Hjärtstopp, skitstövlar och spelberoende i all ära. Den stora frågan måste väl ändå vara vad köttbullen egentligen gör på julbordet! Webbversion
Lundensaren
Nyhetsbrev för alumner | 15 december 2017

Vad gör köttbullen på julbordet?
Lundensaren har frågat Håkan Jönsson, etnolog vid Lunds universitet, vad köttbullen egentligen gör på julbordet. Varför finns den där och är så viktig för oss?
Bild: Julaftonen av Carl Larsson 1904
Läs mer
Vackraste husen i Lund korade
1. Universitetsbiblioteket
2. Universitetshuset
3. Domkyrkan
4. Gamla Kirurgen

Överst på listan hamnade Universitetsbiblioteket (bilden), som sannolikt är universitetets mest instagrammade byggnad och som nya studenter ständigt refererar till som ”Harry Potterskt”.
(Sydsvenskans läsartävling, hösten 2017)
Foto: Maja Sjödahl
Självbiografiska serier tar upp svåra ämnen
Tecknade serier för vuxna är inte längre en subkultur för serienördar utan en etablerad konstform.

Nina Ernst är den första litteraturvetaren som undersökt självbiografiska serier som ofta tar upp utlämnande och tunga ämnen.
Läs mer
Fler nyheter
Fungerar nedkylning vid hjärtstopp eller inte? Den frågan ska världens största hjärtstoppsstudie besvara. Få reda på hur du hanterar skitstövlar på jobbet och vilken alumn som fick SvDs litteraturpris. Podd om spelberoende, prestigefyllda anslag och en alldeles särskild sköldpadda.
Läs mer
Hänt vid universitetet
Se bilder från den stämningsfulla Luciafrukosten i Pelarsalen. Läs både om ett gäng glada alumner från LTH som haft en återträff och om EHL som arrangerat en Internationell konferens i entreprenörskap. Ta del av Ravensbrückarkivet som nu är invigt och öppet för allmänheten och en hel del annat intressant.
Läs mer
På gång vid universitetet
Fira in julen med universitetets julkonsert. Ta med familjen till Vattenhallens experiment och shower. Se sedan fram emot universitetets jubileumsavslutning och passa på att dela med dig av din Lunda-kärlekshistoria i Love@Lund.
Läs mer
Tävling! Vinn en tjusig take-away mugg
Svara på en fråga och ta chansen att vinna en alumn-mugg, som endast finns i begränsad upplaga.

Vi lottar ut 20 muggar.

Fråga:
Vad har varit mest givande för dig med Lunds universitets alumnnätverk under året som gått?


Svara här senast den 8 januari.
Alumnen Horne bygger nästa generations elbilar
Han är entreprenören som ska förändra bilvärlden. Med sitt Lunda-baserade företag Uniti utvecklar Lewis Horne nästa generations elbilar. Allting började på en hästrygg i Australien, långt bort från civilisation och ännu längre bort från elbilar.
Läs mer
Gotlands – Nationen som försvann
Clas Blechert Trozelius var professor i ekonomi vid Lunds universitet under senare hälften av 1700-talet, men har inte gått till historien som någon av lärosätets mest framstående lärare. Faktum är att han till slut tvangs avgå på grund av olämpligt uppträdande. Han var även inspektor för en sedan länge försvunnen studentnation – Gotlands – och när man tittar på vad det blev av en del av den nationens medlemmar kan man undra om Trozelius dåliga inflytande hade med saken att göra. Arkivarierna Fredrik Tersmeden och Henrik Ullstad berättar historien om Lunds kanske mest okända studentnation samt några av dess medlemmar.
Läs mer

Avsluta prenumeration