Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nationellt nano-projekt flyttar till Lund

Man tittar upp mot mängder av plast som hänger i taket
Tommy Cedervall har också varit med om att sätta upp en teater för skolelever om vad som händer när plast bryts ner i naturen och blir nanopartiklar. Foto: Inger Ekström

Det stora tvärvetenskapliga forskningsprogrammet Mistra Environmental Nanosafety har tidigare drivits från Chalmers men ska nu flytta till Lund.
– Det finns bra förutsättningar att ha programmet här i Lund för fas två. Vi har gjort mycket forskning om nano, och det finns en intern arbetsmiljö som gynnar samarbete, säger Tommy Cedervall, föreståndare för programmet.

 –  Dessutom har vi tillgång till infrastruktur som MAX IV, ESS, och kan samarbeta med kollegor i  NanoLund, fortsätter Tommy Cedervall, som även är forskare vid biokemi och strukturbiologi vid Lunds universitet.

Undersöker hur nanopartiklar påverkar människor och miljö

Programmet undersöker miljörisker med nanomaterial och hur de kan påverka människor och miljö. Det fokuserar specifikt på påverkan av tillverkade nanopartiklar, som används för olika ytbeläggningar inom bland annat bygg- och bilindustrin, samt på att utveckla policies och riskbedömningar för att säkerställa en trygg och innovativ utveckling av nanoteknologi i Sverige och internationellt.

Nanopartiklar reagerar olika i blod och vatten

 I fas två kommer programmet att utveckla den forskning som identifierades som mest intressant i den första fyraårsperioden. Forskare kommer att undersöka påverkan av omvandlade nanopartiklar på natur och miljö. Material i nanostorlek får nämligen andra egenskaper än samma material får i större storlek och blir mer reaktiva. Beroende på vilken miljö de befinner sig i, som exempelvis blod eller vatten, reagerar de med olika ämnen i sin omgivning. Forskarna vill därför testa hur olika nanopartiklar omvandlas i kontakt med den natur där de till sist hamnar: vilka egenskaper får de, och hur kan det påverka vattenlevande organismer?

Vi vet för lite om riskerna med nanomaterial

Baserat på hur nanopartiklarna beter sig kommer forskarna att bestämma vilka material de vill arbeta vidare med, för att testa hur de påverkar celler och djursystem.

 – När nanopartiklar testas utifrån en säkerhetssynpunkt är det nya nanopartiklar som ingår i testerna. Vi vill istället undersöka påverkan av omvandlade nanopartiklar. Det är jätteviktigt eftersom vi idag vet alldeles för lite om riskerna av att använda nanomaterial för människor och miljö.

Ska ta fram rekommendationer och säkerhetsföreskrifter

Forskare inom programmet kommer även arbeta med att ta fram råd och rekommendationer vad gäller nya säkerhetsbedömningar inom nanosäkerhet, som kommer att lyfta fram just vikten av att ta hänsyn till eventuell påverkan av omvandlade nanopartiklar. De kommer också att arbeta med frågan hur en innovativ utvecklingsmiljö kan bibehållas.

 – Det är dessa två spår som vi ser som mest lovande att utveckla under nästa fyraårsperiod. Användningen av nanomaterial fortsätter att öka, och vi måste se till att vi forskningen om risker ligger ett steg före, avslutar Tommy Cedervall.

Programmet samlar forskare från Lunds universitet, Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, Karolinska institutet, Kungliga tekniska högskolan och Danske Tekniske Universitet, samt fyra industriparter: Höganäs AB, Nouryon, SYSAV och Tetra Pak. Det är finansierat av MISTRA Stiftelsen för miljöstrategisk forskning a 50 miljoner för fas två.

 Lunds universitet ansvarar även för Mistraprogrammet STEPS, Sustainable Plastics and Transition Pathways.