Lunds Universitet
1813 Lunds universitet C2r RGB
Forskningsstudien "Network and net worth"
3328 Network web
Forskningsstudie undersöker betydelsen av ditt informella nätverk
Räcker det att gå en ekonomiutbildning för att få ett topp-jobb eller måste man nätverka? Vilken betydelse har informella nätverk i samhället? Påverkar ens kön eller bakgrund vilket typ av nätverk man utvecklar? 

Detta är några av frågorna som Nils Gustafsson, universitetslektor vid institutionen för strategisk kommunikation, och hans kollegor hoppas kunna besvara när studien Network and net worth avslutats år 2022.

Network and net worth är en longitudinell studie som pågår mellan 2018-2022, där forskarna följer studenter på ett antal ekonomiutbildningar i Sverige och i Finland, från deras första termin på utbildningen tills de kommer ut i arbetslivet. I år är andra tillfället som man samlar in data, vilket görs med enkäter och intervjuer för att forskarna ska få en djupare bild av hur studenterna bland annat tänker kring utbildningarna, nätverkande och vilka de umgås med. Målet med studien är att titta på hur informella nätverk utvecklas och varför de ser ut på olika sätt.  

Studenter på just ekonomutbildningar jobbar ofta inom näringslivet, men trots att ungefär lika många kvinnor och män läst dessa utbildningar sedan 80-talet, är det fortfarande män som sitter på majoriteten av de ledande positionerna. Att ha nätverk är viktigt inom näringslivet eftersom man oftast inte enbart anställer på meriter. Därför förmodas tillgången till informella nätverk vara en av anledningarna till denna ojämna fördelning. Forskare tror att faktorer såsom en manlig dominans i världen, att kvinnor och män har olika intressen och att män väljer, samt känner män, påverkar hur de informella nätverken utvecklas. Det skulle kunna förklara att män har fler män i sina nätverk och att det är svårare för kvinnor att komma in i dem. Däremot vet man inte med säkerhet att det är såhär, eftersom det inte har forskats om just nätverkens uppkomst och vilka faktorer som spelat in i hur nätverken ser ut. Studien Network and net worths uppkomst grundar sig därför i frågan om varför fördelningen mellan män och kvinnor i näringslivets elit är så ojämn och om tillgången till informella nätverk kan vara en av orsakerna.

Covid-19 har gjort att studien blivit något av ett naturligt experiment. När den inleddes förra året kunde deltagarna bilda nätverk som vanligt, medan deltagarna som började studera i år, har helt andra förutsättningar. Nils Gustafsson tror att de kommer ha ett betydligt mindre nätverk och ha sämre möjligheter att skapa den där första kontakten med andra människor.

En tendens man redan har sett generellt är att kvinnor hellre umgås med kvinnor och att män hellre umgås med män. Man vill helt enkelt umgås med personer som är lik en själv.

Förutom att besvara frågor gällande kvinnor och män på dessa utbildningar, kommer man kunna urskilja om olika sociala bakgrunder påverkat ens möjlighet till nätverkande och karriär. Räcker det med att vara duktig när man går på Handelshögskolan eller måste ens släkter vara duktiga i 100 år för att man ska ha en chans? är en fråga Gustafsson hoppas att studien kommer att kunna besvara. ”Studien kommer även kunna bidra till samhället med en generell förståelse för de informella nätverkens betydelse för hur samhället i övrigt ser ut” förklarar Nils Gustafsson.

Kort
information om Network and Net Worth
  • Researchgruppen består av Gergei Farkas från Linnéuniversitetet, Anna Tyllström från the Institute of future studies och Nils Gustafsson från Lunds universitet.

  • Studien finansieras av Riksbankens Jubileumsfond (The Bank of Sweden Tercentenary Foundation).

  • Studien pågår 2018-2022 och följer två årskullar med studenter från ett antal ekonomiutbildningar i Sverige och Finland.

  • Målet med studien är att ta reda på varför människors nätverk ser ut på olika sätt. 
Betydelsen av ditt sociala nätverk
Vid det här laget har nog alla hört att man måste nätverka för att få sitt drömjobb. Men vad innebär det egentligen för karriären att ha ett nätverk? Hur bör det se ut och hur ska man överlag tänka kring nätverkande? Lundensaren passar på att ställa några frågor om nätverkande till Nils Gustafsson, universitetslektor vid institutionen för strategisk kommunikation vid Lunds universitet.

Vad är nätverkande?

- Det är ganska diffust egentligen. Olika personer har olika inställning till det. En del personer trivs med att ha ett fåtal nära vänner och en del människor är nästan lite tvärt om, och har istället hundratals ytligt bekanta. För de flesta så är nätverkande något man inte tänker på att man gör. Utan man börjar jobba på ett nytt ställe, börjar läsa på universitetet eller hamnar i olika sammanhang. Då finns ju andra människor där som man börjar prata med och lär känna.

Nils Gustafsson menar att ju större och mer diversifierat nätverk man har, desto mer vinner man. Däremot finns det även fördelar med mindre nätverk som man kan få stöd från.

