Vi vet inte exakt hur väl Freund trivdes i Sheffield, men i en recension av ett tal av en professor Franz i Tübingen om ”den engelska kulturens betydelse för Tysklands utveckling” skrev Freund att
"Den tyske utvandrare som funnit sin lycka på anglosaxisk mark återvänder sällan permanent till sitt hemland; han känner sig kraftfullt och oemotståndligt dragen till den stora mänskligheten och anglosaxarnas höga och fria kultur: förhållandet mellan människa och människa är något helt annorlunda"
Under förutsättning att detta speglar Freunds uppfattning, och inte bara är ett referat av Franz åsikter, så torde vår tyske professor ha funnit sig väl till rätta i sin nya hemstad. För att han funnit sig vad han upplevde som ett stadigvarande hem i Sheffield talar även det faktum att han 1912 ingick äktenskap med Aenne Eisenberg.
Freunds tillvaro i Sheffield, tillsammans med hans övriga tyskfödda professorskollegors runt om i Storbritannien, förändrades emellertid abrupt i och med första världskrigets utbrott 1914. Den 4 augusti 1914, samma dag som Storbritannien förklarade krig mot Tyskland, inställde sig Freund – i vad som antingen var ett uttryck för tidstypisk patriotisk entusiasm eller en väl utvecklad pliktkänsla – sig hos den tyske konsuln i Sheffield och anmälde sig för fronttjänstgöring. Då det på grund av kriget emellertid var omöjligt för Freund att föras över till Tyskland fick han vackert återvända till universitetet och återuppta sin undervisning.
|