BizWizard Web page
178 LU SE stand 100

Så får du bäst återhämtning under semestern

1412 semester
Tar du datorn med dig hem?

Långledighet och befrielse från normala arbetsaktiviteter är viktigt då den ger rum till omväxling och återhämtning, vilket är bra både fysiskt och psykiskt, särskilt om man har känt sig stressad* på arbetet. En av de vanligaste orsakerna till stress på jobbet handlar oftast om dålig arbetsorganisation. Docent Roger Persson, som är arbets- och organisationsforskare vid Institutionen för psykologi, menar att otydliga arbetsorganisationer ofta är en såmaskin för stressproblem och något som går på tvärs över branscher.

– Med dålig arbetsorganisation menas att arbetet organiseras på ett sådant sätt att arbetskraven inte matchas av relevanta resurser. Detta kan t.ex. yttra sig som ojämn arbetsbelastning, bristande kommunikation, oklara ansvarsområden, att anställda inte vet hur de ska prioritera mellan olika arbetsuppgifter, och/eller att de kanske inte har blivit utbildade för de arbetsuppgifter de förväntas utföra. T.ex. är det inte ovanligt att anställda förväntas kunna hantera flera olika typer av administrativa system utan att ha fått utbildning i hur de fungerar.  

Finns det några smarta, konkreta tips på hur man kan göra för att bli av med överhängande stress inför semestern?

– Människor är olika, en del vill kanske städa kontoret och varva ned de sista dagarna innan de går på semester. Andra människor kanske fördrar att städa kontoret efter semestern. Det är som regel bra att vara klar över sina egna och verksamhetens prioriteringar och stämma av med chefer och kollegor innan man går på semester. I det fall du oroar dig över att semestern innebär att du snart måste umgås med barn, anhöriga, släkt och vänner så är det kanske inte så mycket arbetsgivaren kan göra åt saken.

Hur ska man agera om man känner att man gärna vill ha med sig telefonen/datorn hem och kolla mail etc. för att man känner att man blir stressad av att ’något kanske behöver hanteras på jobbet medan man är borta’?

– Det beror helt och hållet på vad som står på spel. Ibland kan det faktiskt vara vettigt och nödvändigt att ta med telefonen och datorn hem. Men normalt bör man ha organiserat arbetet så att man skall kunna vara ledig när man är ledig och arbeta när man är på jobbet. Det gäller att se till att du äger tekniken och att den tjänar dina syften snarare än att du blir ett offer för den. Ta kontrollen och koppla ned och upp på dina villkor. Ett steg i denna process kan vara att komma överens i verksamheten om hur ni skall agera och när ni förväntas vara tillgängliga. Gör en förväntans-avstämning och respektera människors fritid.

När blir semestern en stressande faktor i sig och vad ska man akta sig för?

– Fördelen med semestern är att vi kan disponera vår tid på det sätt vi önskar. Men om våra prioriteringar inte är klara, och våra inre ambitioner tar överhanden, så kan även en semester skapa stress. Inte sällan kan vi uppleva att det är många saker som vi av plikt eller lust vill och borde göra samtidigt som vi inser att vi inte kan eller hinner göra allt. Och man ska också komma ihåg att vissa semesteraktiviteter inte alltid ger samtidig återhämtning för kropp och psyke. Det kan t.ex. vara skönt att åka två veckor till USA och koppla av och få ta del av nya intryck och bli intellektuellt stimulerad. Å andra sidan så kanske vi på samma resa äter mer ”skräpmat” och provocerar vår inre klocka och biologiska dygnsrytm, vilket gör att vi får kämpa med jetlag när vi kommer hem.

1417 roger persson kopia 1x1
1x1
6 grundläggande återhämtningstips från experten, Docent Roger Persson:

1. Att sova och finna tid för sömn. Regelbunden dygnsrytm är viktig. Undvik att tider för uppstigande och sänggående ändras allt för ofta och förskjuts allt för många timmar på helger och under semestern. Det kan också vara uppfriskade med en ”power-nap” mitt på dagen.

2. Ät och drick hälsosamt
. Genom att äta och dricka så förser vi kroppen med de byggstenar kroppen behöver för att bevara den fysiologiska balansen. Vi behöver energi och näring för att kunna fungera som vi ska.

3. Var lagom social och förstå att människan är ett socialt väsen. 
Vi har under evolutionen utvecklats som sociala varelser. Därför är det ofta bra att umgås med vänner och bekanta både på och utanför arbetet. Vänner och bekanta kan ge dig en bekräftelse på att du är en del av ett större sammanhang och att du också är viktig för andra människor.

4. Skapa tid för dig själv. Trots att vi är sociala varelser som mår bra av gemenskap kan det vara på sin plats att skapa sig ”egen-tid” och fundera över sin egen existens, vad du vill och prioriterar i livet. Det kommer att hjälpa dig att fatta kloka beslut senare.

5. Var fysiskt aktiv. Ut och spring eller motionera på annat sätt. Återhämtning innebär inte nödvändigtvis frånvaro av aktivitet. Det kan också betyda att aktiviteten periodiseras på ett sätt som stimulerar tillväxt fysiskt och psykiskt.

6. Skilj på arbete och privatliv. Undvik att arbeta hemifrån, lämna gärna telefonen och/eller datorn på jobbet. Avtala också regler med din chef och dina kollegor om hur och när ni kommunicerar på jobbet och hur och när ni kommunicerar om jobbet utanför ordinarie arbetstider.



** Denna text utgår ifrån begreppet stress som en anpassningsmekanism som är ett resultat av växelverkningarna mellan individen och dennes omgivningar och kan yttra sig via fysiologiska (t.ex. utsöndring av s.k. stresshormoner), emotionella och/eller affektiva reaktioner (t.ex. ilska och frustration) samt beteenden (t.ex. kamp- eller flyktreaktionen eller att vi söker stöd hos vänner och/eller kollegor).


Text & Foto: Helga Heun
152 Lunds universitet L RGB