BizWizard Web page
178 LU SE stand 100

Uppgradera din privatekonomi!

1156 Lundensaren susanne 300 1x1
1x1
12 kloka spartips från finansforskaren Susanne Arvidsson
Vi måste spara mer! Vi måste sänka våra kostnader! Lätt att säga men hur gör man? Och visst låter det trist och jobbigt att behöva tänka på pengar hela tiden. Att prata sparande och budget med Susanne Arvidsson är dock inte ett dugg trist. Hon ser positivt på sparande och får det att låta enkelt. 

Susanne är docent i företagsekonomi med inriktning mot finans vid Ekonomihögskolan i Lund. Som den expert hon är delar hon nu med sig av sina bästa spartips. Smarta, insiktsfulla och strategiska. Tänk om 2018 kan bli ditt bästa privatekonomiska år hitintills! 


Susanne är mamma till två små barn och husägare. Precis som de flesta har hon månatliga utgifter och behöver planera. Skillnaden är dock att Susanne verkar ha bättre koll och en smartare strategi för sin privatekonomi än de flesta.

—  Spara på det lilla och det stora sparar sig själv, säger Susanne. Om vi medvetandegör hur många små men rätt ofta återkommande inköp vi gör så kan man spara mycket pengar. Större utgifter tänker de flesta igenom mer noggrant men en mindre utgift känns inte lika viktig att fundera på innan vi öppnar plånboken. Vi känner att vi kan unna oss det som är billigt. Tänk bara på hur det är när vi åker till IKEA. Vi kanske har planerat att köpa en spegel men längst snirkelvägarna ser vi många saker till rätt låga priser som vi med lätthet stoppar ned i påsen. Vid kassan förundras vi över hur stor slutsumman blev. Vi hade ju bara plockat ner några billiga bra-att-ha prylar. Det här är en bra illustration av att många bäckar små…

Måste man skriva ner vart pengarna går?
—  Det kan vara en jättebra hjälp att göra månadsbudget och föra kassabok. Sätta upp delmål och följa sitt sparande. Det är mycket enklare att se var pengarna tar vägen då. Konsumtionsmönstret blir tydligt. Mycket handlar om att medvetandegöra hushållets pengaströmmar, menar Susanne.

Är det inte trist att spara?
—  Nej, det tycker jag inte. En prioriteringslista över vad hushållet behöver eller vad som skulle vara kul att köpa under året kan vara riktigt rolig att göra. Och sparandet behöver inte gå så fort. Har sparandet väl kommit igång kan man sätta upp tuffare sparmål. Om hushållet inte har en buffert för oförutsedda utgifter eller inkomstbortfall är påfyllnad av denna buffert det absolut viktigaste att använda sparandet till. Det kan minska stressen vilket ju är positivt, menar Susanne.

Susannes bästa spartips:

1. Gör en budget
Ta för vana att göra en årsbudget. Bryt även ner den på månadsbasis så att Du fångar de tillfällen under året då många utgifter samlas. Vid dessa tillfällen är det viktigt att ha sparat lite extra för att kunna täcka utgifterna. Gör gärna budgeten med hela familjen.

2. Sätt upp en sparplan
För att underlätta med att komma igång med sparandet så börja med att sätta upp mål och delmål med Ditt sparande. De flesta känner snabbt en tillfredställande med att se de positiva effekterna av när ens sparande växer. Spara till något Du och familjen går och drömmer om. Gör en prioriteringslista för vad sparandet skall användas men läs nästa tips först…

3. Bygg upp en buffert
För ett hållbart och långsiktigt sparande så är tillgången till en buffert a och o. En alltför stor andel av de svenska hushållen har inte en tillräcklig budget för att klara oförutsedda utgifter i storleksordningen 10.000 kronor.  

4. Amortera på lånen
När ekonomin tillåter är detta steg nr 1.  Därmed sparar Du pengar redan idag genom de lägre räntekostnaderna. Dessutom och kanske än viktigare är att Du förbättrar Dina möjligheter att klara av de framtida förväntade räntehöjningarna.

5. Gör en översyn av alla avtal, abonnemang och prenumerationer
Elavtal, mobilabonnemang, internetavtal, gymkort, tidningar/magasin. Idag är många hushåll uppbundna i dyra avtal. Vissa är kanske till och med onödiga pga. av dåligt utnyttjande. Oavsett vilket så jämför marknadens olika erbjudande med jämna mellanrum. Här finns pengar att spara!

6. Se över försäkringarna
Även när det gäller försäkringar så skiljer sig premierna åt väsentligt mellan olika bolag. Det gör dock även deras försäkringsvillkor. Därför är det viktigt att iaktta försiktighet så att man inte försämrar sina försäkringsvillkor.

7. Välj fonder med låga avgifter
Särskilt viktigt om Du har en lång sparhorisont. Det kan skilja flera tusenlappar i slutändan.

8. Håll koll på mindre utgifter av spontan karaktär

De stora och återkommande utgifterna fångas upp i budgeten. De mindre utgifterna däremot är lika förrädiska som den där extra kakan är för midjemåttet. Fikan på stan, smoothies på vägen hem eller saker Du klickar hem på datorn när Du krupit upp i TV-soffan är sammanräknat ofta en rätt stor utgiftspost i många hushålls ekonomi – inte minst om det finns lite större barn. Här finns ofta mycket att spara om man är villig att lägga om sina konsumtionsmönster.

9. Gör matlådor
Ett bra sätt att minska på vardagsutgifterna är att i alla fall ett par dagar i veckan ha med matlåda till jobbet. Samtidigt som Du sparar pengar så får bättre koll på vad Du får i Dig för mat. Kan även minska hushållets matsvinn genom att rester kommer till användning. Andra matrelaterat spartips är att välja bort färdigmat och att aldrig handla hungrig. Även veckomatsedel sparar pengar och tid!

10. Gå eller cykla de kortare sträckorna
Inte bara bra för plånboken utan även för konditionen och bildandet av D-vitamin. Betydligt billigare än gymkortet! Dessutom finns det nu bidrag att söka för inköp av elcykel.  

11. Återbruk, återvinn, rensa & sälj samt delat ägarskap

Tänk nytt! Köp begagnat. Låna barnkläder och finklänningar av varandra. Gör en inventering av vindsutrymme, källare och garderober. Här har de flesta mycket som aldrig används och istället kan säljas vidare. Man behöver inte heller äga allt själv. Gå ihop med grannarna och köp in en häcksax, gräsklippare eller borrmaskinsutrustning.

12. Ha kul!
Sist men inte minst, försök att ändra inställning till att sparande är något kul.
Se glädjen i att se Ditt sparande växa. Gå från omedelbar konsumtion till strategisk konsumtion. Låna aldrig till konsumtion.

Text: Anna Löthman och Susanne Arvidsson
Foto: Anna Löthman

152 Lunds universitet L RGB