onsdag8 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gasläckan ger redan stora utslag i mätningar – kommer inte belasta svenska utsläppsstatistiken

Publicerad: 29 september 2022, 11:18

Gasläcka från Nord stream. Foto: Kustbevakningen

Naturvårdsverket ger tydligt besked: ”Ingår inte i Sveriges territoriella utsläpp”. Förmodligen kommer inte något annat land heller att belastas för läckans stora klimatpåverkan.

Ämnen i artikeln:

NaturgasVäxthusgaserUtsläppNaturvårdsverketKoldioxidekvivalenterSverigeRyssland

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Den metangas som strömmar ur de fyra läckorna på gasledningen Nord stream sedan mer än två dygn tillbaka ger redan utslag hos forskarnas mätstationer. I Uppsala tog det knappt ett halvt dygn att upptäcka de förhöjda metangashalterna, i Skåne knappt ett dygn.

– Vi ser en ganska kraftig ökning av metangashalterna vid våra mätstationer. Normalt ligger nivåerna runt 2 000 ppb (parts per billion, miljarddelar) men nu har vi haft en topp på runt 2 400 ppb, säger Marko Scholze, naturgeografiforskare vid Lunds universitet, till Aktuell Hållbarhet.

Enligt olika beräkningar och bedömningar spås utsläppet i koldioxidekvivalenter motsvara ungefär 40 procent av Sveriges årliga växthusgasutsläpp. Naturvårdsverket meddelar dock klart och tydligt att detta utsläpp inte kommer inkluderas i Sveriges utsläppsstatistik.

”Den klimatpåverkan som uppstår genom den aktuella gasläckan ingår inte i Sveriges territoriella utsläpp”, skriver Erik Adriansson, handläggare vid Naturvårdsverket, i ett mejl till Aktuell Hållbarhet.

Enligt definitionen är det bara utsläpp inom territorialgränsen som ska räknas. Av de fyra läckorna är det två som berör Sverige på så sätt att de ligger inom den ekonomiska zonen, men den ligger alltså utanför det territorium där alla växthusgasutsläpp måste inkluderas i Sveriges klimaträkenskaper. Förmodligen kommer utsläppet inte heller att belasta något annat land.

– Inget land vill ta på sig det här utsläppet och addera till sina växthusgasutsläpp, det rör sig om en betydande mängd metan, säger Marko Scholze.

Tidigare har det rapporterats om att Ryssland facklat bort gasen, det vill säga bränt upp den, i stället för att exportera till Europa. När metangasen nu läcker ut i atmosfären och inte förbränns till koldioxid och vatten så ökar klimatpåverkan betydligt. Olika källor anger olika siffror, men någonstans mellan 20-35 gånger större klimatpåverkan under en 100-årsperiod. I ett 20-årsperspektiv anges siffror på upp till 80 gånger större klimatpåverkan.

Här kan du se de förhöjda metangashalterna hos forskarstationerna (Hyltemossa och Norunda)

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev