Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Böckerna gjorde vetenskapen begriplig

Alexandra Nikoleris
Alexandra Nikoleris, som startade en klimatbokcirkel tillsammans med statsvetaren Johannes Stripple och litteraturvetaren Paul Tenngart

Frustration över att klimatforskningen inte når ut med sina budskap ledde till att miljödoktoranden Alexandra Nikoleris startade en bokcirkel tillsammans med statsvetaren Johannes Stripple och litteraturvetaren Paul Tenngart. När de ses läser de så kallad cli-fi, climate fiction.

Varför ville ni uppnå med en klimatbokcirkel?

- Det är svårt att förställa sig hur framtiden blir om värmen stiger på jorden. Vi ville med litteraturens hjälp försöka förstå vilka tänkbara klimatscenarier som finns.

Men det finns ju massa forskning som genom klimatmodeller visar på olika scenarios?

- Forskare är bra på att tala om generella trender, men i litteraturen kan man få förståelse för hur förändringarna kan upplevas av individen. Tillsammans ger vetenskapen och litteraturen oss en bättre bild.

Och hur ser den bilden ut?

- Det är inte bara en bild utan flera olika, utifrån de böcker vi läste. Eftersom vi kommer från skilda ämnesområden läser vi böckerna på olika sätt och det har gett många bra diskussioner. Som teknolog hängde jag upp mig på detaljer som inte var korrekta. Samtidigt fick jag en intensivkurs i litteraturvetenskap.

Till skillnad från andra bokcirklar resulterade era samtal i en vetenskapsartikel…

- Eftersom klimatforskningen behöver människor från olika discipliner och vi ville visa på möjligheten i tvärvetenskapliga samtal kring möjliga klimatframtider.

Vilka böcker läste ni?

- Bland andra Solar med Ian MacEwan, The Rapture av Liz Jensen, Flight behaviour av Barbara Kingsolver och The Carbon Diaries 2015 av Saci Lloyd samt en klimattrilogi av Kim Stanley Robinson.

Vilken av böckerna tyckte du gav den mest skrämmande visionen av framtiden?

- Många av de böcker vi läste utspelar sig i en väldigt nära framtid och är därför ganska lik vår samtid. Jag tycker fiktion är bra på att beskriva hur skrämmande världen är redan idag. Men ska jag välja en säger jag Kim Stanley Robinsons klimattrilogi. Man kan säga att den slutar lyckligt men bara genom att karaktärerna i boken väljer att ta till storskaliga och riskfyllda metoder för att förhindra effekterna av klimatförändringarna. Det tycker jag är skrämmande eftersom det ger en känsla av att det är för sent att lösa problemen på sätt med färre risker.

Text: Ulrika Oredsson

Länk till publikation

Läs också om nystartat samverkansprojekt för att förstå klimatförändringarna

 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.