BizWizard Web page
178 LU SE stand 100

Hedersdoktorn Per T Ohlssons tankar kring president Trump

Lundensaren har frågat journalisten, amerikakännaren och numera också hedersdoktorn vid Lunds universitet Per T Ohlsson om Donald Trumps första tid som president och om vad man kan förvänta sig av honom i framtiden.

842 PTO vitkant 300pxDonald Trump tillträdde som president i januari i år. Har hans förda politik som president varit som förväntat eller har något i politiken överraskat dig?

– Den har varit som förväntat. Möjligen har jag överraskats av att han inte har kunnat dra någon större fördel av att hans eget republikanska parti har majoritet i kongressens båda kammare, senaten och representanthuset. Resultatet när det gäller lagstiftning har ju varit ytterst magert. Det har varit allra tydligast i frågan om företrädaren Barack Obamas sjukförsäkringsreform, "Obamacare", som Trump och republikanerna vill riva upp. 

Hur tycker du att vi i Europa/Sverige på ett hälsosamt sätt ska förhålla oss till Trump? Å ena sidan dominerar hans uttalanden och utspel även svensk media och det blir ett sorts spektakel som är svårt att ignorera, å andra sidan får hans politik reella globala konsekvenser.
– Ja, visst finns här inslag av spektakel. Men den massmediala uppmärksamheten i omvärlden är oundviklig. Det handlar ju om USA, världens största ekonomi, mäktigaste militärmakt och, åtminstone än så länge, viktigaste demokrati.

Många av Trumps kritiker hoppades att han, när han väl tillträdde, skulle börja uppföra sig mer traditionellt statsmannamässigt -- en förhoppning som tycks ha grusats. Vad tror du konsekvenserna av Trumps irrationella och burdusa beteende kan bli?
– Ja, många trodde att Trump skulle transformeras av presidentskapets ansvar och plikter. Kanske lite som Ronald Reagan efter valet 1980; Reagan visade sig som president betydligt mer pragmatisk än som kampanjpolitiker. Men de som följt Trump inser att han är som han är: lynnig, narcissistisk, ombytlig. Riskerna med detta beteende är uppenbara, särskilt i internationella krislägen som Nordkoreas kärnvapenprogram och när det gäller handelsfrågor. Inrikespolitiskt har han inte dragit sig för att spela på rasmotsättningar. Vi har aldrig sett något liknande hos en amerikansk president i modern tid.

Trump framställs ofta, såväl av anhängare som kritiker, som en typ av president vi aldrig sett tidigare, åtminstone inte i en västdemokrati. Tror du en ledare av hans karaktär orsakar en motreaktion i USA, eller öppnar hans presidentskap dörrarna för fler politiker av hans slag?
– Det kommer säkert en motreaktion. Frågan är om den blir tillräckligt stark för att rubba de underliggande och paranoida tendenser i amerikansk politik som nu bryter upp till ytan. Även om Trumps generella förtroendesiffror är usla åtnjuter han ett förbluffande starkt och entusiastiskt stöd bland högmotiverade republikanska kärnväljare. Och han har utan tvekan blivit en inspiration för en europeisk högerpopulism som haft framgångar på senare år.

Vad ser du för ödesfrågor på horisonten för Trump? Skatter, miljön, sjukvård, världskrig?
– Med Trump i Vita huset är varje fråga en ödesfråga. 

Kommer han att sitta hela valperioden till 2020? Kommer han att satsa på omval tror du?
– Ja, jag tror att han sitter mandatperioden ut. Då och då dyker frågan om riksrätt, impeachment, upp i debatten, men det framstår som en omöjlighet så länge republikanerna har majoritet i en eller båda kamrarna i kongressen. I åtminstone representanthuset lär majoriteten bestå även efter nästa års kongressval. Kritiken mot presidenten är utbredd även bland republikaner i kongressen, men hans starka ställning bland partiets kärnväljare innebär att få republikanska politiker vågar ta definitivt avstånd från honom. Trumps fixering vid att alltid vinna – det är som ett mantra hos honom – betyder förmodligen att han söker omval 2020.

Per T Ohlsson är journalist, författare och Senior Columnist i Sydsvenskan. Hedersdoktor vid Lunds universitet. Fd USA-korrespondent.

Copyright/fotograf: Nille Leander
152 Lunds universitet L RGB