Kompetensutveckling inom krisberedskap för yrkesverksamma specialister - utbildningssatsning inom trygghet, säkerhet och resiliens. Webbversion
100 linkedin 32 101 facebook 32 102 twitter 32
97 Lunds universitet C2r RGB
Uppdragsutbildning
Lund University Commissioned Education
PLATSER KVAR PÅ HÖSTENS KURSER - ANMÄL DIG NU!
2946 BizWizard

"OTROLIGT LÄRORIKT" - så här tyckte deltagarna om introduktionskursen ”Perspektiv på trygghet, säkerhet och resiliens i samhället”

I fredags avslutades den första kursomgången av introduktionskursen "Perspektiv på trygghet, säkerhet och resiliens i samhället". Kursen är en av flera kurser i ett kurspaket inom trygghet, säkerhet och resiliens som ges av Avdelningen för Riskhantering och Samhällssäkerhet vid Lunds Tekniska Högskola. Kursen var mycket uppskattad av deltagarna. Här är några kommentarer från kursen;
 
I vilken grad har introduktionskursen gjort dig intresserad av att läsa en eller flera fördjupningskurser?
Jag var inställd redan från början att läsa en påbyggnadskurs. det som har ökat intresset är nog mer kopplat till att det rent praktiskt har funkat bra med upplägg och genomförande från universitetets del. Detta har varit mycket bättre än det jag hoppats och trott.
 
Hur mycket ny kunskap har du fått under kursen?
Nya angreppssätt och synvinklar på saker som finns i vardagen men som man inte reflekterat över. Jag tycker främst att kursen har gett mig ett "system" och ett nytt perspektiv som gjort det möjligt att ta in ny kunskap.
 
I vilken grad anser du att de förväntningar du hade på kursen har uppfyllts efter avslutad kurs?
En förväntning var just att ta del av forskning och teori och få guidning att applicera det på verkligheten. Det har verkligen införlivats
 
Vad är ditt samlade intryck av hela kursen ”Perspektiv på trygghet, säkerhet och resiliens i samhället”?
Väldigt bra ihopahållen. Läraren har guidat oss igenom kursen på ett bra sätt och det har varit enkelt att arbeta i Zoom. Tycker verkligen att ni på Lunds universitet på ett bra sätt får oss att koppla ihop er teori med vårt arbete i vår verksamhet. Feedbacken på uppsatserna har varit otroligt bra och givande.

Tack för en väl genomförd kurs. Ni har varit otroligt proffsiga.
Fortsätt på inslagen riktning!


Läs mer om introduktionskursen här
2599 Vinnova bild

PLATSER KVAR - ANMÄL DIG NU! 

KOMPETENSUTVECKLING INOM KRISBEREDSKAP 
Det finns fortfarande enstaka platser kvar på höstens omgång av introduktionskursen "Perspektiv på trygghet, säkerhet och resiliens i samhället". Anmälan är öppen till 10 augusti. Vecka v. 33 öppnar lärplattformen, v.35 (24 aug) startar kursen och v. 41 (9 okt) avslutas kursen. Platser finns även kvar på höstens fördjupningskurser 1 och 2 som går att läsa mer om nedan.

Syftet med introduktionskurs är att ge kursdeltagarna förståelse för centrala utmaningar för arbetet med trygghet, säkerhet och resiliens i samhället, samt verktyg att med systemperspektiv, kritiskt perspektiv, designperspektiv samt makt- och normperspektiv analysera och hantera dessa. Syftet är även att bidra till utveckling av deltagarnas professionella verksamhet genom att koppla kursens innehåll till den samt att stärka kopplingarna mellan, inom området, verksamma aktörer. Introduktionskursen genomförs helt på distans för att underlätta deltagande för så många som möjligt.
 

Introduktionskurs, hösten 2020: vecka 33 - vecka 41
Introduktionskurs, våren 2021: vecka 2 - vecka 11
Mer information om kursen (inklusive kursplan)
Anmälan till introduktionskursen

2945 Fredrik Ryber
640x640transp
640x640transp Deltagarporträtt -  Fredrik Ryber, operationschef på Hovedstadens Beredskap i Danmark
640x640transp

Varför är utbildningen viktig för dig, din utveckling och din verksamhet? 

 "För att fortsätta utvecklas tror jag att det är helt avgörande att diskutera den egna verksamheten ur ett utifrånperspektiv, att reflektera över hur vi genomför olika arbetsprocesser och varför saker ser ut som de gör. Kursen har gett mig delvis nya metoder och verktyg för detta, vilket jag tror kan bidra till ett sunt ifrågasättande av min egen verksamhet och organisation".