- Det finns forskning som pekar på att för kvinnliga studenter som gör karriär är det bra att kombinera stora och små nätverk; att ha ett tajt tjejgäng, men som också består av människor som i sin tur har ett stort nätverk. Då får man båda typerna av kontakter. Man har det sociala stödet, men man får också tillgång till viktig information.

Det är även viktigt med både horisontella och vertikala nätverk, poängterar Nils. Horisontella nätverk innebär folk som är i ens egen ålder eller samma fas i livet, medan de vertikala består av människor som både är äldre och yngre. De äldre kan fungera som mentorer och hjälpa en in i sammanhang, samtidigt som man själv kanske kan vägleda en yngre person.

Nätverkande framstår för de flesta som en slump, men vissa ser även på nätverkande som något mer strategiskt. Dessa kallas för Switchers inom forskningen:

- Det finns en del människor som medvetet går runt och minglar i egentligen alla sammanhang de är med i. De kopplar ihop olika nätverk och det sägs också att de ibland fyller strukturella hål: att om man befinner sig i mitten av två kompisgäng och kopplar ihop dem, då skaffar man sig då, enligt den här nätverksteorin, en privilegierad position, därför att man kontrollerar informationsflödet mellan de här grupperna.

Är det viktigt att nätverka och hur kan nätverkande påverka karriären?
- Ja, det är viktigt att nätverka och anledningen till det är att man egentligen inte kommer någonstans utan att samarbeta med folk. Du måste ha talang och du måste vara duktig, men som sagt, om du inte har ett nätverk så får du inte tillgång till information och kontakter som kanske säger: ”nej men du kan inte jobba på det stället, de är idioter allihopa, som kvinna skulle jag råda dig att absolut inte ta ett jobb där eftersom de har inte en stöttande kultur” eller ”för att komma någonstans måste du göra på det här sättet.

- Människan är en social varelse, det har hon alltid varit och det är därför som vi utan andra personer, inte riktigt är människor längre. För det är via samspelet med andra, som vi blir människor. Bara av den anledningen så är nätverkande, om man kallar det för nätverkande, relationer kan man också säga, viktiga. Mänskliga relationer är viktiga.

Hur har pandemin påverkat vårt nätverkande?
- Jag tänker särskilt på studenter och personer som fått nya jobb under pandemin, att det är mycket svårare för dem att komma in i gemenskapen och träffas spontant. Därför att så mycket i sättet som vi skapar relationer på ger intryck av att ske spontant, men det är svårt att träffas digitalt på ett spontant sätt. Vissa kan tycka att det inte är svårt eftersom vi är vana vid digital kommunikation och att ta kontakt med varandra i olika appar, men jag tror ändå att det är betydligt att svårare än i verkligheten. Om man däremot kan skapa forum för folk att träffas fysiskt trots pandemin, tror jag att det blir lättare. När man väl har träffat någon en gång, blir det troligtvis enklare att sen hålla kontakten med dem även om man inte kan träffas fysiskt.

Nils Gustafssons 5 bästa nätverkstips
  • Slappna av och våga prata med främlingar: Man ska göra saker som man är bekväm med, men det kan vara en bra idé att gå utanför sin comfort zone. En aktivitet som många människor tycker är jobbigt är: att prata med främlingar. Om man tycker att det är svårt att prata med okända och fruktansvärt att vara på ett mingel eller liknande, så kan man kanske testa lite i vardagen. Om man går och handlar, hämtar ut paket eller åker buss, så kanske man kan säga två extra ord till främlingen som står framför en.  

  • Prata med folk som inte är som du själv: Människor har en tendens att vilja umgås med folk som är lika dem själva. Man kanske klär sig likadant, har samma humor, bakgrund, eller kommer från samma ort. Det är väldigt sällan som det är skadligt eller farligt att prata med någon som inte ser ut som en själv. Det är också ett sätt att öva sig i att gå utanför den egna kretsen.

  • Vårda dina relationer: Det är viktigt att ta vara på och vårda de relationer man trivs bra med. Trots att det kan vara svårare att hålla kontakten med andra under vissa faser i livet, betalar det sig att på lång sikt hålla kontakten med sina vänner. Att vårda relationer är inte bara rent strategiskt för att få information, utan för att må bra som människa. Vi behöver dessa relationer.

  • Nätverka med folk som är yngre än dig själv: eftersom folk gillar likhet, har de ofta en benägenhet att umgås med jämnåriga. Ett långsiktigt bra råd är därför att nätverka med folk som är yngre än dig själv. Förr eller senare kan det bli väldigt ensamt om man inte har några yngre kontakter.

  • Var inte för strategisk: Betrakta inte människor som resurser som du ska använda för att ta dig fram, utan som människor som man kan ha en relation med. Även om man är strategisk så kan det vara farligt att bara tänka strategi i sitt nätverkande, eftersom folk inte vill känna sig utnyttjade, utan de vill kunna känna att det har en genuin relation med andra


Text: Zara Perez Heurlin
152 Lunds universitet L RGB