Webbversion
464 Margareta 290px 1x1
1x1
Så undviker du sommarens faror
Äntligen är sommaren här. Allting blir lite vackrare och lättare, energin ökar, blommorna blommar, klädesplaggen blir tunnare och de flesta börjar tänka på semesterns glädjeämnen.

Men allt är inte en dans på en sommaräng, det finns också risker som har med sommaren att göra. Lundensaren har frågat professor Margareta Troein Töllborn, som är alumn och allmänläkare inom primärvården, Region Skåne, om vilka de största farorna är när sommaren och semestrarna kommer.

Det är att man inte lever på sitt vanliga sätt utan ”tar ut svängarna”. Man åker motorcykel trots ovana, cyklar utan hjälm, dricker för mycket alkohol, utsätter sig för för mycket sol, har oskyddat sex, äter rå mat trots smittrisk och andra risktaganden. Vrickade fötter som förorsakats av ovana promenader i terrängen är också vanliga, säger Margareta Troein Töllborn.

Men de vanligaste fallen som hon som allmänläkare får ta hand om under sommaren är ofta lättare.

– Det händer ganska ofta att folk söker med fiskekrokar som fastnat i huden eller sår från försök att arbeta med kniv, yxa eller lie. Andra typiska problem på sommaren är sår från skador som uppstår när man snubblar och slår i marken med naken hud, insektsbett, allergier och vanliga infektioner.

– Då kan det vara bra att veta att rengjorda sår kan sys upp till 6 timmar efter att de uppstått, så sök vård inom rimlig tid, när du skadat dig, för att få en bedömning. Senare ökar riskerna för tråkiga sårinfektioner, säger Margareta Troein Töllborn.

Hur kan jag förbereda mig och vad bör jag ha med mig på sommarens utflykter?
– Jag rekommenderar att du har dina vanliga mediciner, solskydd, värktabletter, kortisonkräm (bra vid insektsbett, eksem mm), sårrengöring, plåster, elastisk binda vid vrickning och en ögonsköljningskopp mot skräp i ögat, säger Margareta Troein Töllborn.

Text: Anna Mansfeld
Foto: Åse Welander