Läs hela intervjun här
2959 covid 640x640transp
Covid-19 - Kan man planera för en pandemi
Den pågående Covid19-pandemin vittnar om vikten av god beredskap, inte bara för de organisationer som har de allra mest centrala rollerna i pandemihanteringen, såsom intensivsjukvården, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen, utan i princip alla organisationer, myndigheter och företag påverkas av den pågående pandemin. Krav ställs på förmågan att hantera nya/större krav på verksamheten, att kunna driva verksamheten under nya förutsättningar och att skaffa sig en uthållighet. Samtidigt måste planeringen vara proaktiv och ta höjd för en mängd olika samhällsstörningar, d.v.s. undvika att man endast planerar för sådant som redan inträffat. Vår utbildningssatsning kommer att ge dig kunskap och verktyg för hur krisförberedande arbete kan bli effektivt och ändamålsenligt. 

Läs mer om vår intervju med läraren Henrik Hassel vid Avdelningen för Riskhantering och Samhällssäkerhet.
FÖRDJUPNINGSKURS 1:
ANALYS, BESLUT OCH HANTERING AV RISKER I DET SAMMANKOPPLADE SAMHÄLLET
Det övergripande syftet med kursen är att ge en djupare förståelse för hur analys och värdering av risker, hot, förmågor och sårbarheter beror av varandra och hur sådana aktiviteter kan bedrivas med målet att skapa kunskapsunderlag för att kunna hantera risker. Kursen behandlar även hur människor, organisationer och flera organisationer tillsammans hanterar och fattar beslut om risker med syfte att kursdeltagarna ska kunna föreslå hur riskhantering borde bedrivas på ett ändamålsenligt vis.

Gällande rådande situationen kring Covid-19. Vi bevakar utvecklingen av pandemin och att undervisningen av fördjupningskurserna kan komma att anpassas beroende på hur läget ser ut i höst.
 
Kursperiod: vecka 34 - vecka 45 (2020)
Mer information om kursen (inklusive kursplan)
Anmälan till fördjupningskurs 1
Se film om kursen

FÖRDJUPNINGSKURS 2:
PLANERING OCH BEREDSKAP FÖR SAMHÄLLSSÄKERHET
Kursen syftar till att ge en ökad förståelse för viktiga aspekter kopplat till beredskap och planering inför olika typer av oönskade händelser. Kursen ger även kursdeltagarna en möjlighet att utveckla sig själva och den verksamhet de representerar genom att utifrån vetenskapliga teorier och ramverk reflektera över hur deras förberedande arbete (processer, rutiner och verktyg) kan effektiviseras och bli mera ändamålsenligt.

Gällande rådande situationen kring Covid-19. Vi bevakar utvecklingen av pandemin och att undervisningen av fördjupningskurserna kan komma att anpassas beroende på hur läget ser ut i höst.

Kursperiod: vecka 42, 2020 - v. 3, 2021
Mer information om kursen (inklusive kursplan)
Anmälan till fördjupningskurs 2
Se film om kursen

FÖRDJUPNINGSKURS 3:
LEDNING OCH SAMVERKAN ÖVER HELA HOTSKALAN
Kursdeltagarna får genom denna kurs en ökad förståelse för viktiga aspekter av ledning och samverkan över hela hotskalan samt en ökad förståelse för centrala utmaningar inom ledning och samverkan och analytiska verktyg för att med ett vetenskapligt förhållningssätt bedriva förmågeutveckling inom området. Syftet är även att bidra till en akademisk arena för utvecklingsdiskussioner över aktörsgränserna.


Kursperiod: vecka 11, 2021 - v. 23, 2021
Mer information om kursen (inklusive kursplan)
Anmälan till fördjupningskurs 3
Se film om kursen

FÖRDJUPNINGSKURS 4:
FÖRÄNDRINGSARBETE OCH FÖRMÅGEUTVECKLING FÖR TRYGGHET, SÄKERHET OCH RESILIENS
Syftet med kursen är att ge kursdeltagarna ökad förståelse för och förmåga att arbeta med förändringsarbete och förmågeutveckling för trygghet, säkerhet och resiliens i samhället. Syftet är även att bidra till utveckling av deltagarnas professionella verksamhet, genom att koppla kursens innehåll till den, samt att stärka kopplingarna mellan olika aktörer.


Kursperiod: vecka 11, 2021 - v. 23, 2021
Mer information om kursen (inklusive kursplan)
Anmälan till fördjupningskurs 4


2602 Vinnova 22x20 utkast 640x640transp
640x640transp


För mer information om utbildningssatsningen, inklusive kursplaner, kursdatum, anmälan, målgrupp och kostnader, besök vår hemsida eller klicka på broschyren här intill. 
640x640transp
640x640transp
640x640transp
unknown link