klimatriksdagens omställningsplan för ett klimatneutralt Sverige 2035

Klimatriksdagen har tagit fram en nationell koldioxidbudget för Sveriges fossila och biogena utsläpp, som bygger på ökad biologisk kollagring. Seminariet vill visa hur en övergång kan ske genom de åtgärder som föreslås i omställningsplanen.

Seminariet 23 aug diskuterar utifrån förslagen i Klimatriksdagens omställningsplan de viktigaste utmaningarna inom klimatpolitiken inför valet och för en ny regering, med särskild fokus på energiförsörjningen, transporterna, skogen och skogsbruket.

Medverkande bland annat:

Moderator: Torbjörn Vennström,ordförande Klimatriksdagen.

Inledning om Klimatriksdagens mål och viktigaste åtgärder: Torbjörn Vennström, Klimatriksdagen.

Utmaningar inom energiförsörjningen: Inger Björk, samordnare för arbetet med omställningsplanen, ledamot i Klimatriksdagens styrelse.

Utmaningar inom transportområdet: Anders Gullberg, ledamot Klimatriksdagens trafikutskott, docent, tidigare adjungerad professor i teknikhistoria KTH och forskningschef Stockholmsforskningen, Stockholms stad.

Utmaningar i förhållande till skogen och skogsbruket: Stellan Hamrin, samordnare av Klimatriksdagens arbete med skog och skogsbruk, vattenekolog, och Sebastian Kirppu, skogsbiolog.

Diskussion mellan Klimatriksdagen och inbjudna gäster, tillfälle till frågor från publiken.

Delta digitalt eller på plats: ABF Stockholm, Sveavägen 41, Katasalen pl 1. Fritt inträde. Samarrangemang med ABF Stockholm. 

Länk till sändningen på Youtube

Ta del av Klimatriksdagens rapport: "Klimatomställning för Sverige 2035" på länken här


Del 2: 31 augusti kl 18-20.30 – Hållbart skogsbruk för klimat, biologisk mångfald, markägare och samhälle

Hur utnyttjar vi skogen på ett sätt som skapar tillräckligt stor kollagring och samtidigt tillgodoser markägare, friluftsliv, besöksnäring och samhälle på ett rimligt sätt?

Seminariet 31 aug presenterar Klimatriksdagens ståndpunkter när det gäller skogens roll för klimatet, och dess betydelse för koldioxidbudgeten och den biologiska mångfalden. Felaktiga utgångspunkter i den nuvarande politiken från Skogsstyrelsen i förhållande till klimatet kommenteras.

Medverkande bland annat:

Moderator: Stellan Hamrin, samordnare Klimatriksdagens skogsutskott, vattenekolog.

Tomas Lundmark, professor vid Institutionen för skogens ekologi och skötsel, Statens lantbruksuniversitet (SLU).

Lisa Röstlund, undersökande journalist på DN och författare till boken ”Skogslandet”.

Paul Christensson, ordförande LRF Skogsägarna.

Peter Roberntz, senior rådgivare skog WWF, doktor inom skogsekologi (SLU)

Stig-Olof Holm, lektor i ekologi, Umeå Universitet. Universitetslektor vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Delta digitalt eller på plats: ABF Stockholm, Sveavägen 41, Katasalen pl 1. Fritt inträde. Samarrangemang med ABF Stockholm. Anmälan här. Deadline 29 aug för deltagare via länk.


Del 3: 19 september kl 16.30-19.30 – Ett gyllene tillfälle att ställa om jordbruket

Hur förändrar vi jordbruket så att klimat, biologisk mångfald, hälsa och kolsänkor gynnas?

På seminariet 19 september (obs tiden kl 16.30) möts regenerativa jordbrukare och forskare. En central fråga kommer att vara vad det är som hindrar bonden att ställa om till ett jordbruk som gynnar planetens framtid.

Moderator: Varis Bokalders, ekoarkitekt, författare, lantbrukserfaren, ledamot i Klimatriksdagens jordbruksutskott.

De tre medverkande jordbrukarna driver olika typer av gårdar som arbetar med regenerativa metoder, vilket de kommer att berätta om:

Elmar Eberhardt, Solmarka Gård i Småland,

Stefan Schörling, Hasta Gård i Närke och

Jörgen Andersson, Fjällbete AB i Västernorrland

De tre medverkande experterna/forskarna:

Katarina Hedlund, professor Centrum för miljö- och klimatvetenskap, Lunds Universitet. Forskar om livet under jorden, mikroorganismerna som bidrar till jordhälsa och biologisk mångfald.

Jessica Johansson, senior omställningskonsult Svensk Kolinlagring/MiljöMatematik Malmö. Undersöker tillsammans med jordbrukare och forskare hur jordbruket kan bidra med att öka kolinlagringen.

Mark Brady, nationalekonom och jordbruksekonom, AgriFood (SLU) och Centrum för miljö- och klimatvetenskap,Lunds Universitet.

Delta digitalt eller på plats: ABF Stockholm, Sveavägen 41, Katasalen pl 1. Fritt inträde. Samarrangemang med ABF Stockholm. Anmälan här. Deadline 16 sep för deltagare via länk.

Läs gärna Jordbruksutskottets fördjupningsrapport.


Del 4: 28 september kl 18-20 – Ett hållbart transportsystem för klimat, människa och samhälle

Det krävs en ny helhetssyn på transporter av människor och gods för ett klimatneutralt Sverige. Det lilla utsläppsutrymme vi har kvar enligt den koldioxidbudget som forskningen fastställt kräver en snabb minskning av utsläppen från våra transporter. Åtgärder och investeringar måste styras av klimatneutralitet, tillgänglighet, rättvisa, hälsa och biologisk mångfald.

På seminariet den 28 sep redovisar transportsektorns största utmaningar, Klimatriksdagens mål och föreslagna åtgärder och hur dessa kan genomföras. Vi lyfter de kontroversiella åtgärderna och varför biodrivmedel inte är en lösning.

Medverkan från trafikforskare, myndigheter, debattörer, samt från Klimatriksdagens trafikutskott.

Delta digitalt eller på plats: ABF Stockholm, Sveavägen 41, Katasalen pl 1. Fritt inträde. Samarrangemang med ABF Stockholm. Anmälan här. Deadline 26 sep för deltagare via länk.

Läs gärna Trafikutskottets fördjupningrapport “Omställning till ett hållbart mobilitets- och transportsystem” på länken här

Ämnen

Kategorier

Vi lyfter klimatpolitiken!

Klimatriksdagen är en grundmurat självständig, folkförankrad och partipolitiskt oberoende organisation som vill lyfta upp klimatfrågan till den framträdande politiska roll den behöver ha i vår samtid.

Vi jobbar för att nå våra mål genom seminarier, debatter, analyser och opinionsbildning – och allt utgår från det som är vårt demokratiska fundament: folkriksdagen.

Klimatriksdagen