Nu är det snart jul igen och idag tänds granen på Stortorget här i Lund! Titta gärna in på vår blogg för att ta del av bilder från Lunds julglittrande gator. Den 13 december anordnar Alumnnätverket Lucia igen för fulla hus i Pelarsalen. Ni som inte kan komma och vara med på plats kan duka upp en mysig fika hemma och vara med oss via vår direktsändning på universitetets hemsida den 13 december kl 08.30 (svensk tid). Se direktsändningen av Luciafirandet här |
|
Patrik Svensson fick nyligen Augustpriset för sin internationella succédebut Ålevangeliet, en berättelsen om världens mest gåtfulla fisk. För oss berättar han bland annat vad den allra mest fascinerande egenskapen hos ålen är och vilken bok som står på hans egen önskelista i jul. Läs mer |
|
Mötena på jobbet blir allt fler, men varför? Svaren presenteras i ett nyligen avslutat forskningsprojekt av forskare från Lunds och Malmö universitet vars resultat publiceras i en ny bok. Läs mer |
|
"Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul" har visats på SVT sedan 1960. Förra året slog sig nästan fyra miljoner människor ned i sofforna på julafton för att titta på Kalle och hans vänner. Men varför är det så traditionsbundet att titta på Kalle Anka i Sverige? Etnologen Charlotte Hagström ger oss svar. Läs mer |
|
"En frukt större än en knytnäfve, af mörk färg stödande på purpur, hyser en stor kärne, som man icke äter, men derjämte ett grönaktigt kött, nästan utan lukt, mjukt som smör, och af en egen och ganska angenäm smak, som ej har likhet med någon Europeisk frukt”.
Så beskrev den tidigare lundastudenten och docenten Bengt Bergius år 1780 avokadon, ett livsmedel som få svenskar då hört talas om och än mindre smakat. Beskrivningen ingick i ett fyra timmar långa ”tal om läckerheter” som Bergius höll inför Vetenskapsakademien. Där han gick igenom all världens kända ät-, drick- och till och med rökbara njutningsmedel. Fredrik Tersmeden, arkivarie vid Universitetsarkivet, berättar i detta numret historien om alumnen Bergius och hans märkliga tal. Läs mer |
|
|