Integrerad eller segregerad naturvård

Seminarium

– hur tar vi bäst tillvara landskapens multipla värden?


Filminspelning:
Förmiddag

Eftermiddag

Under det senaste decenniet har det uppstått en intensiv debatt kring huruvida biologisk mångfald bäst bevaras genom att integreras med jord- och skogsbruk, eller om det är mer kostnadseffektivt med reservat som är separerade från produktionslandskapen. Samma debatt har uppstått när det gäller urban naturvård – ska vi satsa på stora parker eller integrera det gröna överallt i staden? Olika forskare i Sverige, Europa och världen har diskuterat frågan under benämningen ”land-sharing vs. land-sparing”.

Syftet med detta seminarium är att belysa hur integrerad och segregerad naturvård skulle fungera i ett svenskt perspektiv, samt vilka effekter de olika strategierna har på bevarande av sällsynta arter, produktion av ekosystemtjänster och kostnadseffektiviteten hos naturvården. Vi avser att illustrera hur dessa strategier konkret kan se ut i jordbrukslandskap, skogslandskap och urbana områden och i vilken mån en klokt vald strategi kan minska eventuella konflikter mellan produktion och naturvård. Frågan om vilka policyinstrument som kan behövas kommer att diskuteras, liksom frågan om det räcker att bevara arter i reservat i en värld präglad av klimatförändringar där många arters utbredningsområden förändras.

Seminariet kommer att samla forskare med kunskap inom området, bland annat från det strategiska forskningsområdet Biodiversity and Ecosystem Services in a Changing Climate (BECC) vid Lunds och Göteborgs universitet, men även från andra lärosäten. Vi kommer också att bjuda in representanter för myndigheter, ideell naturvård och de gröna näringarna. Seminariet kommer att vara ett viktigt bidrag till den fortsatta diskussionen om hur man förenar element av integrerad och segregerad naturvård för att såväl klara målet att bevara svenska arter i livskraftiga populationer som att långsiktigt säkerställa ekosystemtjänster associerade med biologisk mångfald och produktion i jord- och skogsbruk.

Avgift: 300 kr inkl. moms. Akademiledamöter 150 kr, studenter gratis.

För mer information och program, se ovanstående PDF-inbjudan.

 

 


Lönsamhet i odlingssystemet – hur ska man räkna?

16/5: Välkommen till en kunskapsintensiv eftermiddag, där vi belyser frågeställningar kring lönsamhet i odlingssystemet.

Lönsamhet i odlingssystemet – hur ska man räkna?

16/5: Välkommen till en kunskapsintensiv eftermiddag, där vi belyser frågeställningar kring lönsamhet…

Smaka på hela Sverige! Landskapsmåltid blir måltidsdestination

30–31 maj: Vi samverkande akademier går nu vidare i det gastronomiska utvecklingsarbetet genom att förstärka gastronomiska besöksmål och bidra till att utveckla nya attraktiva måltidsdestinationer i hela Sverige.

Smaka på hela Sverige! Landskapsmåltid blir måltidsdestination

30–31 maj: Vi samverkande akademier går nu vidare i det gastronomiska utvecklingsarbetet…

Save-the-date: Nya strömningar – vig en dag för vatten

22/5: Vi behöver bli bättre på att samverka kring vattenhushållning och hur vi hanterar vatten i landskapet. Seminariet innehåller både ett klimatperspektiv och olika exempel på samarbeten och arbetssätt som lyfter frågan om vatten och vattenhushållning från fältet och stadsplanen till en landskapsnivå.

Save-the-date: Nya strömningar – vig en dag för vatten

22/5: Vi behöver bli bättre på att samverka kring vattenhushållning och hur…

Save-the-date: Rapportlansering ”Bruka utan att förbruka”

27/5: Arbetsgruppens slutrapport tar upp resursförbrukningen, inklusive förbrukningen av fossil energi, i ett brett perspektiv, och presenteras vid detta seminarium.

Save-the-date: Rapportlansering ”Bruka utan att förbruka”

27/5: Arbetsgruppens slutrapport tar upp resursförbrukningen, inklusive förbrukningen av fossil energi, i…